Chemarea cucului este prima carte a seriei Cormoran Strike, fiind scrisa sub pseudonim de J.K. Rowling. Legat de pseudonim am cateva observatii de facut, din punctul meu de vedere fundamentale.
Intai si intai, in afara de Harry Potter (serie pe care nu am CITIT-O in intregime, insa filmele le-am vazut de cel putin 2 ori), am mai citit o singura carte de-a autoarei: Moarte Subita. Pe scurt de tot despre ea, m-a dezamagit profund, fiind extrem de lenta si plictisitoare (nefiind thriller, desi cineva moare: pur si simplu vedem cum se schimba o comunitate mica dupa moartea unui membru important al acesteia). Din cauza acestei carti am tot evitat seria Cormoran Strike, care-mi fusese constant recomandata.
Acum i-am dat in sfarsit o sansa, lucru pe care NU il regret, caci Chemarea cucului mi-a placut extrem de mult. E drept, poate-mi setasem eu un nivel prea scazut de asteptari. Oricum, ideea e ca abia astept sa-mi comand si urmatoarele carti ale seriei.
Ajungand acum la partea importanta, la ideea de pseudonim, chiar cred ca alegerea unui alt nume nu a fost intamplatoare, caci pur si simplu nu am regasit nimic din J.K. Rowling in aceasta carte. Daca n-as fi stiut despre cine este vorba, nu as fi putut spune in veci ca ea este autoarea. Partea si mai interesanta este alta: si-n cazul romanului Moarte subita lucrurile stau … fix la fel. Cumva autoarea este fie atat de cameleonica incat se poate transforma radical de la un roman la altul, fie traducerile au anulat complet orice asemanare stilistica (mea culpa, le-am citit in romaneste pe toate). Cert este ca fanii Harry Potter vor fi extrem de dezamagiti ca nu vor regasi nimic din magia acelui personaj.
Cormoran Strike, personajul principal, este un detectiv particular extrem de dubios si de amarat deopotriva. Proaspat despartit de nevasta, el isi muta domiciliul in biroul sau, acolo urmand a munci si a se odihni deopotriva. In acelasi cu despartirea brusca si radicala de logodnica, Cormoran Strike primeste inca 2 vesti: primeste o secretara noua, intai temporara, stagiara, apoi definitiva (scuze de spoiler, dar este evident ca ea este si va fi in continuare personaj important), dar si un caz extrem de interesant. Cazul vine de la un fratele unui fost coleg de scoala de-al lui Cormoran, frate disparut in imprejurari tragice si incerte pe vremea cand el era adolescent. Acum subiectul investigatiei este sora celor 2, a carei sinucidere este pusa la indoiala de fratele vitreg al ei.
Cine este cu adevarat Cormoran Strike, de ce ajunsese atat de amarat si sarac, cum reuseste sa rezolve cazul si in ce fel ii este de ajutor noua lui secretara ramane sa descoperiti singuri.
Eu va zic opinia mea personala, sentimentele mele fata de cei 2: in timp ce el este un personaj simpatic, am empatizat cu el cam in 90% din situatii (mai putin atunci cand isi plange ca prostul fosta logodnica), secretara lui este profund antipatica. Nu o urasc, precum fac cu alte personaje, dar mi-as dori sa scap de ea, ma rog, sa scape Cormoran de ea, lucru care nu s-a intamplat inca si inteleg ca nu se va intampla nici in urmatoarele volume.
Legat de Cormoran atat va mai zic: m-a fascinat dintotdeauna meseria de detectiv particular. Nu are cum sa nu-mi suscite interesul un astfel de personaj, indiferent cum este el. Daca mai e si dubios, cu bune si cu rele, ma rog, daca ma intrebati pe mine e prea pozitiv, as fi vrut sa-i vad mai multe defecte, cu atat mai bine.
Per total, Chemarea cucului este o carte excelenta atat ca roman de sine statator, cat si ca poveste introductiva. Singurul defect al sau, scuzabil pentru un debut de serie, este ritmul prea scazut. Dar na, nu toate thrillerele sunt alerte, unele sunt mai lerte si mai introspective.
Seria Cormoran Strike a fost ecranizata de HBO.
Chemarea Cucului in limba romana la Editura Trei si poate fi comandat/a (si) de pe Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia, Libraria Delfin, CEL.RO si eMAG.
Leave a Reply