Calul de bataie este al doilea volum al seriei Jack Warr (primul fiind Secrete ingropate). Cazul pe care-l avem aici in prim-plan este unul care are ca victime oameni bogati. O banda de spargatori are drept tinte casele oamenilor bogati. Acestia iau din case cu precadere bijuterii. Oamenii bogati nu sunt insa foarte dornici sa colaboreze cu politia, avand secrete pe care nu le vor scoase la lumina. In plus, majoritatea dintre ei au asigurare, asa ca pagubele sunt minime.
Jack Warr trebuie sa dezlege misterul. Nu conteaza ca victimele nu sunt niste oameni saraci, ideea este ca niste infractori trebuie sa ajunga la inchisoare. Nici macar nu conteaza ca unele victime nu au facut plangere, multumindu-se cu banii de pe asigurare.
Despre Calul de bataie ar fi multe lucruri de spus. M-as putea referi la titlu, excelent ales, atat datorita metaforei, cat si datorita referirii la cursele de cai. Partea cu adevarat buna este ca titlul original a putut fi tradus intocmai. Nu a fost nevoie de vreun artificiu tehnic, lingvistic.
In al doilea rand, este nevoie sa vorbesc mai mult despre Jack Warr, despre alegerile lui, despre moralitatea lui, despre personalitatea lui.
Jack Warr este un excelent organizator, un excelent sef de echipa, care stie sa-si motiveze oamenii, care stie sa-i aleaga, dar un foarte slab om de echipa atunci cand trebuie sa asculte ordine. Atunci cand trebuie sa faca ce-i spun altii.
Motiv pentru care ajung la notiunea de “om de echipa”. Poate fi numit astfel un om care nu asculta ordinele? E drept, el stie sa organizeze foarte bine, nimeni nu se poate plange ca a fost nedreptatit, ca nu a fost incurajat. Este lider prin excelenta, ca sa folosesc un termen din zona economica, insa un lider care nu accepta alti lideri in preajma lui. Nu conteaza daca acei lideri au ajuns acolo pe merit sau nu. Aceasta-i alta discutie.
O a doua discutie este legata de moralitatea lui Jack Warr. Oare poti repara o nedreptate printr-o alta nedreptate? Ori a te descurca, o notiune atat de folosita in tara noastra, este o insusire pozitiva? Este ceva ce ar trebui sa laudam?
O a treia discutie este legata de activitatea profesionala a unui proaspat tatic. Aici nu a pus in pericol viata familiei, ca-n alte povesti cu politisti, insa un tata care se duce la serviciu atunci cand sotia lui are grija de nou-nascut nu este pentru multi un parinte de dat exemplu. In loc sa se gandeasca la copil, la nevoile lui, si la sotia nedormita, el are in minte doar cazul de care se ocupa.
Per total, Jack este un personaj excelent conturat, complex, un om cu multe calitati, dar si cu ceva defecte. Un Personaj cu P mare!
In al treilea rand, este nevoie sa discut despre modul in care este construita povestea. Per total mi-a placut, finalul este excelent, dar este tipul de constructie greoaie. Autoarea a vrut sa construiasca minutios totul, abia apoi a dat drumul la actiune. Constructia aceasta minutioasa, greoaie, inseamna multe pagini de introducere, inseamna actiune statica la inceput, inseamna multa rabdare din partea cititorilor. Insa dupa ce-si da drumul, dupa ce toate piesele sunt asezate la locul lor, cititorul se poate bucura de poveste. Una excelenta, cu personaje atent construite (chiar si cele negative sunt personaje BINE construite).
Din pacate, suspansul este usor dezamagitor, am aflat prea repede cine este vinovatul, cine este “capul”, singura necunoscuta fiind modul in care urma sa fie prins. E drept, avem parte de o “batalie finala”, ca-n filmele cu super-eroi. Una bine pregatita, Din acest motiv, indraznesc sa spun ca povestea este construita cinematografic, finalul fiind unul demn de blockbusterele americane. Nu va spun mai multe, nu vreau sa stric nimanui placerea lecturii.
Per total, Calul de bataie este un roman excelent, solid, bine construit, cu personaje excelent conturate. Are niste mici defecte, pe care le poti trece cu vederea. Eu le-am semnalat pentru ca cititorii acestui blog sa se apuce de lectura in cunostinta de cauza.
Calul de bataie a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc sa o achizitionati.
Calul de bataie nu a fost … calul de bataie al Crime Club, desi titlul sugereaza asta, insa a trecut (si va mai trece!) prin mainile membrilor acestui club. Momentan mai gasiti articole la Ciobanul de Azi, Literatura pe Tocuri si Cartile mele si alti demoni.
Leave a Reply