Metoda cashback este usor de inteles, chiar nu este nevoie de foarte multe explicatii: daca apelezi la diverse firme care se ocupa cu asa ceva, primesti inapoi un procent din cumparaturi. Practic, cumperi de 100 de lei si primesti inapoi, sa zicem, 10 lei.

Pentru cei obisnuiti cu sistemul de afiliere, este asemanator, avand cateva functionalitati in plus, cateva avantaje (cel putin in teorie la afiliere nu ai voie sa comanzi prin intermediul PROPRIULUI link de afiliere; multi fac asta, dar oficial este interzis). Acolo, la afiliere, primesti un procent din ce comanda altii prin intermediul tau, aici primesti in mod automat un procent la fiecare comanda. Exact ca la afiliere, ai un cont unde primesti acesti bani, ei putand fi transferati pe card atunci cand sunt minimum 50 de lei (asa este la cei de la CashClub).

Acum, exista o parte buna in toate astea, dar si un mare risc. Serios, o chestie foarte grava poate avea efecte benefice, la fel cum o chestie foarte buna poate avea efecte negative daca e folosita in exces. Ti se poate face rau si de la caviar, daca mananci prea mult. E evident asta.

Pentru a fi mai explicit, voi da ca exemplu cumparatul de carti. Sunt, totusi, pe un blog de carte, deci despre asta trebuie sa vorbesc.

Asadar, ganditi-va ca la fiecare achizitie de carte primiti inapoi o anumita suma. De pilda, de la Libris 4%, de la Elefant 3.5%, de la Carturesti tot 3.5%, de la Editura Trei 5%, la fel si de la Editura Litera. Practic, la o achizitie de 100 de lei de la Libris, primesti inapoi 4 lei. In cazul Carturesti ori Elefant suma este de 3.5 lei, iar in cazul unei achizitii de pe site-ul Editurii Trei ori a uneia de pe site-ul Editurii Litera primesti 5 lei. Ganditi-va, totodata, la pragurile pe care le au site-urile in cauza: la Litera, de pilda, ai comanda gratuita la comenzi de peste 150 de lei. Deci, practic, la o comanda primesti cel putin 7.5 lei inapoi.

Care este partea buna? Pai, in mod evident, faptul ca primiti inapoi o suma. Voi oricum ati fi comandat carti, voi oricum simtiti nevoia sa cumparati ultimele aparitii, fie direct de pe site-urile editurilor, fie direct de la diverse librarii online. Deci, in aparenta, nu te costa nimic si primesti bani inapoi.

Ca bonus, ganditi-va cum functioneaza lucrurile la un birou unde lucreaza 10 oameni. 9 oameni il pun pe al zecelea sa comande. El comanda si primeste si ceva bonus. 5 lei de la unul, 7 lei de la altul … S-or aduna sa-i cinsteasca din cand in cand si-i mai raman si de consumatia lui. Ma rog, vorba vine. Pe vremuri, la birouri, cam asa decurgeau lucrurile, fie ca vorbim de metoda cashback, fie ca vorbim despre afiliere (in fond fiind cam acelasi lucru, cu minime diferente).

Problema apare atunci cand aceasta metoda accentueaza shopping-mania. Ca sa intelegeti cum sta treaba, incercati sa va amintiti cate comenzi de carti faceti intr-un an. Dupa ce va puneti aceasta metoda de cashback, intrebati-va cate ati face. Imaginati-va ca pentru a strange 50 de lei ar trebui sa faceti 10 comenzi de 100 de lei la Litera. Sau, ca sa zic altfel, 8 comenzi de 150 de lei (7.5 x 8 = 60 de lei). Deci abia dupa 8 comenzi v-ati putea scoate banii. Eh, acum urmeaza partea interesanta: imaginati-va ca ati facut 7 comenzi si ca v-ati amintit, cu aceasta ocazie, ca aveti 45 de lei in aplicatia CashBack. Ce faceti? Pai, avand impresia ca veti castiga bani, faceti o comanda de 150 de lei pentru a lua inapoi … 60. Deci, asa cum spuneam, veti face mai multe comenzi.

Iar in cazul cartilor nici nu stiti cum se duc banii. Nu e neaparata nevoie de cartea X, dar mai trebuiau puse inca 2 sa se faca suma si aceasta avea coperta frumoasa. Cealalta, bineinteles, era una laudata … Si tot asa…

Un al doilea aspect negativ, pe care trebuie neaparat sa-l aveti in vedere, este legat de locul, librariile ori editurile, de unde faceti comanda. Ganditi-va ca cei de la CashClub nu lucreaza cu TOATE librariile online, ci doar cu o parte. La fel si cu editurile. Drept urmare, dupa cateva comenzi care va vor aduce bani, veti avea tendinta sa excludeti anumite librarii si edituri, favorizandu-le pe altele. Eh, problema e ca uneori o veti da in bara. Ganditi-va ca veti exclude libraria online X, unde ati putea economisi suma X, preferand Elefant sau Libris pentru simplul fapt ca va aduc bani in contul de pe CashClub. Faceti comanda de 200 de lei, va revin 7 lei, dar la alta librarie online economia ar fi fost, poate, mai substantiala.

Asadar, daca vreti sa utilizati in folosul vostru aplicatia CashClub cu a sa metoda cashback, #farabaniaruncati la modul cat se poate de propriu, trebuie sa va informati foarte bine inainte de orice tranzactie. Nu zic ca puteti sa va cumparati doar carti, aveti o tona de site-uri si magazine in aplicatie. Aveti inclusiv Aliexpress, de unde va puteti lua absolut orice (chiar asa, trebuie sa mai comand si eu ceva de la poporul prieten chinez, ca m-or fi dat disparut …). Pentru a o putea folosi, trebuie sa va instalati fie , fie aplicatia de mobil (pentru Android ori pentru ios), in functie de device-ul de pe care obisnuiti sa va faceti cumparaturile. Io-s mai old-school, facand TOATE comenzile, indiferent de magazinul online, de pe laptop.

Exact ca-n cazul pariurilor, trebuie sa aveti grija ca aceasta metoda cashback sa nu va faca sa cheltuiti mai multi bani decat trebuie. In plus, strict vorbind despre carti, ele mai au si problema spatiului de depozitare, deci trebuie sa va ganditi si la acest aspect atunci cand faceti prea multe comenzi de carti. E drept, site-ul cashclub functioneaza si ca agregator, putand face comparatie de preturi intre magazinele de pe aceeasi nisa prezente in platforma. Atentie, insa, trebuie sa va reaminteasca faptul ca in platforma nu sunt TOATE magazinele dintr-o nisa!

Acest articol, despre metoda cashback, este inscris in competitia Spring Super-Blog 2021, fiind PRIMUL articol din aceasta competitie pe care-l scriu pe acest blog. Daca doriti sa ajutati intr-un fel acest blog in respectiva competitie, puteti da like si/sau share acestui articol, putand de asemenea lasa un comentariu in sectiunea de la finalul acestuia. Multumiri in avans tuturor (oare o exista metoda ThanksBack? daca nu, o pot inventa eu pentru voi…)!