V-ati saturat de articolele mele despre seria Cronicile din Narnia? Cum am promis, la finalul celor 7 carti voi scrie un articol-sinteza despre intreaga serie. Pana atunci, la rand este Cronicile din Narnia 4: Printul Caspian. Atentie: cartea este a patra in ordinea desfasurarii actiunii, insa este a doua in ordinea aparitiei seriei originale.
Dupa ce va ziceam in articolul despre volumul 3, Calul si baiatul, ca este o carte dezamagitoare, seaca, acum este timpul sa va spun cum acest al patrulea volum reuseste sa se ridice la nivelul primele 2 (al celui de-al doilea, mai precis). Nu doar ca-i avem din nou pe cei 4 magnifici, cei 4 copii veniti din lumea noastra sa salveze inca o data Narnia, dar aveam din noi trecerea aceea fabuloasa dintre lumi, adica fix ce-mi lipsise mie in volumul precedent.
De aceasta data cei 4 se teleporteaza de pe peronul garii din Londra in mijlocul unei insule pustii. Nu sunt nevoiti sa se lupte cu o vrajitoare malefica, precum in volumul al doilea, ci cu armatele unui rege crud si absurd, care cucerise Narnia si nu permitea animalelor vorbitoare si altor vietuitoare fantastice sa convietuiasca cu oamenii. Cine era acest conducator, cine i-a chemat pe cei 4 copii (fosti conducatori ai Narniei) si dupa cat timp se petrece actiunea ramane sa descoperiti singuri. Dupa cat timp in lumea noastra, respectiv dupa cat timp in lumea fantastica a Narniei, sa ne intelegem.
De ce spuneam la inceputul articolului ca acest volum se ridica la nivelul celui de-al doilea? Pentru ca, din punctul meu de vedere, aceasta este continuarea naturala, fireasca, a acelui volum. Exact cum ziceam deja: in seria originala, acest volum urma imediat dupa cel cu dulapul si vrajitoarea. Exact ca-n cazul filmelor, deseori ideea de prequel o da-n bara deseori tocmai pentru ca tu, ca autor (scriitor ori scenarist) te strofoci sa creezi ceva cu sens care sa aiba loc inainte de actiunea pe care deja ai scris-o. In plus, in acest caz nici nu mai vorbim despre utilitatea generala a unui prequel, caci prequelul oficial al seriei este, de fapt, Nepotul Magicianului, cartea numarul 1 in ordinea in care le-e scos Editura Arthur. Acea carte are sens, iti explica cum a aparut dulapul, cum a aparut Narnia, iti explica toate lucrurile ce nu putea fi explicate in primul volum.
Calul si baiatul, insa, este in acelasi timp un prequel si un sequel, caci actiunea se petrece intre actiunile din alte 2 volume. Scopul sau, obiectivul sau, in afara de a mai conta la numar drept inca un roman al seriei, imi scapa.
Cronicile din Narnia 4: Printul Caspian, volumul de fata, este unul solid, logic, cu sens. Are verva, are logica, are suspans si are acea atmosfera specifica. Face parte din peisaj, ca sa zic asa.
Nu intamplator a fost si ecranizat, caci filmul numarul 2 al seriei (au aparut fix 3 filme) este exact acesta. De altfel, uitandu-ne la ecranizari ne dam seama care sunt cele 3 filme PRINCIPALE ale seriei.
Cronicile din Narnia 4: Printul Caspian de C.S. Lewis poate fi comandat/a de pe site-ul Editurii Arthur sau de pe Cartepedia, Libraria Delfin, Librariile Humanitas si eMAG.
0 Comments
2 Pingbacks