Calatoresc singura este prima carte dintr-o serie care mai cuprinde MOMENTAN inca 3 volume. Desi multi o lauda, considerand-o printre cele mai bune carti thriller, pe mine m-a cam dezamagit. Mai mult mi-a displacut, chiar daca recunosc ca are 2 personaje (Holger Munch & Mia Kruger) extrem de bine conturate.
Un bebelus disparut dintr-o maternitate, un caz in care sunt gasite spanzurate copile care urmeaza sa intre la scoala, o secta religioasa despre care aflam foarte putine, un camin de batrani si 2 anchetatori, Holger Munch & Mia Kruger, foarte dubiosi, dar totodata foarte destepti si foarte sufletisti.
Vi se pare interesant? Vi se par niste elemente promitatoare? Mie asa mi s-au parut.
Insa, din pacate, toate acestea alcatuiesc o shaorma literara. Singurele puncte forte, cele 2 personaje, cei 2 anchetatori, nu compenseaza balastul. Altfel spus, ca sa ma intorc in domeniul culinar, o carne excelenta, bine gatita, este stricata, spurcata, cu tot felul de sosuri si briz-briz-uri fara nicio logica.
Evident, cei care au copil sau copii vor trai foarte intens aceasta poveste, se vor gandi cum s-ar simti ei daca cineva le-ar rapi copilul, daca l-ar gasi spanzurat in padure, imbracat in haine de papusa. Multi au fost terifiati (de-a dreptul) de poveste.
Eu, insa, sunt vaccinat din punct de vedere literar, cartea aceasta fiind pentru mine ceva soft. Ceva care nu mi-ar putea strica nicicum somnul. Are, totusi, marea calitate de a fi imprevizibila si alerta. Nu poti adormi citind-o. Insa am 3 mari probleme cu ea:
- Prea multe personaje si intrigi secundare, care raman in coada de peste. Neterminate.
- Pentru mine, a a vut o miza mult prea mica. Desi erau omorate fetite, cumva criminalul nu mi-a inspirat nicio secunda frica, teama. Se adresa unui public prea restrans, ca sa zic asa.
- Finalul este de-a dreptul halucinant, un Deus-Ex Machina amestecat cu ceva intunecare a mintilor. Personajele iau niste decizii absurde, ilogice, care decizii conduc intr-un final la un final fericit. Ganditi-va ca un matematician nu face 2, cum se spune, ci 10 greseli la o rezolvare, insa intr-un final ajunge la rezultatul corect.
Calatoresc singura are si un titlu cumva ciudat, scos din text, greu de inteles. Te induce in eroare, te astepti la cu totul si cu totul altceva. Cel putin asa a fost in cazul meu.
Ce-i drept, cu toate defectele ei, Calatoresc singura este o carte buna avand in vedere ca este romanul de debut al autorului. In plus, pentru ca are 2 personaje principale atat de bine creionate, atat de bune, chiar voi da o sansa si continuarilor. Cartea a reusit, deci, sa ma faca curios, a starnit curiozitatea asa cum NU au facut multe carti teoretic mai bune. Este, pentru mine, o tanara speranta, o promisiune, nicidecum un esec.
In final, trebuie sa va spun MAREA problema legata de romanul Calatoresc singura: NU se mai gaseste. Eu abia l-am ginit intr-un anticariat (parca AnticEXlibris, dar nu-s sigur), insa offline, nicidecum online. Candva se gasea la Libraria Delfin, dar acum nici acolo nu se gaseste. Acolo se gasesc celelalte 2 carti ale autorului nordic. Ma rog, pe ele le gasiti in multe locuri. Nici macar Editura RAO nu mai are vreun exemplar. Poate, totusi, vor scoate o editie noua, ca lumea sa poata parcurge seria in ordine, asa cum prefer si eu sa fac.
Ca sa inchei intr-o nota umoristica, pentru a gasi cartea Calatoresc singura va trebui sa calatoresti. Nu-i musai singur/a, ce-i drept.
0 Comments
1 Pingback