Cronicile din Narnia 6: Jiltul de Argint este penultima carte a seriei si, citind-o, mi-am dat seama ca NU imi doresc sa se termine seria. Aman cat pot lectura ultimei carti din simplul motiv ca nu vreau sa ma despart de lumea magica a Narniei.
Personajele principale, salvatorii, sunt de aceasta data Eustace, Jill (o colega de-a lui Eustace din Anglia) si Puddlegum, Omul-din-Mlastini. Cei trei sunt chemati de Aslan sa-l gaseasca pe Rilian, Printul disparut al Narniei. Pentru a-l gasi se duc dupa el pana-n tinuturile subpamantene, unde au de infruntat o noua vrajitoare (inca neclar daca aceeasi care adusese iarna vesnica in Narnia sau alta). Ce anume sunt pusi sa faca, cum anume se achita de sarcina si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Cronicile din Narnia 6: Jiltul de Argint sunt o carte de aventuri asemanatoare cu precedenta, Calatorie cu Zori de Zi. De aceasta data explorarea are loc pe verticala, in adancuri, cu o echipa mult mai mica (formata doar din 3 persoane). Avem si un personaj negativ, o vrajitoare-sarpe, o metafora religioasa destul de evidenta. E drept, in povestea teologului Lewis, cel ispitit de sarpe are ocazia reintoarcerii in Paradis, dupa ce altii reusesc sa-l salveze.
Mi-a placut suspansul, mi-a placut intensitatea crescuta a actiunii din acest volum, mi-a placut de asemenea si faptul ca nu existau momente moarte. In plus, actiunea nu este deloc previzibila, nu stii in niciun moment peste ce vor da mai departe. Totodata, iti pare rau ca actiunea se desfasoara atat de putin in Narnia, in acel paradis. Narnia este locul spre care tinzi, insa in el stai foarte putin.
Si iar ma gandesc ca e penultimul volum si ca urmeaza sa parasesc definitiv aceasta lume fascinanta…
Metafora principala, un el prins sub vrajile uneia, vraji de care poate fi scapat doar de catre altcineva, cineva exterior, m-a dus cu gandul la multele casnicii si relatii din care unii nu mai pot iesi. Au nevoie de un ajutor exterior, de cineva care sa-i scuture, sa le distruga scaunul de care sunt legati (la propriu si la figurat), pentru a scapa de sarpele care-i invenineaza zi de zi. Nu stiu daca metafora poate (trebuie?) luata misogin, femeia-sarpe care isi invenineaza barbatul, caci in mod clar lucrurile stau in multe cazuri si invers. E drept, citisem ca autorul a fost candva acuzat de misoginism. Oare (si) la acest volum se refereau detractorii sai (acum le-am zis HATERI)? Cert este ca, fara legatura cu religia, cartea trebuie citita de toti oamenii care stau in relatii toxice, toti care nu contientizeaza si care trebuie scosi de acolo (uneori cu forta). Nu zic mai multe, sigur cunoasteti si voi astfel de exemple.
Per total, Cronicile din Narnia 6: Jiltul de Argint este o carte excelenta, care poate servi ca lectie pentru multe cupluri disfunctionale. Nu este cea mai buna carte a seriei, dar este clar printre cele mai utile, printre cele mai moralizatoare.
Per total, Cronicile din Narnia 6: Jiltul de Argint de C.S. Lewis poate fi comandat/a de pe site-ul Editurii Arthur sau de la Carturesti, Cartepedia, Libraria Delfin, Librariile Humanitas si eMAG. Varianta in engleza poate fi comandata de la Books-express.
Articole scrise despre seria Narnia:
Cronicile din Narnia: Nepotul Magicianului
Cronicile din Narnia 2: Leul, vrajitoarea si dulapul
Cronicile din Narnia 3: Calul si baiatul
Cronicile din Narnia 4: Printul Caspian
Cronicile din Narnia 5: Calatorie cu Zori de Zi
Per total, Cronicile din Narnia 6: Jiltul de Argint (articolul de fata)
Leave a Reply