Case vechi vs case noi este acelasi duel intre nou si vechi, intalnit in toate domeniile. Carti noi vs carti vechi, filme noi vs filme vechi. Exemplele pot continua, reteta poate fi aplicata oricarui domeniu.
Case vechi vs case noi este, insa, un duel care intereseaza pe toata lumea. Nu doar ca toata lumea este afectata, direct ori indirect, fie ca si-a construit o casa, fie ca doar si-a cumparat una, ci si pentru ca povestile unor case inca ne fascineaza. Si cand zic NE fascineaza, ma refer atat la cei care creeaza povestile, la scriitori, scenaristi, dramaturgi, cat si la cei care le citesc.
Acum, cum ar zice Hagi, unica diferenta dintre casele noi si casele vechi este varsta lor. Sau, ma rog, asa ar trebui sa fie. Caci lucrurile nu sunt deloc asa.
Ca sa intelegeti cum sta treaba cu acest duel dintre case vechi vs case noi, va propun un exercitiu de imaginatie. Va propun sa ne imaginam cum ar fi aratat un magazin tip Vindem Ieftin acum 50 de ani. Pentru asta, avem nevoie de urmatoarele premise:
- Acum 50 de ani nu exista internetul, deci vorbim despre un magazin OFFLINE cu acest nume. Pentru a pastra specificul magazinului, trebuie sa-i punem absolut toate facilitatile actuale: fara depozite, fara locatie fixa, pur si simplu ei comanda materialele care vin direct la client, pe santier. Nefiind net, totul va fi facut … telefonic. Din pacate, vor trebui platiti mai multi oameni care sa vorbeasca la telefon, musai telefon fix, drept urmare costurile vor creste un pic. Nu mult, caci nici acum nu este vorba despre o firma fara angajati.
- Trebuie sa pastram descoperirile de acum 50 de ani. Nu puteam vorbi despre panouri solare acum 50 de ani (adica in 1969). Ele existau, dar inca nu erau atat de populare si nicidecum eficiente economic.
- Nu putem aplica 100% corect acest lucru la Romania comunista. Fie ne imaginam cum ar fi aratat Romania daca era capitalism si nu comunism, fie ne imaginam povestea prin SUA, Franta, Germania (Federala), Italia ori macar Iugoslavia, cea jumatate capitalista, jumatate comunista.
- Trebuie sa ne gandim la cum se construiau casele in acea perioada. Daca ne gandim la tara noastra, desi am spus mai sus ca nu ar fi tocmai corect, am putea lua ca reper cladirea Intercontinentalului, finalizata in 1970 (la anul face, deci, 50 de ani). Cum ar fi putut fi ea diferita daca ar fi existat o firma tip Vindem Ieftin?
- Daca ma gandesc la Statele Unite, ma pot gandi la casele tip ranch, ferma, populare deopotriva acum si cu 50 de ani in urma.
Asadar, vazand NUMAI contextualizarea de mai sus, strict aceste puncte, va dati seama ca duelul case vechi vs case noi ar trebui sa duca la o victorie a caselor noi. Materiale mai bune, mai eficiente economic. Case, per total, mai durabile.
Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa. Casele vechi sunt deseori mai durabile, pe cand cele noi par in multe cazuri cutii de chibrituri. Este valabil nu doar la casele individuale, ci si la blocurile noi. Mai ales la acestea, as zice eu.
Care sunt motivele? De ce internetul in special si noile descoperiri la modul general au facut rau si nu bine? Pai motivele sunt evidente: oamenii au cautat metode sa faca economie. Au cautat materiale mai ieftine si nu materiale mai bune. Au cautat tevi metalice ieftine, nu tevi metalice durabile. Daca ne referim la antreprenori, motivele sunt evidente: costuri cat mai mici, profit cat mai mare. Daca ne referim la persoane particulare, motivele nu-s deloc clare.
Daca ne referim la casele trainice, cu poveste, tin sa remarc un lucru: casele aveau candva o poveste si in ceea ce priveste constructia lor. Un arhitect celebru, niste muncitori adunati ca-n povesti. Ceva memorabil.
Se mai intampla acest lucru in zilele noastre? Mai avem case cu poveste? Mai avem locuinte ca-n filme? Mai avem case proiectate sa reziste 100 de ani?
Intuitiv, stereotipic, ati zice ca nu. Duelul case vechi vs case noi ar fi castigat clar de catre vechi. Doar ca, vedeti voi, la fel ca-n multe alte cazuri, doar timpul ne va putea spune. Daca peste 100 de ani ne-am putea intoarce pe Pamant si sa vedem cum a ajuns casa construita de noi ori de vecinul, ar fi perfect.
La fel se spunea si in 1950: nu se mai construiesc case ca acum 100 de ani. La fel se spunea si la 1900.
Iar a translata o idee actuala, din online, in trecut, este dificila. O idee inovativa, extrem de utila, precum a celor de la Vindem Ieftin, care trebuie incurajata, apreciata, aplaudata, nu putea, obiectiv vorbind, sa se petreaca decat in epoca internetului.
Care internet, ca-n multe alte situatii, are si limite. Probleme. Iti este deopotriva prieten si dusman.
Case vechi vs case noi – un duel fara castigator cert. Eu, unul, prefer sa declar meci nul. Articolul este inscris in competitia Super-Blog 2019, unde vor exista castigatori. Sper si cred ca ACESTA este articolul castigator. CITESTEMIL, comenteaza-mi-l si distribuie-l.
Imi plac casele vechi, dar sunt mai practice cele noi, la care nu trebuie sa schimbi instalatia electrica, nu trebuie refacute baile, puse termopane, etc. Parerea mea e ca merita sa iei un apartament nou, in care te poti muta rapid.
Apartament? Eu vreau casa, cu curte. Fara bormasina, fara vecini matinali.
Apartamentul e pt cand nu ai bani de casa 🙂