Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle este un thriller fantastic din toate punctele de vedere. Este un thriller care infioara, chiar daca pe unul ca mine ideea de “carte fantastica” atenueaza mult intensitatea trairilor: exact cum scriam in articolul despre Rugaciune pentru Cernobil, faptul ca povestea este fantastica ma face sa ma simt mai bine, nu simt ca as putea vreodata experimenta asa ceva.
Povestea romanului Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle este complexa: conacul Blackheath, locul de desfasurare a actiunii, era un fel de inchisoare unde oamenii erau trimisi pentru a-si ispasi pacatele. Desi in descrierea cartii se vorbeste despre iad (“Daca acesta nu este iadul, atunci diavolul poate lua notite”), el functioneaza mai mult ca un purgatoriu. Ma rog, un purgatoriu diferit de cel catolic, poate unul mai aproape de cel ortodox. V-am mai zis ca purgatoriul este printre notiunile religioase cele mai interesante pentru mine. Ca sa rezum, in acest caz vorbim despre un purgatoriu foarte apropiat de iad, de unde poti scapa, poti evada, insa cu anumite costuri si in anumite conditii. In acest caz, conditia era rezolvarea unei crime.
Personajul principal, Aiden Bishop, urmeaza sa traisca aceeasi zi in corpul mai multor personaje, toate acestea trebuind sa rezolve impreuna misterul. La Conacul Blackheath urmeaza sa aiba loc un bal mascat extrem de ciudat: desi ideea de bal te duce cu gandul la petrecere, la voie buna, de aceasta data balul este dat pentru a comemora 19 ani de la moartea tanarului Hardcastle. Problema de la care pleaca totul este nedezlegarea misterului din urma cu 19 ani. Evelyn Hardcastle, sora defunctului, urmeaza sa fie omorata, crima ei este cea care trebuie rezolvata, insa misterul nu poate fi aflat fara dezgroparea trecutului.
Va las pe voi sa descoperiti in ce personaje se intrupeaza Aiden Bishop, va las pe voi sa descoperiti cine este Anna, un personaj cheie, va las pe voi sa vedeti care este treaba cu Doctorul Ciumei (caruia eu i-as fi spus mult mai simplu: CIOCLU, ca tot imi place mie termenul), va las pe voi sa descoperiti care sunt regulile jocului si, mai ales, va trebui sa descoperiti singuri deznodamantul.
Fara sa afectez in vreun fel misterul, sa fac spoiler, trebuie sa va pun 3 intrebari, va las pe voi sa descoperiti de ce:
- Voi ati intra de bunavoie intr-un astfel de joc, intr-un astfel de purgatoriu? Daca da, de ce? In ce conditii? Ce anume v-ar determina sa faceti asta?
- Daca la finalul jocului vi s-ar da sa alegeti sa uitati tot trecutul de dinainte de purgatoriu, ati accepta? Sa o luati pur si simplu de la zero?
- Partea misto, legata de intruparea in altul, m-a pus pe ganduri. V-ati gandit vreodata cum ar fi daca ar fi sa puteti trai macar cateva ore in trupul unei alte persoane? Va puteti folosi de trupul acelei persoane, de trecutul acelei persoane, de reputatia ei, deci, dar si partial de mintea ei. Un gras care abia se misca ar putea fi mai util decat o persoana atletica si vioaie. Ideea este, de fapt, sa te folosesti de avantajele fiecaruia. Nu va dezvalui trairile mele, insa au fost de-a lungul timpului niste persoane in pielea carora mi-am dorit sa traiesc, macar cateva clipe. Atentie, nu persoane CU CARE as vrea sa fiu, ci persoane IN LOCUL CARORA as vrea sa ma aflu. Va las pe voi sa va ganditi singuri la astfel de persoane.
Va ziceam inca de la inceput ca Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle este un thriller fantastic din toate punctele de vedere. O alta concluzie mai buna chiar nu pot trage, insa am simtit nevoia sa o repet. Vi-l recomand tuturor, depinzand de fiecare cum veti il veti recepta. Personal, il iau ca pe multe alte opere de fictiune: bun pentru senzatiile pe care mi le da, dar inca pot dormi noaptea. Dupa carti reale, precum cele despre Holocaust ori cea despre Cernobil, mai greu.
Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle de Stuart Turton a aparut la Editura RAO si poate fi comandat SI de pe Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia, CLB, Libraria Delfin, CEL.RO si eMAG.
ps: Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle este titlul romanesc, insa aceasta carte poate fi gasita sub 2 titluri: in Anglia, tara ei de bastina, a aparut cu titlul The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, in timp ce in SUA a aparut cu un titlu usor modificat: The 7 1/2 Deaths of Evelyn Hardcastle). Americanii au vrut sa fie mai precisi, caci intr-adevar acel titlu este mai aproape de adevar. Nu e spoiler, veti vedea singuri de ce.
0 Comments
2 Pingbacks