Block 46 este un thriller nordic in proportie de 70%. O buna parte din actiunea romanului se petrece in Suedia, iar atmosfera generala este una suedeza.

Amestecul acesta international este determinat de originile autoarei: nascuta in Franta (Marsilia), mutata in Londra si casatorita cu un suedez. A avut si un bunic in lagarul de concentrare, cel despre care se vorbeste in carte.

Fara sa va spun care-s legaturile prezentului cu trecutul, va dezvalui doar intriga, elementul declansator al intregii actiuni: Emily Roy ancheteaza niste crime dubioase in Londra (copii ucisi cu brutalitate, care au fost insemnati pe brat), fiind trimisa brusc in Suedia, unde o crima pare a fi fost facuta dupa acelasi tipar. Acolo isi intalneste o cunostinta veche, pe Alexis Castells, o scriitoare de thrillere ce se vede implicata, fara voia ei, in ancheta, fiind vorba despre o prietena foarte apropiata a acesteia. Cine este criminalul, cate crime comisese acesta, care era motivatia lui si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Pe mine m-au incantat fix 3 aspecte la aceasta carte, pe care vreau sa vi le semnalez si voua:

  1. Mi-a placut faptul ca avem 2 eroine principale si nu una singura. De altfel, dintre cele 2 eu o apreciez mai mult pe scriitoarea Alexis decat pe tiza mea, Emilia. Multi scriitori vor fi cu siguranta incantati de faptul ca sunt implicati in mod direct intr-o ancheta. Chiar asa: oare cati scriitori de thrillere se documenteaza atat de minutios?
  2. Mi-a placut modul in care au fost anchetate crimele: nu avem un detectiv (masculin sau feminin) genial, caruia ii vin toate ideile bune si care dezleaga tot misterul, ci avem o intreaga munca de echipa. Ceea ce face povestea mult mai realista.
  3. Mi-au placut referintele istorice, inclusiv la celebrul brand frantuzesc Cartier. Sapati adanc pe Google ca sa vedeti povestea magazinului Cartier din Paris in timpul ocupatiei naziste.

Desi altii s-au prins din prima de vinovat (ori asa se lauda prin online), pe mine cartea m-a acaparat intr-un mod dubios: desi de obicei dureaza mai putin sa termin o carte, pe aceasta am terminat-o in aproximativ 7 zile, timp in care, inexplicabil, nu puteam anticipa nimic. Eram deopotriva fascinat (de scriitura) si oripilat de ce anume pateau victimele (fara sa pot intelege in vreun fel scopul). Cu multi bolnavi am putut empatiza macar 10%, in acest caz n-a fost posibil.

Singurul minus al cartii au fost pasajele netraduse, din germana si suedeza. Oare ar fi fost greu sa apara traducerile in note de subsol?

Per total, Block 46 este un thriller solid, bolnav, cu multe referinte istorice reale. Intrebarea care mie mi-a ramas este: ce efecte are inca nazismul in societatea actuala? Cati oameni dereglati de nazism si de ororile lagarului si-au instruit intocmai urmasii, care acum actiuneaza conform invatamintelor primite in copilarie? De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, oare nazismul a fost de vina sau pur si simplu niste oameni erau deja dereglati, psihopati si/sau sociopati (cautati pe Google diferentele dintre cei 2 termeni, mi se par esentiale pentru intelegerea unor astfel de orori) au putut pur si simplu sa se manifeste? Evident, raspunsul poate cuprinde ambele variante, in proportii diferite.

Si, pentru ca am uitat sa zic la inceput, spun acum: Block 46 este un excelent mix de thriller nordic, carte de razboi (despre Holocaust), totul asezonat cu ceva parfum frantuzesc, dar si ceva britanic. Nu as putea spune cat este din fiecare, insa pot spune cu certitudine ca atmosfera nordica predomina.

Block 46 a aparut in limba romana la Editura Tritonic si poate fi comandat (si) de pe Libris, Carturesti, Cartepedia si eMAG.