Acum cativa ani, am vazut spectacolul 39 de trepte, spectacol care apartinea de Teatrul Nottara, vazut, insa, la acea vreme, la Bulandra. Chiar daca din spectacolul efectiv nu-mi mai aduceam aminte foarte multe, coincidenta pe care am scris-o la inceputul articolului mi-a ramas in cap: o adaptare dupa 39 de trepte se juca atat la Nottara, cat si la Teatrul Foarte Mic, ambele teatre fiind, in acel moment, in pribegie (sediile lor fiind inchise). Teatrul Foarte Mic, imi amintesc si acum, avea treptele de la intrare numerotate, spectacolul in cauza ajungand sa fie un fel de emblema a lor.

Mai auzisem in 2 randuri de micutul roman 39 de trepte, unul considerat deja clasic, insa nu ma tentase pana acum sa-i dau o sansa: fie il consideram prea vechi, fie pur si simplu uitam de el.

Cand l-am vazut, insa, pe site-ul Editurii Crime Scene Press, intr-un pachet atractiv intitulat Autori Clasici, am zis ca este, cumva, un semn. Din pacate, desi sunt un cititor pasionat de thrillere, celelalte volume clasice nu-mi sunau cunoscute.

In mod evident, lectura pachetului a inceput cu cele 39 de trepte. Si desi la inceputul lecturii imi aminteam doar ca am vazut un spectacol de teatru omonim, pe parcursul acesteia amintirile veneau ca o avalansa: fiecare personaj pe care eroul principal il intalnea imi starnea amintiri si parca-l vedeam in fata ochilor.

Actiunea (binecunoscuta a) romanului se petrece in anul 1914, in pragul izbucnirii Marelui Razboi (cunoscut ulterior drept Primul Razboi Mondial). Generalul maior Sir Richard Hannay se intoarce in Londra si se plictiseste de moarte. Atunci cand un american il abordeaza, vorbindu-i despre un mare complot care ar avea ca finalitate destabilizarea intregii Europe, el nu stie ce sa creada. Complotul avea un prim pas important: asasinarea premierului grec, ce urma sa vina intr-o vizita importanta in Marea Britanie. Americanul venit la el in apartament devine credibil atunci cand Richard il gaseste mort. Acesta isi da seama ca urmeaza sa fie acuzat de crima, drept urmare ajunge la concluzia ca trebuie sa fuga. Pe langa politie, el mai trebuia sa se fereasca si de cei care il omorasera pe american. Pe unde umbla acesta, cu cine se intalneste si care era intregul complot va trebui sa descoperiti singuri.

Stiu ca spusesem ca nu mai recenzez carti clasice. Sau, de fapt, ca o voi face aducandu-le la zi. De altfel, ultimul articol despre o carte clasica s-a intitulat De ce sa citesti Carrie in 2020. Asa am vrut sa se intituleze si acest articol, insa apoi mi s-a parut cumva fortat. Am vrut sa fac ceva intre o recenzie de 2021 si o recenzie clasica. Ma rog, eu oricum dispretuiesc cuvantul recenzie, dar ati inteles ideea de baza.

In mod evident eu citesc in 2021 cu totul altfel povestea decat as fi citit-o in acel moment. Stiu exact desfasurarea evenimentelor, Marele Razboi a schimbat cu totul o lume, insa dupa el a urmat un razboi si mai distrugator, si mai nimicitor. Nu am fost niciodata in Anglia ori in Scotia, mi-as dori sa merg, drept urmare imaginatia mea este singurul meu aliat. Si nici filmele facute dupa aceasta carte, la fel de celebre, nu le-am vazut. Drept urmare, impresiile mele sunt legate de aceasta carte, de biografia autorului (istoric, om politic, diplomat, Guvernator al Canadei) si de alte carti, filme si povesti inspirate de aceasta carte. Caci, in privinta acestui din urma punct, am avut o senzatie ciudata: mi se parea ca am mai citit povesti asemanatoare, aveam o senzatie de deja-vu (sau, cum ar zice oltenii, deja-fu), insa aveam totodata senzatia ca citesc povestea originala, ca restul au fost niste copii. Iar partea si mai interesanta: aveam senzatia ca citesc povestea originala desi aveam in mana o carte de buzunar.

Legat de autor un singur lucru mai zic: fara sa stiu dinainte nimic despre el, am simtit pe tot parcursul cartii ca este scrisa de un istoric. Un istoric ajuns om politic, ceva ce nu prea puteti intalni pe plaiurile mioritice.

Oricum, recomand 39 de trepte oricarui fan al thrillerelor, oricarui fan al cartilor istorice si oricarui cititor de carti bune. Avand in vedere dimensiunile ei, se potriveste perfect pentru a fi pusa in bagaj ori chiar in geanta ori borseta. Caci un alt avantaj al acestor carti, ma refer la cele fizice, este ca pot fi citite cam in orice situatie, in orice context.

39 de trepte a aparut, dupa cum deja v-am spus, la Editura Crime Scene Press, editura specializata in thrillere, insa poate fi comandata si de Libris, Carturesti, Cartepedia, Elefant si eMAG.