Bariere de fum este al patrulea volum al seriei Alina Marinescu. Seria a debutat cu Asasin la feminin, continuand apoi cu Identitati secrete, respectiv Balanta puterii. Pe scurt de tot, este cel mai intens volum de pana acum, dar si cel mai complex.

Pentru ca mi-ar fi greu sa va spun, fie si pe scurt, ce veti gasi in acest volum, sa va zic fara spoilere, ca sa fiu mai exact, va voi dezvalui doar principala (nicidecum singura) atractie din Bariere de fum: chiar daca nu mai daduse niciun semn de viata de ani buni, Alex nu este mort, drept urmare eroina principala, Alina, va trebui sa-si imparta sufletul intre Marius (agentul CIA de care se indragostise) si Alex. Cum se va comporta ea fata de Alex: il va dispretui pentru ca i-a ascuns atata timp faptul ca este inca in viata sau il iubi asa cum corpul i-o cere? Cum se va comporta ea in misiune atunci cand va trebui sa lucreze in echipa atat cu Marius, cat si cu Alex?

Nu va dezvalui mai multe, nu va spun in ce circumstante afla Alina ca Marius este viata si nici ce alegeri sentimentale face ea, toate acestea va trebui sa le descoperiti singuri.

Va pot spune, insa, ca aceasta ambiguitate sentimentala a Alinei condimenteaza excelent o poveste oricum plina de suspans. Planul narativ principal, partea de thriller de spionaj, excelent construit(a), se imbina perfect cu acest plan narativ secundar. Alegerile pe care Alina le face pe teren sunt influentate SI de latura sentimentala.

Pentru cine nu stie, nu-si mai aminteste, Marius si Alina fac parte din organizatii diferite, Elite si CIA dandu-si mana doar punctual, impotriva unui dusman comun, Al-Qaeda.

Din acest motiv, dar si din foarte multe altele, Bariere de fum NU poate fi citita distinct, fara a fi lecturat precedentele 3 romane. Nu veti intelege mare lucru din ea. Nu este roman de sine statator, ci este doar o parte a unui intreg (seria Alina Marinescu chiar fusese gandita unitar, initial era un unic roman, care ar fi iesit prea mare, drept urmare a fost spart in 6 volume distincte). Mai sunt 2 volume si se termina seria, probabil o voi regreta pe Alina, imi va fi dor de ea si de organizatia din care face parte. Totodata, insa, ma astept ca urmatoarele 2 romane, ultimele 2 ale seriei, sa fie cireasa de pe tort. Ori poate bomboana de pe coliva (la figurat au acelasi inteles, insa la propriu a doua expresie ar putea fi mai potrivita).

Nu pot sa inchei fara sa va mai semnalez un lucru, fara a intra in detalii. Desi cartea Bariere de fum a fost scrisa mult inainte de pandemie, prin 2013 daca nu gresesc, are o parte care poate fi privita cu alti ochi in zilele noastre. La un moment dat un om de stiinta nebun se joaca in laboratorul sau cu virusul EBOLA, construind o arma biologica extrem de periculoasa. Evident avea si antidotul impotriva ei.

Autoarea a scris partea asta cu mult inainte de pandemie, insa citind acea parte a cartii (nu va spun cat ocupa exact, ce procent din carte este ocupat de aceasta misiune) m-am gandit numai si numai la pandemia pe care o traim cu totii. Multi refuza sa creada ca virusul actual, COVID19, a fost creat in laborator, facandu-i conspirationisti pe cei care macar insinueaza acest lucru. Si, totusi…

Un singur lucru mai am de spus legat de aceasta paralela: EBOLA este un virus mult mai periculos, cu o mortalitate uriasa, insa intr-un fel fix aceasta mortalitate a ajutat omenirea, pentru ca datorita/din cauza ei virusul nu are timp sa se raspandeasca.

Bariere de fum este o carte foarte buna, care face parte dintr-o serie excelenta. Pana acum, nivelul volumelor a fost din ce in ce mai ridicat. Sper sa se pastreze trendul si la ultimele 2.

Am un singur lucru de reprosat: cateva alegeri ale personajelor, in special pe final, mi-au parut foarte ciudate. Ca sa nu mai spun ca in unele momente se vede clar o mana externa, un fel de Deus-Ex Machina, o mana invizibila (ca sa folosesc un termen economic), care intervine in poveste pentru a regla lucrurile. Si, pana la un punct, pentru a face dreptate.

Bariere de fum poate fi comandata de pe site-ul Editurii UP (de unde puteti comanda si intregul pachet), dar si de pe Libraria Delfin, Cartepedia si eMAG.