Casa bantuita este un celebru roman de groaza, scris in 1959, roman readus in actualitate de catre o noua adaptare cinematografica, de data aceasta o miniserie facuta de Netflix. Prima adaptare cinematografica a fost facuta in 1963, cand romanul The Haunting of Hill House a ajuns pe marile ecrane The Haunting (film regizat de Robert Wise).
In Romania a ajuns abia anul acesta, in mai-iunie 2019, fiind tradusa la Editura Litera. Trebuie sa mentionez din start ca nu am vazut niciuna dintre adaptari, chiar daca multe referiri vor fi si la filme. La cinematografie in general, zic.
Intai si intai, trebuie sa subliniez importanta unui brand precum Netflix. O adaptare Netflix readuce in prim plan orice carte, indiferent cat de veche ar fi ea. Foarte multi prieteni de-ai mei aveau impresia ca este vorba de o carte noua, proaspat transpusa cinematografic, desi vorbim de un roman aparut in 1959. Sa mai vorbesc despre PRIMA adaptare a acestuia? Pentru multi ea nici nu exista. Inainte sa injuram brandurile mari, care distrug filmele vechi, bune (caci la unii critici am vazut opinia conform careia prima adaptare ar fi o bijuterie, in timp ce a doua ar fi … ultra-comerciala), ar trebui sa constientizam puterea brandurilor. Netflix si HBO GO sunt branduri atat de puternice incat filmele produse de ei sunt vazute aproape automat si devin hit-uri, punand in umbra eventualele productii precedente.
In al doilea rand, mi-am amintit de o discutie legata de horroruri. Discutia era despre filme, dar poate fi lesne translatata si la carti. Asadar, un horror de calitate nu este (doar) unul de atmosfera, unul care sa te sperie prin tot felul de obiecte si spirite care vin brusc in fata ta, ci este unul care te sperie prin povestea lui. Un horor inteligent are o poveste puternica in spate, are personaje bine construite. In plus, un horror cu adevarat infricosator este un horror realist.
De altfel, circula o duma pe internet, legata de regizorii de film. Cum sa faci un film sa fie infricosator? Pui un loc infricosator, izolat. Pui un spirit sa-si faca de cap. Pui spiritul intr-un corp de copil. Si daca nici atunci nu pare infricosator, adaugi BAZAT PE FAPTE REALE.
Nu stiu daca romanul Casa bantuita de Shirley Jackson este bazat sau nu pe fapte reale, nu este asumat astfel, insa stiu un lucru cu certitudine: este mai realist decat multe filme care se lauda cu acest lucru.
In al treilea rand, insa, trebuie sa semnalez un aspect pur subiectiv: pe mine nu ma sperie cartile. Un horor functioneaza foarte bine ca film, as zice chiar ca efectul este maximizat de experienta LA CINEMA (si nu acasa), pentru ca in film ai 2 lucruri absente intr-o carte: fundalul sonor si, bineinteles, aspectul vizual. Totodata, dinamismul unei carti poate accentua senzatiile: daca-ti apar brusc in fata obiecte, entitati, daca ti se deschid ori ti se inchid brusc usi…
Cartile ma inspaimanta atunci cand povestea este despre un criminal in serie, despre unul ori mai multi oameni bolnavi. Sunt acele thrillere-horror, unde te sperie gandul ca ai putea intalni asa ceva pe strada. De altfel, am si scris despre multe carti horror ca NU mi le-as dori ecranizate.
Despre ce-i vorba in Casa Bantuita? Pai este vorba de o CASA (da, CASA, in sine, este un personaj, cel principal zic eu) care are o poveste aparte. Ea devine interesanta pentru un profesor, care isi strange o mini-echipa (vedeti voi din ce este formata cu exactitate si cum a strans-o), avand scopul de a o descoperi. De a-i testa abilitatile. Dupa cateva zile, in casa ajunge si sotia profesorului, o persoana interesata si ea de astfel de fenomene, care are, insa, metode cu totul diferite de ale sotului ei. Nu va zic mai multe, va spun doar sa fiti foarte atenti la personaje, fiecare este EXTREM de bine conturat. Merita sa va ganditi la fiecare-n parte. Si, mai ales, sa va puneti intrebare: Eu cum as actiona dac-as fi in locul lui X? Eu m-am pus mai degraba in locul lui Luke, cel care facea parte din familia care detinea casa. Nu stiu de ce, statutul lui mi s-a parut cel mai … interesant pentru mine 🙂
Casa bantuita este acel tip de horror foarte bine scris, cu personaje excelent conturate, cu descrieri amanuntite ale locului, care patrunde foarte adanc in mintea personajelor, explorandu-le cele mai ascunse ganduri. Pe mine nu m-a speriat, drept urmare voi spune despre romanul Casa Bantuita ca este o carte buna, fara sa fie horror. Horror bun nu e, neinsemnand ca nu este o carte buna, care sa merite citita.
https://youtu.be/tHW7c4pMk4U
Romanul Casa Bantuita are marele merit de ma fi convins sa-i vad ambele adaptari. Cea din 1963 este integral pe Youtube (clipul de mai sus), iar cealalta este disponibila pe Netflix (trailerul fiind mai jos).
https://youtu.be/G9OzG53VwIk
Casa bantuita a aparut la Editura Litera. Eu, insa, am comandat-o de la Cartepedia.
0 Comments
2 Pingbacks