Leul, vrajitoarea si dulapul este primul roman din seria Cronicile din Narnia care a aparut, insa actiunea lui se petrece dupa actiunea cartii Nepotul Magicianului. Editura Arthur a hotarat sa le publice in ordinea desfasurarii actiunii si nu in ordinea aparitiei.

Desi a trecut mult timp de cand am citit prima parte (si inca si mai mult timp de cand am vazut filmele, altfel excelente), pot spune ca am vazut cu alti ochi povestea de cand am aflat povestea autorului. Pe scurt, vorbim despre un autor religios, care a avut, pe langa aceste povesti pentru copii, si cateva celebre carti religioase.

Care este faza? Pai, in mod evident, de cand am aflat chestia asta nu pot sa-mi scot din cap comparatiile relgioase, unde Aslan-leul este de fapt Iisus care s-a sacrificat pentru ceilalti si care mai si face niscaiva minuni (readucerea la viata a unor statui).

Altii au gasit multe alte referinte, acuzandu-l pe autor inclusiv de misoginism. Eu nu am gasit, poate pentru ca nu-s atat de cunoscator in ale teologiei, insa daca stam sa cautam dinadins referiri cu siguranta le vom gasi.

Pe de alta parte, un copil care nu prea le are cu religia, cu teologia, se va bucura de poveste asa cum este ea. Vorbim despre 4 copii din Marea Britanie, care sunt mutati intr-o alta casa din cauza razboiului, casa in care gasesc un dulap fermecat (povestea Dulapului o gasiti in prima carte). Prin acel dulap se putea ajunge intr-o lume minunata, Narnia, lumea lui Aslan si a Vrajitoarei Albe. Acolo conflictul este simplu: Vrajitoarea Alba aruncase un blestem asupra Narniei astfel incat acolo tot timpul era iarna (fara ca in aceasta iarna continua sa se sarbatoreasca Craciunul). Nu va zic cum se termina totul si ce rol au in acest razboi cei 4 copii, insa va spun ca povestea este savuroasa atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.

Si pentru ca mie-mi place sa citesc cartile fizic, pot spune ca editia asta ilustrata de la Editura Arthur este perfecta. Si simt nevoia sa laud inca o data traducerea, caci dupa ce au dat-o-n bara cu traducerea de la Harry Potter, cu aceasta traducere si-au spalat mare parte din pacate. Este o adevarata placere sa citesti aceasta carte, am savurat-o in adevaratul sens al cuvantului.

Despre film nu-mi aduc aminte mare lucru, este frumos, nu si memorabil. Spre deosebire de seria concurenta, Harry Potter, cu adevarat memorabila, Narnia este un pic mai cuminte, deci mai relaxanta dar mai putin memorabila. Parca si bataliile sunt mai putin dure, mai putin intense.

Astept cu interes urmatoarele carti ale seriei. Am toata seria si la cat de scurte si relaxante sunt, cred ca in 3 zile le voi da gata pe urmatoarele (mai sunt inca 5). Sper sa nu ma dezamageasca. Filmele n-au facut-o, chiar daca n-au trecut testul timpului.

Cronicile din Narnia 2: Leul, vrajitoarea si dulapul de C.S. Lewis este o carte excelenta pentru orice varsta. A devenit deja una clasica, de referinta, iar editia ilustrata de la Editura Arthur este de-a dreptul superba.

Cronicile din Narnia 2: Leul, vrajitoarea si dulapul de C.S. Lewis poate fi comandata de pe site-ul Editurii Arthur sau de pe Cartepedia, Libraria Delfin, Librariile Humanitas si eMAG.