Carti clasice vs carti electronice vs audiobook este un duel in trei. Unii il vad STRICT ca pe un duel intre nou si vechi, insista pe acest aspect, insa lucrurile nu sunt deloc, dar deloc asa. Lucrurile sunt MULT mai complicate decat par, asa ca in randurile urmatoare voi incerca sa fac putina lumina.
Evident, nu putem ignora acest aspect, exista conservatori care vor cartea clasica, din obisnuinta, asa cum exista oameni moderni care iubesc sa citeasca electronic doar pentru ca e nou si cool. Sa ASCULTE cartile este iarasi ceva cool, asa ca s-ar putea sa ii auziti promovand aceste carti.
Doar ca, vedeti voi, este o diferenta MAJORA intre cei care INCEARCA, TESTEAZA, diverse aplicatii de audiobook ori pur si simplu iau o un audiobook de la o editura (sau librarie online) si povestesc despre experienta respectiva si cei care fac asta constant. Caci este o categorie de oameni care testeaza tot ce-i nou, toate retelele sociale noi, toate aplicatiile noi, insa renunta la ele destul de repede. Se satura rapid. Ei nu sunt fani audiobook ori e-book, ci sunt fani noutati, orice ar presupune acestea.
Drept urmare, atunci cand voi vorbi despre duelul in 3 carti clasice vs carti electronice vs audiobook, ma voi referi la fanii celor 3 tipuri de lecturi, insa fanii statornici, cei care folosesc CONSTANT acel tip de carte. Asadar:
Carti clasice vs carti electronice vs audiobook – de ce e-book?
- Designul minimalist al caselor a condamnat intai si intai cartile. Peretii sunt acoperiti maximum de televizoare cat mai mari. Cartile nu-si mai regasesc locul in locuintele moderne, care sunt din ce in ce mai … goale. Adaugam aici si lenea proprietarilor de a le sterge de praf.
- Legat de praf, aud din ce in ce mai des temerea ca te-ai putea imbolnavi, ca ai putea face alergie. La unii teama este justificata, la unii alergia la praful de pe carti este o certitudine, insa la din ce in ce mai multi este vorba strict de paranoia. Sunt pur si simplu multi ipohondri in jurul nostru, oameni care isi inchipuie ca-s bolnavi de tot felul de boli ori care isi imagineaza ca SIGUR se vor imbolnavi de acele boli.
- Exista, de asemenea, oameni care au adoptat mentalitatea occidentala: ei nu au casa lor, preferand sa fie nomazi (in sens deloc peiorativ). Stau 2 luni in Bucuresti, 1 an in Cluj, 3 luni in Asia, 3 ani undeva in mediul rural. Evident ca trebuie sa aiba cat mai putine lucruri.
- Lenea, numita pompos comoditate, se manifesta si in cazul CAUTARII cartilor. Pur si simplu unii oameni cauta mai usor o carte apasand casuta de search decat ar face-o uitandu-se prin biblioteca fizica.
- Comoditatea merge mana-n mana cu graba. Unii oameni vor sa citeasca ACUM cartea X, nu au rabdare nici macar o zi sa le fie livrata la easybox.
- Exista, insa, cateva categorii de oameni care se bucura nespus de aparitia acestor carti. Primii dintre ei sunt “stranierii”, cei din diaspora, adica locuitori romani (ori bulgari, polonezi, slovaci) care locuiesc in Franta, Spania, Italia ori Anglia si vor sa citeasca in limba lor.
- A doua categorie de persoane: cei care vor sa citeasca in limba engleza (sau franceza) carti care apar greu in Romania. Care pe alde Amazon apar imediat.
- Cei care calatoresc mult sunt iarasi fericiti ca pot citi, ca pot merge alaturi de mii de carti care nu ocupa loc in bagaje.
- In plus, cartile electronice sunt utile si pentru cartile mai vechi, care nu se mai gasesc in format fizic, fie ca vorbim despre serii care au fost continuate dupa ceva timp, fie ca vorbim despre carti de specialitate vechi.
- Personal, folosesc rar de tot e-book readerul meu Kindle. Ultimele 2 puncte sunt cele vizate de mine: fie atunci cand plec undeva, fie atunci cand cartea nu este disponibila in format fizic.
- In rest, argumentele mi se par subtiri. Nu am agreat niciodata designul minimalist, nu m-am simtit niciodata bine intr-o casa goala. Daca mai are si pereti albi sentimentul meu este ca ma aflu intr-un spital, nicidecum intr-o casa unde as putea locui.
Carti clasice vs carti electronice vs audiobook – de ce carti clasice?
Aici, spun din start, am multe motive personale. Nu am gasit NICI MACAR UN MOTIV cu care sa nu rezonez. Raman fidel cartilor clasice, cartea electronica fiind un biet inlocuitor. Este, dupa mine, ca diferenta dintre unt si margarina. Ori ca berea fara alcool. Ori ca micii vegani. Le inteleg utilitatea, nu-i condamn pe cei care apeleaza la asa ceva, dar ar trebui sa tindem spre original. Ar trebui sa plecam de la premisa ca originalul este superior.
Argumentele in favoarea cartii clasice sunt multe. Enumar doar cateva, PE TOATE punandu-le LA PERSOANA INTAI. Asadar:
- Imi place senzatia tactila: vreau sa SIMT cartea, s-o pipai, s-o tin in mana. Unele carti au coperta speciala, care sa accentueze aceasta senzatie.
- Tot legat de partea tactica, ador sa vad cum paginile citite se inmultesc, in timp ce paginile ramase de citit se imputineaza. Este o senzatie pe care electronic nu o poti avea.
- Am ceva probleme cu somnul, asa ca cititul este la mine si un bun somnifer. Cititul unei carti clasice ma face sa ma imi scot ochii din gadget-urile si echipamentele electronice. Oricat de odihnitor ar fi ecranul unui Kindle, tot este un gadget. Tot este mai odihnitor cititul unei carti clasice.
- Senzatia pe care o ai cand dai pagina nu poate fi inlocuita de nimic.
- Nu in ultimul rand, o biblioteca plina este o imagine placuta. Nu as suporta nicicum sa traiesc intr-o casa goala. Nu e sanatoriu, nu e spital, nu e inchisoare.
Carti clasice vs carti electronice vs audiobook – de ce audiobook?
Multi nu suporta cartile audio, considera ca NU CITESTI atunci cand te folosesti de ele. Au dreptatea lor, chiar daca eu prefer sa nu fiu atat de radical.
Ideea este, de fapt, alta: oamenii sunt diferiti, fiecare are propriul program, propriile tabieturi, propriile preferinte, propriul mod de a se auto-educa.
Unii oameni sunt mai auditivi, se descurca mai bine AUZIND. Pentru ei, audiobook-urile sunt o binecuvantare. La fel pentru cei care conduc mult ori care sunt mereu pe drumuri si nu pot citi in mers (pe bune: unii au senzatie de voma atunci cand citesc, au rau de masina sau de tren; pentru ei, cartea audio este iarasi o binecuvantare). Am intalnit la un moment dat un taximetrist care asculta teatru radiofonic. Omul recunostea ca nu are timp sa se duca la teatru, asa ca se descurca cum putea. Nu erau la moda pe vremea aceea audiobook-urile, dar m-am gandit la el deseori cand am auzit de edituri, precum Editura NICULESCU, care pun la dispozitiile cartile nu doar in 2 formate (clasic si e-book), ci si in format audiobook. Am auzit, de asemenea, despre un sofer de tir care asculta pe tot parcursul drumului carti.
Totodata, un audiobook este o modalitate prin care o familie (fie un cuplu, fie un cuplu alaturi de copil ori copii) poate lectura IMPREUNA. Se pot aduna intr-o camera pentru a asculta o carte ori pot face acest lucru pe drum, in masina familiei.
Nu in ultimul rand, cateva amice cititoare mi-au spus ca audiobook-urile sunt excelente pentru a fi ascultate atunci cand fac curatenie prin casa.
Cei care asculta carti, dar si citesc, care se folosesc de audiobook-uri, fara sa fie neaparat fanul lor (exact cum ziceam, ca inlocuitor), mi-au spus ca doar anumite carti se preteaza la asa ceva. Ca sunt carti pe care ei nu ar putea sa le asculte.
De pilda, cartile thriller cica nu s-ar preta la audiobook, caci o intonatie diferita a autorului la un anumit pasaj ti-ar putea sugera ca acolo se afla un indiciu important, relevant. Asa o fi, nu zic nu.
In final, trebuie sa revin la Editura NICULESCU, despre care am pomenit mai sus. Voi face referire la o carte aparuta la ei pe care am citit-o in 2021: Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini. Nu stiu de ce, insa nu ma vad parcurgand-o audio. De altfel, nici nu este disponibila audio pe site-ul editurii. Este disponibila o alta carte de-a autorului, Vanatorii de zmeie. Deci este posibil ca unele carti chiar sa nu se preteze la ideea de audiobook.
Nu pot sa inchei acest subiect fara sa spun ca audiobook-ul se aseamana cu teatrul radiofonic, deja am spus asta, drept urmare calitatea unei carti depinde de calitatea celor care fac lectura. Nu mai esti doar tu cu scriitura autorului, ci intre voi se afla unul sau mai multi intermediari. Uneori e bine, un actor bun, carismatic, poate “salva” o carte poate seaca, alteori e de rau, caci este posibil ca “cititorul” ales sa nu fie cel potrivit. Ori tu, ca cititor final, sa nu rezonezi cu acesta.
Personal, in duelul carti clasice vs carti electronice vs audiobook votez cu doua maini (metaforic vorbind) cu cartile clasice. Insa accept faptul ca exista oameni diferiti, care nu-mi sunt cu nimic inferiori, care aleg fie cartea electronica, fie audiobook-ul. Eu, insa, atunci cand POT sa aleg, aleg oricand cartea clasica. Atunci cand NU pot alege, cand sunt plecat de pilda, aleg inlocuitorul. Sunt constient, insa, ca alegerea este facuta pe termen SCURT, aici si acum, nicidecum pe termen lung.
Articolul Carti clasice vs carti electronice vs audiobook este inscris in competitia Super-Blog 2022. V-am anuntat deja ca voi participa la aceasta competitie in mod limitate, la cateva probe. Una era certa, cea a Editurii NICULESCU.
ps: Am uitat sa precizez ceva important. In duelul carti clasice vs carti electronice vs audiobook sunt subiectiv. De fapt cu totii suntem. Iar bloggerii sunt AUTOMAT subiectivi. Insa trebuie sa stiti un lucru: eu nu ascult nici radio, nici podcasturi. Nu mi se adreseaza. Sunt o persoana VIZUALA. Chiar si atunci cand frecventez un podcast, imi place SA VAD emitatorul. Pur si simplu, nu pot face asta. Drept urmare, chiar daca am mai citit cateva carti electronice, pe care nu le refuz din start, am spus deja de ce, audiobook-uri chiar nu voi incerca. Nu sunt pentru mine si pace.
ps2: Cunoscatorii limbii engleze sunt indemnati sa NU paraseasca acest articol daca NU au parcurs cele 2 clipuri (primele 2). Il recomand si pe al doilea, discutia Claudiei Patrascu, organizatoarea Super-Blog, cu cei 2 reprezentanti ai editurii. Dar strict pe subiectul articolului, carti clasice vs carti electronice vs audiobook, primele 2 clipuri (nu sunt ATAT de lungi) s-ar putea sa va lamureasca. Nu va zic nimic altceva, va indemn doar sa le urmariti.
0 Comments
2 Pingbacks