Daca m-ar auzi cativa prieteni de-ai mei ca am citit 6 povesti cu draci m-ar repudia. Am prieteni credinciosi, cativa aproape fanatici, pe care nu-i reneg, raman prietenii mei, chiar daca evit pe cat posibil discutiile religioase cu ei. Dac-as putea, daca as fi convins ca o vor citi, le-as face cadou aceasta carte.

Din pacate, insa, sunt convins ca ei o vor evita, vor evita chiar s-o atinga, nici nu se gandesc s-o lectureze. Si nu ma refer strict la prietenii mei, nu ma refer nici macar la persoane cunoscute mie, ci ma refer la modul general, la persoanele credincioase.

Drept urmare, cartea 6 povesti cu draci isi ingusteaza din start publicul potential. Nu ii plang de mila autorului, nu fac o analiza comerciala a cartii, ci privesc lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva. Asadar, daca cei credinciosi vor evita cartea, de la cine vor veni opiniile vizavi de ea? Si aici intram intr-o discutie destul de alunecoasa.

Caci, daca intrebi un reglios, un teolog, a crede in diavol te face credincios. Satanistii, cei care-l invoca pe Satana, cei care cred in puterea lui, cred, de fapt, si-n contrariul acestuia, adica in Dumnezeu. Satanistii, de fapt, sunt niste oameni credinciosi, care insa, din motive pe care eu nu inteleg, il prefera pe Diavol.

Cati astfel de oameni sunt, de fapt, in Romania? Banuiesc ca foarte putini. Doar ca acestia, atrasi de titlul ofertant, 6 povesti cu draci, vor ramane dezamagiti de ce vor gasi.

Marele public tinta, ateii si agnosticii, vor citi oare cartea? Personal, nu cred in Dumnezeu, nu cred, deci, nici in Diavol, in Lucifer, Satana, Aghiuta ori Dracul, drept urmare tratez cartea dintr-o cu totul alta perspectiva. Acestia din urma, habar n-am cati vor fi, vor aprecia foarte mult cartea. Caci vor gasi lucruri extrem de interesante. Depinde, insa, ce cauta.

Ma contrazic? Ati putea spune ca da, insa eu vreau sa va demonstrez ca nu. Pana sa va explic de ce, trebuie sa va spun ca am cautat in ea ceea ce caut in toate cartile de proza scurta: un fir comun al tuturor povestilor.

Asadar, 6 povesti cu draci nu este o carte despre exorcizari, satanism, ocultism, nu este o venerare a diavolului, nu este o palma data religiei si lui Dumnezeu. Drept urmare, cine cauta asa ceva in carte va fi foarte dezamagit. Nimic din toate astea.

Care este ideea principala? Cum as putea rezuma cele 6 mini-povesti cu draci? Pai eu as spune ca ideea lor principala este umanizarea dracilor. A lor la plural, nu a unuia singur, tartor. Ideea aceasta este evidenta inca din prima povestire, Intrusul, chiar daca nu este nici pe departe preferata mea.

A doua, cea cu tablourile, cea in care dracii ies din tablouri suparati fiind de modul in care au fost portretizati, mi s-a parut cea mai interesanta. Cea mai amuzanta. Si cea mai … umana. Caci deseori m-am gandit, atunci cand am vazut dezastre vandute ca arta abstracta, ca pictura postmoderna, ce parere or avea peisajele, obiectele si plantele slutite in asemenea hal de pictorii chipurile talentati? Atunci cand pun pe cineva sa-mi faca un portret, ii pot spune la final daca imi place sau nu. Imi pot exprima fie aprecierea, fie dezamagirea. Dar animalele, plantele ori peisajele? Ele de ce sa nu poata sa aiba vreun cuvant de spus?

In aceasta povestirea sunt, de fapt, cei mai umani draci. Puteau fi oameni, puteai fi sfinti, puteau fi ce vreti voi. Niste persoane nemultumite de modul in care au fost portretizate se revolta. Nu e tare ideea? La modul sincer, eu as dezvolta-o, eventual as face-o si film. Cu sau fara draci, caci dracii ar atrage atentia intr-un sens poate nedorit.

Fara sa va dezvalui nimic din ea, adevaratul stil Igor Bergler (cel din Biblia Pierduta si Testamentul lui Abraham) se regaseste in povestea celor 3 Magdalene. Nu zic mai multe, nu va strict placerea lecturii, urasc spoilerele, indiferent ca-s literare ori cinematografice, drept urmare va trebui sa descoperiti singuri ce este cu ele.

Eu spun doar ca trebuie sa luati cartea 6 povesti cu draci exact asa cum este ea: ca pe o carte. Ca pe o poveste in care dracii sunt niste personaje ca oricare altele. Orice alunecare in dezbateri ultra-religioase este pur si simplu absurda.

6 povesti cu draci poate fi cumparata DIRECT de pe site-ul editurii Litera ori, asa cum am facut eu, de la Cartepedia.