Avocatul din limuzina de Michael Connelly este primul volum din seria Mickey Haller, fiind de asemenea primul thriller juridic scris de autorul american. Intr-un domeniu unde John Grisham exceleaza, Michael Connelly reuseste sa-si faca loc si el, aceasta prima carte (momentan a doua de-a autorului pe care o citesc, dupa Tura de noapte) fiind un inceput excelent.
Nu vreau sa va dezvalui prea multe din poveste, nu vreau sa fac spoilere, fiind vorba despre avocatul lipsit de scrupule Mickey Haller si doua dintre cazurile pe care acesta le are.
Vreau, insa, sa subliniez 3 chestii importante la care ar trebui sa fiti atenti:
Care client este mai greu de aparat: cel vinovat sau cel nevinovat?
Personajul principal sustine ca cel de-al doilea, caci daca dai gres nu vei mai putea dormi noaptea. Ma rog, o spune el cu cuvintele tatalui sau, insa ideea este de fapt reformularea unui principiu de baza al dreptului: decat sa stea un vinovat la puscarie mai bine sa stea 10 nevinovati in libertate. Altfel spus, daca aperi un vinovat si-l eliberezi, pe diverse vicii de procedura, nu e atat de grav pe cat ar fi daca in urma actiunilor tale un nevinovat intra la inchisoare.
O intrebare care rezulta din chestia asta este cum iti dai seama ca un client este sau nu vinovat? Nu as zice ca toti, insa 70-80% dintre clienti ii spun avocatului ca sunt nevinovati. Deci avocatul ar trebui sa aiba propriile filtre prin care sa gaseasca nevinovatia, s-o recunoasca mai bine spus.
Ce ar trebui sa faca un avocat atunci cand isi da seama ca un client de-al sau este vinovat de crima pentru care este acuzat un alt client de-al sau?
Suna complicat, dar sper ca ati inteles ideea. X este un client de-al avocatului care a ajuns in inchisoare, fiind sfatuit de avocatul sau sa-si recunoasca fapta pentru a primi o pedeapsa usor mai blanda (in SUA exista pedeapsa cu moartea, inchisoare pe viata fara drept de eliberare conditionata si inchisoare pe viata cu drept de eliberare; clientul a fost sfatuit sa-si recunoasca fapta pentru a primi pedeapsa numarul 3); Y este un client al aceluiasi avocat, aparat de acesta intr-un alt proces. Avocatul afla ca Y este vinovat de crima pentru care este X in inchisoare. Ce ar trebui sa faca avocatul? Teoretic nu se poate folosi de ce a aflat despre X, ar fi o tradare a clientului sau.
Ma rog, veti vedea exact ce a facut avocatul din aceasta poveste, insa intrebarea de baza ramane. Daca sunteti ori cunoasteti avocati, ar trebui sa va/ sa ii intrebati pe acestia cum ar actiona.
Eu, unul, nu pot spune decat ca ma bucur ca nu am devenit avocat, desi mult timp mi-am dorit acest lucru. Prin asta am scapat de raspuns.
Cat de mult este insuflata lipsa de moralitate din familie?
Ca sa va faceti o idee, tatal lui Mickey Haller fusese tot avocat, insa murise atunci cand tanarul Mickey avea 5 ani. Acesta din urma, insa, citise toate cartile scrise de tatal sau ori scrise despre tatal sau. Figura paterna il urmarea si il influenta, chiar daca tatal nu mai era de ceva timp in viata.
Intrebarile care deriva de aici sunt urmatoarele:
- Un om care a crescut fara tata are sanse mai mari sa devina o persoana imorala ori amorala (sau, ca sa folosesc alt termen, cu o moralitate proprie)?
- O persoana imorala/amorala/cu moralitate proprie va putea avea un urmas moral?
- Cine stabileste normele morale si cat sunt ele diferite de cele legale? Cat de diferita este moralitatea unui avocat de cea a unui procuror?
Hint: una dintre fostele neveste ale avocatului Haller este procuroare.
Avocatul din limuzina a fost si ecranizat, multi stiind de poveste din film. In rolul lui Mickey Haller il avem pe Matthew McConaughey. Va las mai jos trailerul filmului.
Avocatul din limuzina (The Lincoln Lawyer) este un thriller juridic excelent, diferit de cele scrise de John Grisham, dar parca mult mai intens. Avocatul din limuzina are un final absolut fabulos, personal judec multe thrillere pe baza finalului. Il recomand cu caldura, pe mine facandu-ma curios in legatura cu celelate carti ale autorului.
Avocatul din limuzina a aparut la Editura RAO, putand fi comandat/a (si) de pe Elefant, Cartepedia, Libris Carturesti, Libraria Delfin si eMAG.
0 Comments
1 Pingback