Atac in biblioteca este prima carte din seria Andrei Mladin, o serie care se intinde din anii 80 (1983 este anul exact al aparitiei) pana in prezent (cel mai recent volum avandu-l in prim-plan pe Andrei Mladin a aparut in timpul pandemiei).
Eu m-am apucat abia acum de aceasta serie, nu am vazut nici ecranizarea (facuta, insa, dupa 90), drept urmare voi judeca o carte scrisa-n anii 80 cu ochii. Este scrisa insa sa ma nasc eu, deci perioada imi este cunoscuta doar vag.
Povestea, pe scurt, suna cam asa: Andrei Mladin este jurnalist la Flacara si, la un moment dat, intervieveaza o tanara artista in voga. Aceasta se indragosteste de el, de aici decurgand toate problemele acestuia. Caci Andrei Mladin incepe sa frecventeze petreceri si sindrofii selecte, in urma uneia dintre acestea ajunge acasa aproape inconstient (de la bautura, nu neaparat din cauza cantitatii). Atunci cand se trezeste gaseste in biblioteca sa cadavrul unei persoane care cu o seara inainte il dusese acasa.
Pentru ca nu are incredere in politie dar si pentru ca, in mod evident, el este principalul suspect, Andrei Mladin hotaraste sa faca o ancheta paralela, pe cont propriu. Nu va zic cum se termina, nu va zic cine este vinovatul (ori vinovatii), va spun doar ca intre timp mai are un cadavru.
Despre Atac in biblioteca mai am de spus fix 3 lucruri, chestii la care va sfatuiesc sa fiti atenti.
Prima chestie de semnalat este stilul extrem de amuzant in care este scrisa cartea. Este narata la persoana intai, din perspectiva personajului principal, o persoana cu un simt al umorului extrem de dezvoltat. Este un thriller extrem de comic, cumva nu reusesti sa te sperii indiferent cat de grave sunt crimele.
Al doilea aspect important este dat de perioada in care se desfasoara actiunea. Nu am trait perioada aia, nu pot sa ma pronunt chiar in cunostinta de cauza, insa mie nu mi se pare deloc atmosfera de anii 80. Mi se pare o atmosfera de ani 90. In afara de cuvantul “militie”, nimic nu pare din anii 80. Inclusiv viata artistei, una burgheza, imi miroase a capitalism nu a comunism.
E drept, o carte SCRISA in acea perioada inseamna ca totul trebuia sa fie roz, nuantele de gri cu care suntem noi obisnuiti apartin perioadei de dupa 89. Totusi, nu-mi iese din cap faza cu blugii: ei erau “imbracamintea de zi cu zi a ziaristului”. Oare atat de usor de gasit erau blugii in anii 80?
Daca as avea cum, as fi curios sa citesc comparativ recenziile de carte scrise despre Atac in biblioteca inainte de 89 vs recenziile de carte scrise dupa Revolutie.
Al treilea aspect pe care merita sa-l subliniez este legat de personaj. Andrei Mladin este un personaj excelent conturat, cu potential (nu degeaba ii sunt dedicate atatea volume), de care deja m-am atasat. Chiar imi place sa vad ca avem si noi, romanii, personaje in literatura politista.
Si, repet ce am zis la inceput, un personaj inceput in anii 80 care sa suscite interes si in 2020 mi se pare o realizare colosala.
Atac in biblioteca este o carte excelenta din orice unghi ai privi-o. Daca te gandesti ca este scrisa in anii 80, ti se pare o carte chiar uimitoare.
Atac in biblioteca poate fi comandata de pe site-ul editurii Crime Scene Press ori de pe Libris, Elefant, Carturesti sau eMAG.
0 Comments
4 Pingbacks