Balanta puterii este al treilea volum al seriei Alina Marinescu, precedentele doua fiind Asasin la feminin si Identitati pierdute. Spun din start, pentru mine este cel mai bun volum de pana acum, asta si pentru ca seria a fost gandita unitar, drept urmare acum abia am ajuns in mijlocul ei.

Pentru ca nu vreau sa va dezvalui exact ce se petrece in aceasta a treia parte, in Balanta puterii, va voi da doar 3 repere care mi se par importante, restul detaliilor urmand a le descoperi singuri.

Tinta principala devine Al-Qaeda

Acum putina lume mai vorbeste despre Al-Qaeda, a ajuns intr-un con de umbra, insa trebuie sa tineti cont de anul aparitiei acestei carti: 2010. Au trecut 11 ani de atunci. O eternitate!

Numele folosite in poveste sunt fictive, la fel ca toata actiunea, insa povestea isi pastreaza realismul. Monica Ramirez are cunostinte solide in domeniul spionajului, lucru dovedit si in alte carti ale sale.

Alina Marinescu se indragosteste de Marius, un agent CIA

Povestea de dragoste dintre ei devine principalul fir narativ al povestii. Alina inca suferea dupa pierderea lui Alex, mentorul ei, prietenul ei, sotul ei, singurul care conta din toata organizatia, insa iubirea fata de Marius se dovedeste mult mai intensa, mai profunda, mai complexa. Sentimentele lui erau reciproce, insa trecutul sau este problematic, il va ajunge din urma. Nu va povestesc cum si in ce fel.

Cert este ca iubirea dintre ei duce la o alianta deopotriva interesanta si dificila intre Elite si CIA. Daca ati citit celelalte 2 volume stiti exact ce este Elite si ce statut are (o umbra perfecta, o organizatie care oficial nu exista), drept urmare alianta dintre cele 2 entitati nu este deloc usoara. Alianta s-a facut, insa, nu doar din cauza/datorita relatiei dintre cei 2, ci a fost cauzata si de prezenta unui dusman comun: Al-Qaeda.

Aici mai trebuie sa subliniez un lucru: mi-a placut aceasta alaturare intre Elite si CIA. Prin ea, Monica Ramirez ne arata ca, de fapt, nu este nicio diferenta intre un spion CIA si un spion Elite. Viata lor este aceeasi, pericolele sunt aceleasi, tintele sunt deseori comune. Ca sa ma exprim mai plastic, unii sunt mai invizibili decat altii.

Apare tradarea in Elite

Nu va zic cine tradeaza, nu va zic nici numarul tradatorilor (unul sau mai multi – ramane sa descoperiti voi), cert este ca nici organizatiile invizibile nu sunt scutite de asa ceva. E drept, atunci cand 2 entitati se aliaza, Elite cu CIA, tradarea poate fi din oricare tabara.

De altfel, exact cum precizam mai sus, atat timp cat diferentele dintre CIA si Elite sunt minime, este clar ca nimeni nu este imun la tradare. Vaccinul impotriva tradarii nu a fost inca inventat.

Nu v-am zis de ce acest volum se cheama Balanta puterii, insa cred ca se subintelege din ce v-am spus pana acum. Daca nu v-ati prins inca, va invit sa cititi cartea, la final de tot veti afla exact cum sta treaba.

Nu va mai spun decat ca dupa ce am terminat Balanta puterii abia astept sa ma apuc de urmatoarea carte a seriei, si anume Bariere de fum. Cand o termin pe aceea va voi da de veste.

Balanta puterii a aparut la Editura UP (ma rog, a fost mutata aici, puteti gasi si editii mai vechi pe piata), insa poate fi comandata si de pe Libris, Libraria Delfin si eMAG. Totodata, de pe site-ul in cauza puteti comanda intreg pachetul Alina Marinescu.