Contracronometru ne spune povestea unui concurs atipic: 10 concurenti trebuie sa se ascunda complet timp de 1 luna de zile. Contextul este cel important: compania de tehnologie WorldShare (ajunsa, nu ni se spune cum, deasupra Apple, Microsoft, Google, Facebook si Twitter) demareaza un program Fusion, care urmeaza sa distruga orice urma de libertate, de democratie, in numele unei sigurante a zilei de maine.
Programul Fusion, al World Share, urma sa faca ceea ce CIA ori alte entitati de stat nu au voie. Datele urmeaza a fi impartasite cu CIA si FBI, fara ca acestea sa faca ceva ilegal.
Vedem cum sunt urmariti concurentii, cat rezista fiecare “in ring” si ce secrete ascunde concurentul care a rezistat cel mai mult.
Partea interesanta abia acum vine: pe langa aceasta intrecere, primul strat al povestii, se afla o alta poveste, un alt plan narativ, care treptat ajunge in prim-plan. Devine planul narativ principal.
Acum, discutia de baza, legata de libertatile la care renuntam de buna-voie, este de actualitate. Era mai acuta in timpul pandemiei, dar nu s-a racit atat de mult incat sa o abandonam.
Atunci, in timpul pandemiei, multi se bucurau ca li se luasera multe drepturi si libertati, da, vorbim chiar si de drepturi fundamentale, transformandu-se ei insisi in agenti de ordine, dand in gat pe oricine se opunea noii ordini. Pe oricine se opunea restrictiilor care, ziceau apostolii pandemiei, cioclii apocaliptici, sunt absolut necesare si eficiente. Am spus la vremea respectiva cand democratia este importanta SI in perioade de criza. De fapt, MAI ALES atunci.
Din pacate, pe langa ceea ce ne face guvernul in perioade de genul, multe lucruri le facem noi, zi de zi, cu mana noastra. Atunci cand platim cu cardul lasam o urma. Cineva, fie si functionarii simpli ai bancii, stiu unde ne facem noi cumparaturile, ce cumparam, cat cumparam. Stiu ce vicii avem, vicii care pot fi la nevoie exploatate. Pot fi valorificate.
Prezenta noastra pe retelele sociale este iarasi o resursa de nepretuit. Cedam singuri o libertate pe care apoi s-ar putea sa o plangem. S-ar putea sa regretam aceste cedari repetate. Insa ne place atat de mult incat nu am vrea sa renuntam. Este si acesta un viciu: prezenta in social-media, validarea constanta si continua pe care o primim. Unii sunt constienti de riscuri, de libertatea cedata, dar exact ca-n cazul tigarilor ori al altor vicii, isi asuma consecintele.
Sa nu credeti ca toti fumatorii sunt cretini, ca nu stiu cat de nociv este fumatul. Sunt multi medici de plamani care fumeaza ca turcii. Stiu la ce riscuri se expun, dar si le asuma.
Revenind la povestea din Contracronometru, trebuie sa va spun principalul atu al acesteia: este o poveste extrem de cinematografica. Daca va uitati cu atentie la biografia autorului Anthony McCarten o sa vedeti si de ce. Nu stiu cand va deveni film, dar cu siguranta va fi un film bun: nu exceptional, nu senzational, dar oricum MAI BUN decat multe alte filme ale genului.
Contracronometru mai are un punct tare: surprizele care apar unele dupa altele spre final. Nu vi le dezvalui, va spun doar nu aveti cum sa le intuiti, sa le ghiciti. Ceea ce este un mare avantaj pentru un thriller.
Contracronometru este o carte excelenta, care abordeaza un subiect actual. Chiar daca este fictiune, se poate petrece oricand. De fapt, daca s-ar petrece IN ACEST MOMENT noi nu am aflat, nu am avea habar. Este precum celebra Pisica a lui Schrödinger: se intampla si nu se intampla in acest moment. Acest moment care de fapt inseamna oricand.
Contracronometru de Anthony McCarten a aparut in limba romana la Editura Litera, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati. De altfel, pentru cine nu stie, site-ul Litera.ro este site-ul de editura romaneasca cu cele mai bune oferte de carte. Rar de tot gasiti o carte MAI IEFTINA pe site-ul vreunei alte librarii online.
Leave a Reply