1991. Prima ancheta a lui Sharko mi-a adus aminte de discutia despre prequel-uri. In principiu, avem serii care incep in momentul 0 (continua 1, 2,3, 4, 5), pentru ca la un moment dat scriitorul sa simta nevoia sa scrie o carte care sa se petreaca in momentul -1. Intrebarea care se pune este in ce ordine ar trebui citite aceste serii. Teoretic, daca citesti intai prequel-ul nu ti se face niciun fel de spoiler, dar pe de alta parte parca e mai interesant sa le citesti in ordinea aparitiilor. Caci preqeul-ul ala a aparut cu un scop, ca o nevoie: sa afle cititorii trecutul unui personaj.
1991. Prima ancheta a lui Sharko este prequel. Este prima ancheta a detectivului Sharko, un detectiv care va face cariera, care are o intreaga serie dedicata lui. Momentan, aceasta este prima carte din aceasta serie ce a fost tradusa in limba romana.
1991. Prima ancheta a lui Sharko ne prezinta un caz foarte intortocheat, cu 2 crime extrem de brutale, ritualice. Pentru a deslusi intregul caz, anchetatorii trebuie sa mearga mult in trecut. In multe cazuri, victimele nu sunt alese la intamplare. Nu va spun mai multe, nu vreau sa stric in niciun fel placerea lecturii, insa va pot spune ca aici a fost cu adevarat “tacamul complet”: indicii la locul crimei, detalii care ies la iveala in urma autopsiei, crime ritualice. Este un thriller complet, unul excelent, cum rar poti citi.
Din pacate, 1991. Prima ancheta a lui Sharko lasa de dorit in privinta traducerii. Eu nu sunt de obicei atent la detalii de genul, deseori nici nu bag de seama greselile de traducere, poate doar daca este vorba despre un dezacord, despre ceva care suna gresit in romaneste. Insa atunci cand observ erorile inseamna ca ele sunt grave si mai ales ca se repeta. Ca nu sunt doar erori de typo, de tiparire. Ceea ce este cazul aici.
Spun din pacate, pentru ca 1991. Prima ancheta a lui Sharko este doar primul volum. In mod normal, o serie ar trebui tradusa de o singura persoana, pentru ca traducerea sa fie unitara. Pentru consecventa.
1991. Prima ancheta a lui Sharko are si cateva “plot”-uri secundare: o ancheta secundara, cateva disparitii misterioase, pe care tanarul Sharko le rezolva, vedeti voi cum, si cateva frecusuri, probleme interne din politia pariziana. In multe povesti politiste, pe langa anchetatorul care reuseste sa dezlege misterul mai avem si ceva lupte de putere in interiorul politiei. Deseori avem si politisti care pun bete-n roate, care saboteaza, fie din interese politice, pentru a avansa in functie, fie pentru ca-s corupti, pentru ca joaca la 2 capete. Nu stiu cat de importante, de relevante, vor fi acestea din urma, dar fiind vorba despre o serie lunga, eu cred ca ar fi bine sa retin detaliile. Nu cred ca-s atat de irelevante.
Nu in ultimul rand, 1991. Prima ancheta a lui Sharko este un roman cu o poveste interesanta. Desi actiunea se petrece in 1991, cartea a fost scrisa in pandemie, in plina criza COVID-19, in plin proces de dezumanizare, distantare si izolare. In ce ordine vreti. Si tot aici merita sa aduc aminte biografia autorului: omul la baza este inginer IT (inginer Calculatoare si Tehnologia Informatiei, ca sa folosesc titulatura oficiala de la noi). Veti observa cat de importanta este tehnologia intr-un roman a carui actiune se petrece in 1991. Atat va spun. Restul descoperiti singuri.
1991. Prima ancheta a lui Sharko este per total un roman excelent. Din pacate, traducerea il trage un pic in jos. Il recomand cu toata inima si abia astept urmatoarele volume ale seriei.
1991. Prima ancheta a lui Sharko a aparut in limba romana la Editura Tritonic, putand fi achizitionat si de pe Libris, Carturesti, Librarie.net si eMAG.
Articolul despre romanul 1991. Prima ancheta a lui Sharko face parte dintr-un nou blog tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol au mai aparut articole pe urmatoarele site-uri: Andrei Cioata (Falled), Arci (Literatura pe tocuri), Marius Andrei (Analogii Antologii), Gica (Cartile mele si alti demoni), Corina Moisei (Books Connecting People) si Anca Rucareanu (Anca si cartile).
Si totusi ne prezinta o poveste despre nevoia umana de comunicare si legatura, despre nevoia de a descoperi adevarul chiar si in cele mai intunecate secrete ale trecutului. Merita citita si savurata, cu toate miciile sale imperfectiuni.