Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Ana-Maria Galeteanu: Intalnire cu Mihai Eminescu

Multi oameni au scris de-a lungul timpului despre Eminescu. Au scris despre viata lui, despre partile bune si momentele de suferinta. Poeziile lui au fost recitate de copii, de adulti, au fost cantate, au fost surse de inspiratie pentru artistii care au realizat tablouri redand sensurile versurilor scrise de Mihai Eminescu. Sincer, si mie imi plac poeziile sale pentru ca sunt descriptive, ludice si simbolice. Si pentru ca sunt la capitolul sinceritate, nu m-au impresionat poeziile lui incat sa iau pensula intr-o mana si paleta cu vopseluri in cealalta si sa pictez recitand in minte versuri in minte mea.

Pentru provocarea lansata de Emil, mi-am dorit sa scriu un articol “altfel” pentru aceasta zi importanta, 15 ianuarie – ziua lui Mihai Eminescu. Citind scrierile autorilor romani si ale celor straini, mi-am imaginat multe intalniri cu ei in diverse locuri in lumea aceasta. Ma gandeam la un moment dat, daca as avea ocazia sa il intalnesc pe Isaac Asimov, oare ce l-as intreba? Oare ce intamplare i-as povesti? I-as spune cat de mult mi-a placut Seria Robotilor? Cu siguranta ca nu as aminti despre scrierile sale, ci l-as provoca sa vorbeasca despre el ca om, despre pasiunile lui. Sa imi impartaseasca momente frumoase care l-au marcat si au devenit amintirile sale preferate ar fi pentru mine o conversatie interesanta. Daca m-as intalni cu Amedeo Modigliani la un atelier de pictura, despre ce am vorbi in timp ce am picta? Genul acesta de exercitii imi trec prin minte cand citesc si rememorez pasaje despre oamenii acestia care au lasat amprente asupra lumii.

Mi-am imaginat (si) o intalnire cu Mihai Eminescu cu ceva timp in urma. Ma gandeam intr-o seara in timp ce asteptam pe cineva intr-o local, oare daca ar intra acum Mihai Eminescu si singurul loc liber ar fi doar la masa mea si as accepta sa ia loc pe scaunul liber ca sa bea un vin fiert sau o bere sau un rachiu, care ar fi subiectele de conversatie? Am vorbi despre vreme sau despre dragoste? Despre mancare sau despre ultima carte pe care a citit-o? Despre el sau despre mine?

Va invit sa ramaneti intr-un cadru imaginat in continuare.

Daca acum sau maine as iesi in oras si s-ar intampla sa intre in local Mihai Eminescu si sa ia loc la masa unde savurez o bere fiarta sau un vin, mi-ar placea sa vorbim despre banalitati. Lucrurile banale difera de la om la om, dar sunt multe, repetitive si reprezinta un procent mare dintr-o zi. Mi-ar placea sa aflu care sunt lucrurile banale pentru el, cum reactioneaza si cum se raporteaza la el zi de zi. L-as invita sa imi impartaseasca momente, amintiri care ii bucura sufletul de fiecare data cand si  aminteste. “Rasfoind” amintirile, cu siguranta s-ar strecura una care l-ar intrista. Noroc ca am avea paharele pline si am trece repede peste moment. Tristetea si singuratatea sunt personale si orice i-as spune, tot singur ar trebui sa treaca peste ele, sa le rezolve, sa le accepte. Mi-as dori sa descopar daca este un om curios, daca citeste scrierile prietenilor sai, daca merge la film, la teatru. As vrea sa descopar si partile mai putin frumoase ale personalitatii lui si as incerca sa il enervez ca sa vad cum si-ar gestiona emotiile. Mi-ar placea sa ajungem sa ne contrazicem pe anumite subiecte si la final sa dam noroc si sa ne marturisim ca ne-a facut placere sa ne intalnim.

Pe mine ma intereseaza omul Mihai Eminescu inaintea poeziilor, inaintea detaliilor despre locul nasterii si despre cat de important este el pentru literatura romana. Pentru ca scrierile sale sa ajunga in formele in care si astazi ne bucuram de ele recitandu-le, cantandu-le, acest om a trecut prin experiente pe care le-a asimilat, le-a lasat sa il influenteze si astfel si-a construit principiile personalitatea, stilul de a exprimare. Mi-ar placea, daca as putea sa ma intorc in timp, sa imi impartaseasca o parte din emotiile, starile, gandurile, dilemele sale. Cu siguranta as intelege diferit scrierile sale lasandu-ma influentata de povestile personale si adevarate ale lui Eminescu.

Astazi de ziua lui imi voi imagina o intalnire intre el si Vincent Van Gogh, Ion Luca Caragiale si Pablo Picasso. Va invit sa acceptati acest exercitiu de imaginatie si sa imi spuneti intr-un comentariu cum credeti ca ar fi aceasta intalnire cu cei patru oameni care au lasat o amprenta asupra lumii.

Ana-Maria Galeteanu – gameart.ro

2 Comments

  1. Emil Calinescu

    Nu sunt un mare cunoscator al picturii. Nu m-am gandit niciodata cum este un anume pictor.

    Altfel, pe Caragiale nu as vrea sa-l intalnesc. As fi convins ca m-ar face personaj, fie unul ultra-secundar si neimportant intr-o piesa de teatru, fie unul principal intr-o schita ori piesa de teatru. Oricum as lua-o, e de rau :))

    Deci mai bine nu! 😀

    • Alina

      M-ai făcut să râd, Emil! :)))))))))))
      Eu dacă m-aș fi întâlnit cu Eminescu, sigur aș fi devenit cea mai bună prietenă a lui. Așa pățesc eu cu bărbații frumoși și deștepți, le devin „cea mai bună prietenă” și confidentă. Așa aflu eu toate secretele și durerile bărbaților. :))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑