Publicat pentru prima data in 1939, Grapes of wrath, romanul realist a lui J. Steinbeck (tradus la noi sub titlul Fructele maniei), prezinta viata familiei Joad din statul Oklahoma si exodul acestora catre statul California. Perioada in care actiunea se va petrece este sinonima cu perioada marii Depresii (Great Depression, anii 1929-1939). Cartea s-a bucurat de o adaptare cinematografica in anul 1940 in regia lui John Ford.
Capul familiei Joad, Tom, se intoarce de la inchisoare, unde intrase pentru omucidere. O face inpreuna cu Jim Casy, un fost pastor care acum a ales sa nu mai propovaduiasca si sa traiasca o viata normala. Apai serios vorbind, dupa ce ii vezi pe altii cum se bucura sufleteste si trupeste in aceasta viata. vorba aia, ce ii frumos si lui Dumnezeu ii place. Ajunsi la ferma familiei descopera ca banca Americii a crescut roborul si toata familia cu catel si purcel s-a mutat la ferma unui unchi. Acum pentru ca erau multe guri de hranit si cum a spus-o Caragiale – familie mare, renumeratie mica plus seceta din aceea perioada, acestia decid sa se mute in statul California pentru ca au auzit ei ca acolo umbla câinii covrigii in coada si pot câstiga foarte multi bani din culesul de capsuni (pardon … piersici). Peste vreo 70 de ani romanii vor pleca si ei tot in exod, ceva mai aproape.
Impacheteaza ei tot intr-un camion ruda cu Rambler-ul lui Andi Anderson si pornesc, dar pentru a-l convinge pe bunicul lor sa nu ramana singur si apoi hrana pentru caini il imbata bine cu sirop de tuse.- Nu incercati asta acasa, sau incercati, eu doar scriu nu va cresc.
Din pacate nu putine sunt piediciile lor in aceasta calatorie dar se aleg si cu ceva tovarasi de drum si de suferinta.
Ajung in California unde nu era chiar asa de vis si toata familia mai mult sclavageste, nici vorba de un trai decent. La pomul laudat nu te duci cu sacul ca poate au auzit si altii de el. Tom si Casy se hotarasc sa organizeze o revolta si sunt invingatori, insa Tom trebuie sa fuga iar de politie pentru omucidere. Doar nu credeati ca au reusit pe ochi frumosi si cu vorba buna.
Restul familiei se zbate sa traiasca intr-un hambar inundat si ii primesc pe un tata si fiul sau care erau la un pas de moarte prin infometare. Baiatul este salvat deoarece sotia lui Tom, lauza fiind, il alapteaza.
Finalul, unul deschis, lasa frau liber imaginatiei despre ce s-ar fi intâmplat cu persoanajele. Prea rau nu cred ca au dus-o, doar a venit apoi Al doilea razboi mondial si si-au scos pârleala.
Cartea in esenta este o descriere a peisajelor dar si a gândurilor celor ce salasuiesc in ea. Dialogurile par mai mult povestite, neexistând linii de dialog, ci replicile sunt marcate cu ghilimele.
Mie mi-a placut, insa recunosc ca daca nu ma pasiona subiectul si stilul realist imi taiam venele pe lung dupa cele peste 470 de pagini. Recomand cu caldura sau cu racoare depinde de ce aveti nevoie sa o cititi. De preferat in engleza, asa se pot observa regionalismele si merge si mai bine cu un topping de audiobook.
Fructele maniei (Grapes of wrath) nu este o carte ce trebuie citita pentru poveste in sine. Ea trebuie citita pentru impactul psihologic, pentru cunoasterea acestei perioade si a spatiului geografic. Cum nici romanul Ion a lui Rebreanu nu trebuie citit pentru ca seamana cu stirile de la ora 5.
De ce sa cititi Steinbeck? Pentru ca ofera o doza de realism care in anumite situatii e in opozitie cu ce se inttmpla astazi. California un stat care abunda de prosperitate inn urma cu 70 de ani, acum se confrunta cu problema apei si a secetei. Insa, romanul in discutie pune punctul pe i si pe exodul generat de lipsa locurilor de munca. Poate ca Tom si Casy si-ar inchipuii ca in 2018 toata lumea nu va duce lipsa de cele necesare. Titlul, având in compozitia sa “fructele” – obiecte ce sunt aducatoare de prosperitate, ajung acum sa creeze si mai multa frustrare in cei ce isi puneau speranta in ele.
In afara de Grapes of Wrath, de Steinbeck eu am mai citit tot in engleza Of mice and men (Despre oamenii si soareci) si in romana Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea. Voi ce ati citit de Steinbeck? Ce v-a placut?
Pe autoarea acestui articol, Adelina Nastase, o puteti urmari atat pe Goodreads, pentru a vedea ce a mai citit, cat si pe Facebook. Romanul Fructele maniei poate fi gasit in romaneste la Carturesti, Emag, LibHumanitas si Cartepedia (ATENTIE! o veti gasi mai usor daca veti cauta FRUCTELE MINIEI!), iar in engleza, versiunea originala, cea recomandata de Adelina, poate fi achizitionata de pe Elefant. Dvd-ul filmului, intr-o varianta NESUBTITRATA in limba romana, poate fi achizitionat de pe Libris.ro.
Leave a Reply