Bloggerii stiu sa scrie pe blog. De la aceasta propozitie pleaca acest articol. Nu zic ca nu exista bloggeri care NU stiu sa scrie, care o fac prost. Evident ca exista.

Insa tin sa subliniez cinci lucruri (pentru a putea continua articolul, argumentatia mea):

  1. Cei care scriu prost ies de pe piata. Fie nu au succes oricat ar incerca, fie au renuntat de buna-voie.
  2. Bloggerii progreseaza mult. Daca ai cunoscut in 2010 un blogger care scria mai slab nu inseamna ca in 2022 scrie la fel. S-ar putea sa ai surprize. MARI.
  3. Bloggerii stiu sa scrie pentru ca ISI DORESC sa scrie. Suna ciudat? Suna absurd? Este ADEVARAT! Sunt atatia oameni care AR PUTEA scrie bine, care citesc mult, care au ce transmite, dar care NU ISI DORESC sa scrie. Nu cred in scris. NU VOR SA TRANSMITA ceva, orice, prin scris!
  4. Bloggerii stiu sa scrie pentru ca le place sa citeasca. Da, ati citit bine: bloggerii apreciaza cititul. Si, atentie, NU ma refer DOAR la carti, la beletristica. Bloggerii CITESC, fie alte bloguri, fie site-uri. Un blogger citeste, fie si de pe telefon, in timp ce noua generatie, vloggeri, tik-tok-eri, ce-or mai fi ei, URMARESTE clipuri, mai lungi sau mai scurte. O diferenta majora. FUNDAMENTALA.
  5. Bloggerii stiu sa scrie pentru ca d-aia s-au apucat de blog, pentru ca se exprima mai bine in scris. Evident nu toti, insa majoritatea da. Este un lucru important, relevant, de subliniat.

Dupa cum (deja) ati vazut, de la bloggerii stiu sa scrie pe blog am ajuns IN MOD NATURAL la sintagma bloggerii stiu sa scrie. Sa fie oare o diferenta atat de mare, atat de radicala?

Diferente sunt, nu pot nega, nu pot contesta acest lucru. Insa diferentele acestea sunt MULT mai usor de surmontat decat pare. Ganditi-va la un cantaret care presteaza prin carciumi. Poate fi lautar, poate fi cantaret de jazz, poate fi cantaret de cover-uri. El asta face constant: CANTA! Traieste din asta! Traieste PRIN asta, caci la fel ca orice munca artistica, scrisul trebuie sa fie O PASIUNE! Si cantatul la fel, evident.

Eh, imaginati-va ca un om care a cantat 10 ani prin carciumi este invitat sa cante pe stadion ori intr-o sala de concerte. Habar n-am, la Sala Palatului. Exista riscul sa se faca de ras, exista riscul sa nu poata face acest pas, insa sunt sanse sa se descurce. El ar putea inchide ochii si ar putea face ce face zi de zi.

De ce in cazul SCRISULUI lucrurile ar fi DIFERITE?

Evident, nu toti bloggerii VISEAZA sa faca acest pas. Unii se considera bloggeri, unii considera ca scriu tehnic, nicidecum literar. Au succes, insa succesul lor se bazeaza intai si intai pe informatia transmisa, nicidecum pe FELUL in care scriu.

Insa exista bloggeri care VOR sa scrie carti. Exista bloggeri care CHIAR AU SCRIS literatura, fie un roman, fie proza scurta, fie poezie. Si sunt destui.

Culmea, in a doua categorie ma aflu si eu, cu povestioara mea Chat Noir aparuta in volumul colectiv Litere pe fulgi de nea. Insa nu pe mine vreau sa ma dau exemplu, ci pe ceilalti colegi. Caci ideea acestui articol mi-a venit fix cand am citit celelalte povestiri. Daca nu stiti deja, sunt coleg de volum (plus coleg cu alti scriitori aparuti in cartea geamana, Sotron pe zapada) cu foarte multi bloggeri, adica persoane care au scris constant pe blogul lor, unii dintre ei au trait din scris, altii au vazut blogul ca pe un job secundar, in timp ce altii l-au vazut ca pe un hobby. Oricum ar fi, multi dintre ei au facut acest pas si, din punctul meu de vedere, pasul este unul reusit. Au trecut, totusi, filtrul unei edituri.

Bloggerii stiu sa scrie Ramona Badea Atinsa de magie

Primul lucru pe care-l veti spune va fi legat de pret: blogurile sunt gratis, in timp ce cartile sunt pe bani. Lucru care este doar partial adevarat, caci exista bloggeri, precum Ramona Badea, care au scris o carte gratis. Da, fix asa: o bloggerita a scris o carte fantasy gratis.

Ceea ce inseamna ca singurul lucru pe care-l riscati este timpul: veti pierde cateva ore din viata pentru a-i da o sansa SCRIITOAREI Ramona Badea. Insa, SOC SI GROAZA!, fix asta faceti si cand cititi un articol blogosferic. Va riscati timpul, 1 minut, 5 minute, 10 minute, depinde de lungimea acestuia.

Si nu, nu va OBLIGA nimeni sa terminati ce ati inceput daca NU va place. Dar daca VA PLACE?

Ce trebuie sa stiti despre romanul scris de Ramona Badea? Pai 5 lucruri:

Bloggerii stiu sa scrie Atinsa de magie Ramona Badea

  1. Se numeste Atinsa de magie. Intai stati un pic sa DIGERATI acest titlu (asa cum fac eu in majoritatea cazurilor). Ganditi-va un pic la el. La ce va fuge mintea? Ce gen credeti ca este aceasta carte?
  2. Romanul are 2 volume, ambele disponibile GRATUIT pe blogul Ramonei (volumul 1; volumul 2). La cerere, daca o veti contacta pe autoare, le puteti avea si PDF. Credeti-ma, puteti s-o contactati, nu musca, nu va repede, ci dimpotriva, se va bucura de interesul vostru pentru cartea ei.
  3. Primul volum este disponibil si in format audio, pentru cine este fan al audiobook-urilor (ori al podcasturilor). De fapt, pentru cine conduce mult si pierde timp pretios in trafic.
  4. Va voi face o marturisire, sa n-o luati in nume de rau: NU am citit romanul Ramonei. Nu ca nu-mi face cu ochiul, ci pentru ca acum sunt mult prea ocupat. Sunt dintr-un festival intr-altul, am niste restante literare, mai am si viata sociala (in mod socant, bloggerii trebuie sa faca si din astea). Insa, credeti-ma pe cuvant, romanul chiar mi-a atras atentia si candva anul acesta (nu mai e mult din 2022) il voi termina.
  5. Nu in ultimul rand, trebuie sa va spun ca am cunoscut-o si offline pe Ramona, ne urmarim reciproc pe Facebook (pana cand Mark Zuckenberg ne va desparti!) si pot spune ca am o parere buna despre ea. Daca as fi avut o parere proasta NU as fi scris acest articol.

Insa Ramona este DOAR UN EXEMPLU. Evident, am si un exemplu negativ, unul pe care-l dau constant: Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie. Un om pe care-l urmaream in online, pe care-l citeam si pe blog, si pe TNR, dar care in literatura m-a dezamagit. Culmea e ca dezamagirea vine din faptul ca scrie FIX LA FEL ca in online.

Atat aceasta poza, cat si poza COVER sunt capturi de ecran de la ultima mea aparitie pe sticla. Deci tot in offline. Mai multe detalii despre aceasta gasiti pe blogul meu personal generalist.

In loc de concluzie, zic asa: bloggerii stiu sa scrie si o fac constant. Da-le o sansa si cand scot o carte. Iar pe cei care nu au facut INCA acest pas indeamna-i sa-l faca. Cine stie ce comori veti/vom descoperi!