Articole despre carti clasice – ce inutilitate! Cine e interesat de parerea ta despre Idiotul ori despre Anna Karenina? Ori despre Morometii sau Ion? Ori, poate, despre Crima din Orient Express (cartea, nu vreo ecranizare). Pentru ca nu vreau sa sune ca un ghid, pentru ca pur si simplu urasc ghidurile, vreau sa scriu din perspectiva mea de cititor de bloguri.

Asadar, ce articole despre carti clasice as vrea sa citesc? Ce mi-as dori sa contina ele? Pai:

articole despre carti clasice Italo Calvino

  1. Vreau sa mi se reliefeze asemenarile cu prezentul. Poate situatia sociala si politica din acea vreme este macar 10% asemanatoare situatiei actuale. Poate personaje precum cele din roman pot fi intalnite si-n prezent. Poate, per ansamblu, avem mai multe in comun cu Rusia, tarista sau nu, decat am vrea sa credem. Vreau, de fapt, un carlig de care sa ma agat, ceva care sa ma faca sa ma apuc de acea carte.
  2. Vreau ca bloggerul de carte sa-mi spuna ce scriitori s-au inspirat din acea carte. Agatha Christie are urmasi, sunt scriitori, rusi sau nu, care s-au inspirat din Tolstoi. Ai citit Anna Karenina? Apai spune-mi care personaj, dintre cele citite de tine (caci plec de la premisa ca, blogger de carte fiind, citesti mult) din literatura actuala se aseamana cu ea. Leaga-mi o carte clasica, veche, prafuita, de una noua, actuala, la moda. Nu e nicio rusine sa faci asta. Dimpotriva. Am nevoie nu doar de informatii gasibile pe Google, ci si de demonstratii. De pilda, autorul X declara ca i-a placut mult Tolstoi. Tu, ca blogger de carte, citeste-i pe ambii si spune-mi cum anume s-a inspirat el. Sau, ca sa lasam deoparte literatura rusa, ca am pomenit-o poate prea des in acest articol demonstreaza-mi asemanarile dintre Numele Trandafirului de Umberto Eco si oricare dintre cartile lui Dan Brown. Ori asemanarile (si deosebirile) dintre Dan Brown si Igor Bergler (Dan Brown de Romania cica). Ori, daca nu va surade ideea ca Dan Brown ar fi literatura clasica, chiar nu e, spuneti-mi cu ce carti actuale au fost inspirate de povestile lui Edgar Poe? Ori cu ce carti clasice se aseamana un thriller de tipul Femeia ascunsa?
  3. In cazul cartilor citite la scoala, vreau sa-mi dai motive pentru care ar trebui sa revin la ele. Eu va dau un singur exemplu: La Tiganci. Cand am citit La Tiganci in scoala, eram clasa a XII-a, nu am inteles mare lucru. Am discutat cu profa de romana, da, a parut mai inteligibil, dar tot nu era atat de clar. O opera greoaie, deloc potrivita pentru acea varsta. Recent, insa, am vazut o punere in scena fabuloasa la UnTeatru. Iata, deci, un motiv bun sa citesti La Tiganci la 30 de ani: pentru ca il vei intelege altfel. Nu opera in sine era de vina, nici bietul Eliade, ci vina apartine exclusiv celui care l-a introdus in programa scolara. Motivele au fost, zica-se, si de natura politica: dupa ce timp de 50 de ani Eliade a fost interzis in scolile romanesti (din pricina simpatiilor sale legionare), atunci cand au aparut manualele alternative a fost introdus parca cu forta. Cei care au facut programa au vrut sa razbune absenta de peste 50 de ani si l-au bagat chiar si acolo unde nu trebuia bagat. Ma rog, or fi avut ei si alte argumente, nu zic nu. In cazul meu, insa, e clar ca la 17-18 ani nu am inteles mare lucru, in timp ce la peste 30 de ani mi s-a parut o opera geniala.
  4. Vreau sa vad trairile acelui blogger pe parcursul lecturii. La ce se gandea el cand a citit pargraful X? Dar cand a citit fragmentul Y? Poate s-a gandit la bunicul, poate s-a gandit la o tipa pe care a cunoscut-o, poate s-a pus in locul personajului principal, poate si-a dorit sa traiasca in acea perioada … Da, eu vreau sa citesc trairi, impresii, si nu recenzii clasice.
  5. Nu in ultimul rand, vreau o contextualizare adecvata a cartii. Cand ma apuc sa citesc cartea X, vreau sa stiu de ce repere am nevoie pentru a o intelege. Ma refer la reperele politice, la cele sociale, la cele legate de curentele literare. Va suna a lectie de literatura de liceu? Posibil. Insa, in cazul meu, un articol blogosferic se reduce la utilitate: vreau ca el sa imi fie util, sa-mi aduca informatii. Daca singura informatie aflata in urma lecturarii acelui articol este faptul ca acea carte l-a incantat pe blogger, apai a doua oara s-ar putea sa nu mai frecventez acel blog. Ori, dac-o fac, sa derulez pur si simplu pana la paragraful final, cel cu concluziile, si sa-l citesc doar pe acela.

Corina si Mirabela ne indeamna sa citim carti clasice. Mai demult, Luiza imi contrase un articol scris la Ianolia. Fara sa le contrazic argumentele, cu care-s de acord, vreau sa le spun altceva: un indemn general, cititi carti clasice, este aproape inutil. Un indemn tintit, DE CE SA CITESTI CARTEA Y IN 2019, mi se pare de zeci de ori mai eficient. De ce sa citesti cartea X, ca atare? Daca tu, prin articolele tale, reusesti sa convingi, bravo tie. Insa convingi punctual, pas cu pas (cum ar zice actualul presedinte), nu convingi cu argumente generale.

De altfel, acest articol este, de fapt, continuarea articolului scris la Ianolia. Pe acela l-as reformula, spunand NU MAI SCRIETI RECENZII CLASICE DESPRE CARTILE CLASICE. Suna ciudat? Va zgarie pe creier formularea? Posibil,  insa cu siguranta va zgarie pe creier mai putin decat ma zgarie pe mine recenziile pline de citate despre cartile lui Tolstoi, recenzii ale caror unice concluzii sunt Bai, frate, ce genial scria nenea asta!

articole despre carti clasice citat

Ca sa concluzionez si sa traduc textul, Ce articole despre carti clasice as vrea sa citesc se transforma in ce articole despre carti clasice m-ar convinge pe mine sa le citesc. Nu trebuie ca acele articole sa bifeze TOATE acele 5 puncte, dar m-as bucura sa bifeze macar 2 dintre ele. Daca bifeaza 4 din 5, as zice ca e un articol aproape perfect. De nota 10, ca sa revin pe taramul educational.

Acum este randul vostru: Ce articole despre carti clasice ati vrea sa cititi? Cum ar trebui sa arate ele? Ce ati aprecia la acestea?