Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Aranjarea cartilor in biblioteca

Cei care ma cunosc stiu pasiunea mea pentru cartile clasice. Desi nu stau deloc bine cu spatiul in casa unde locuiesc, inca prefer cititul clasic. Motivele sunt multe, diverse, nu intru in detalii acum. Va voi vorbi, insa, despre aranjarea cartilor in biblioteca si despre cat de importanta este aceasta.

Intai si intai, se spune ca biblioteca este oglinda unui cititor. A unui om cult. Ma rog, displancandu-mi verbele impersonale, cei care sustin asta sunt aia ordonati si cu bani. De ce zic cu bani? Simplu: cei cu bani, care au vile mari, isi permit sa tina o camera pentru carti. O numesc BIBLIOTECA si acolo aranjeaza cu grija toate cartile. Ei sunt atat de snobi incat au cartile preferate in mai multe editii, chiar mai multe limbi. De el au prins unii chestia asta. 

Cunosc persoane foarte inteligente, dar foarte dezordonate. Cartile sunt exact ca ele: dezordonate, fiecare in alta parte a bibliotecii, in alta parte a casei. Fara sa insemne ca ele nu sunt gasibile, ei STIU unde sa le gaseasca.

In al doilea rand, altii, printre care si eu, sustin/em faptul ca aranjarea cartilor in biblioteca  tine de estetica. Una pe care eu o ignor deseori. Imi place sa am colectia intreaga a unui autor, dar o carte este editie cartonata, o alta este editie de buzunar, una e aparuta in 95, alta in 2015. Da, am toate cartile autorului, imi place sa le am, sa le recitesc cand vreau. Imi place sa le am fizic, repet asta. Dar nu inteleg de ce ar trebui sa le am pe toate cu aceeasi coperta, eventual si de aceeasi culoare. Asta nu inteleg.

Sa va zic acum partea interesanta. Pe mine ma distreaza, dar pentru unii este importanta. Ganditi-va asa: unul care tine enorm la aranjarea cartilor in biblioteca  urmeaza sa se mute. Apeleaza la o firma de transport mobila, acestia ii transporta intreaga mobila, asa cum scrie-n contract, iar el, tipul, pe baza fotografiilor, va aranja IDENTIC acele carti. Caci asa TREBUIE aranjate.

Acum, legat de aranjarea cartilor in biblioteca, sunt fel si fel de pareri:
– Unii prefera sa le aranjeze dupa Edituri, acesta fiind criteriul principal;
– Altii dupa genuri, aici poezia, aici proza scurta, aici cartile politiste, aici distopiile;
– Altii dupa autor.
– Altii dupa limba in care-s scrise cartile. Nu suporta sa amestece cartile in limba romana cu cele in franceza si cu cele in engleza.

Sa va explic unde apar problemele:
– Un autor a scris si proza scurta, si proza, si poezie. Cei din a doua categorie ii vor pune cartile disparate.
– Un autor a aparut la mai multe edituri, fie un strain care a fost tradus acum ceva ani la o editura, ulterior alta cumparand drepturile, tu avand o parte din carti de la o editura, si o parte de la cealalta. Le pui impreuna sau separat?
– O editura are mai multe genuri. Nu mai bine pui distopiile cu distopiile, Hunger Games cu Divergent si cu Seria Labirintul, chiar daca-s aparute la edituri diferite?
– Daca ai seria Harry Potter atat in romana, cat si in engleza, este sau nu absurd ca ele sa se afle in locatii total diferite?

V-am ametit deja? Acum este randul vostru sa-mi vorbiti despre Aranjarea cartilor in biblioteca. Poate gasesc criterii proprii, originale, la voi 🙂

15 Comments

  1. Dorina

    Eu am rafturi cu cărți în fiecare cameră și încerc să le aranjez în funcție de gen și de autor, indiferent de editură. Nu țin ca toate cărțile unui autor să aibă același format, dar ar fi drăguț ca o serie să fie omogenă. S-a întâmplat ca o editură să publice primul volum dintr-o trilogie cartonată și al doilea broșată și în format mai mic. Asta nu mi-a plăcut deloc.

    • Emil Calinescu

      Eu inteleg acele edituri. Un autor scrie o carte de 200 de pagini si una de 600. Daca p-aia de 600 o pui si cartonata, iti dai seama cat de mare e? Cea de 200, ca sa para mai mare, o poti cartona, sa para mai mare 🙂

  2. Catalina Coman

    La mine e un haos total in biblioteca. Fiica-mii ii mai place sa mi le aranjeze pe culori. Eu le am imprastiate prin toata casa, fără niciun criteriu.

    • Emil Calinescu

      Imi place haosul. Imi suna bine 🙂

  3. Raluca Cincu

    Eu le-am asezat pe urmatoarele categorii: autori romani – autori straini; carti noi – carti vechi din anticariat; carti valoroase (am o carte de Musatescu pe care cu greu am dobandit-o), cartile cu povesti ale nepoatei, cartile mele despre vanzari si publicitate, carti de buzunar pe care le-am asezat pe orizontala. Cand o sa am timp, o sa-ti trimit o poza cu biblioteca mea.

    • Emil Calinescu

      Chiar sunt curios sa vad acea poza. Ca tot te laudai tu ca ai cartile asezate pe … caprarii 😀

  4. Iulia

    Haha, cu ăștia chiar mi-am mutat eu biblioteca :D.

    • Emil Calinescu

      Apai foarte bine ai facut 🙂

  5. em

    Nu m-am gandit niciodata la cum ar trebui sa-mi aranjez biblioteca… si la mine spatiul este insuficient pentru cate carti am si am infinit mai putine decat mi-as dori (pentru pasionati, exista un videoclip pe youtube in care Umberto Eco isi prezinta biblioteca personala – fabulos). Ma uit acum peste rafturi si sincer, sunt convins ca exista o logica pentru modul in care mi-am aranjat eu cartile dar n-as putea sa o desciu in cuvinte… in alta oridine de idei, si la mine este un aparent haos in biblioteca dar eu stiu intotdeauna de unda sa iau o carte cand o caut.

  6. Badea Simona Gabriela

    Eu am rafturi cu carti in dormitor le asez in functie de gen si de autor indiferent de editura.

  7. Sava Iulia

    eu aranjez cartile in ordine alfabetica{dupa titlu}

  8. Zsolt

    Nici eu nu stau bine cu spatiul dar prefer cititul clasic. Le am pe toate intr-o camera (singura camera), cu beletristica aranjata in functie de limba si nonfictiunea, indiferent de limba, separat. ☺

  9. TOACA ANDREEA

    La mine e un haos total in biblioteca, fiecare luam carti dar apoi le punem cum nimerim

  10. Toaca Petrut

    la inceput arata f bine biblioteca noastra, dar apoi, harababura, fiecare le punea alandala dupa ce citea, parca le gasim mai usor in haos, mie asa mi se pare

  11. Cezar

    Cartile se pun cel mai bine dupa colectii. In primul rand dpdv vizual, apoi economia spatiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑