Cum sa opresti timpul de Matt Haig este un roman aparut la inceputul acestui an, la Editura Nemira. Spun din start: este o carte promitatoare, scrisa insa intr-un stil ambiguu, incert.
Mi-a placut ideea de baza, traversarea mai multor sute de ani, fara ca persoana in cauza sa fie vampir ori vreo alta forma ne ori in umana. Pur si simplu erau niste oameni, precum personajul principal, care imabatraneau mult mai greu. 1 an la ei trecea, de fapt, in 15 ani. Traiau 15 vieti intr-una singura. Si, ca bonus, erau si mult mai rezistenti la diversele boli care au devastat aceasta planeta.
Autorul, Matt Haig, este istoric la baza (are, de fapt, doua diplome, de engleza si istorie la University of Hull), iar acest lucru se vede. Nu este, pe de-a-ntregul, nici carte 100% istorica, nici roman. Este cate putin (proportiile fiind si ele incerte) din fiecare. Personajele sunt doar un pretext pentru a prezenta anumite epoci, anumite personaje relevante istoric si mai ales pentru a vorbi, intr-o perspectiva istorica si filosofica deopotriva, despre timp.
Nu ni se explica, nici pana la finalul cartii, ce fel de boala era aceea (boala? maladie? virus? sindrom?), nu ni se spune nici macar cum poate fi ea luata ori transmisa mai departe. Personajul principal transmisese mai departe sindromul fiicei sale, dar un prieten bun de-al personajului avea un copil, tot o fata, care a imbatranit precum oamenii normali. De rand.
Inteleg, omul este la baza filolog si istoric. Nu este medic si nici nu-si propune sa fie. Nu a dorit sa dea vreo pseudo-explicatie pe care s-o acceptam doar de dragul naratiunii. El a vrut pur si simplu sa tratam ca atare acele personaje ca fiind speciale. Ca fiind diferite.
Bineinteles ca orice cititor se pune in pielea acestor personaje. Eu, unul, asa am facut si m-am intrebat ce as fi facut in locul lui, cu ce personaje istorice mi-as dori sa ma intalnesc si cum as fructifica aceasta sansa.
Intrebarea inversa este, insa, alta: ce perioade de timp mi-as fi dorit sa evit? Oare mi-as dori sa traiesc cu adevarat intr-o perioada plina de molime (ciuma ori holera), plina de razboaie si de superstitii absurde?
Cum m-as folosi de experienta acumulata pe parcursul atator sute de ani?
Cel mai la indemana este sa spui ca te-ai face profesor de istorie. Avand in vedere studiile autorului, era chiar previzibil. Acele ore de istorie descrise in carte imi aduc aminte de povestile unor persoane mai in varsta, de prin anii 60-70-80, cand istoria era predata uneori de persoane care facusera razboiul, persoane care nu iti redau ce scrie in carte, ci iti povesteau ceea ce traisera. Ganditi-va la ceva asemanator, dar legat de perioade mult mai mari de timp.
Probabil, din perspectiva unui istoric, aceasta este situatia ideala: sa predai istoria traita si nu istoria din carti. Sa vorbesti despre ce ai vazut cu ochii tai, langa tine, in jurul tau, si nu sa redai spusele altora. Sa vorbesti despre un clasic al dramaturgiei, un titan, nu doar prin prisma operei sale geniale.
Totodata, referirile la timp, diversele metafore privitoare la acesta, sunt interesante. Te pun pe ganduri, asa cum te pune pe ganduri si vesnica teama a personajului, a personajelor in fapt, de a se ascunde. De a-si ascunde boala, defectul. Asta daca, intr-adevar, acceptam faptul ca este o boala.
Problema este ca autorul Matt Haig si-a dorit prea multe de la aceasta carte. Si-a dorit si actiune, una musai non-liniara, care a devenit una lenta si deseori haotica, si istorie, parte unde cartea sta bine, desi nici acolo lucrurile nu exceleaza pe de-a-ntregul, si-a dorit si drama, si-a dorit si filosofie/sociologie. Toate, insa, ambalate intr-un ambalaj comercial, caci stilul este unul usor, accesibil atat celor care nu vor sa citeasca o carte grea, dificila, cat si celor care nu cunosc foarte bine istoria. Doar ca rezultatul final, mixul acesta de elemente multe si diferite, este ceva intre o carte eclectica, exotica, originala, si o shaorma cu de toate, care curge ca nu a fost prea bine impaturita.
Nu as putea spune ca romanul Cum sa opresti timpul este o carte proasta, ar fi nedrept, dar tind sa cred ca-i supraevaluata. Si-a dorit prea multe, a vrut sa atinga prea mult subiecte si prea multe perioade, totul intr-o poveste non-liniara, insa intr-un limbaj accesibil tuturor. Un fel de fast-food cu ingrediente bio, inclusiv ketchup bio.
https://youtu.be/TfOYV8lMYHk
Cum sa opresti timpul de Matt Haig va fi si ecranizata. Filmul a fost anuntat inca dinainte ca romanul sa iasa pe piata. Anuntul este cel din clipul de mai sus.
Cum sa opresti timpul de Matt Haig este o lectura usoara si interesanta. Promite multe, dar ofera putine. Nu are niciun punct slab evident, vreun defect major. Dar nici vreo calitate suprema nu am gasit prin ea.
Cum sa opresti timpul de Matt Haig poate fi comandata direct de pe site-ul editurii Nemira, dar si de la librariile online Libris, Cartepedia, Carturesti, Libraria Humanitas, Elefant (versiunea in engleza) si Diverta. Puteti s-o comandati astazi, 23 aprilie 2019, de Ziua Internationala a Cartii, eveniment sarbatorit extrem de interesant de catre prietenii de la Cartepedia.
Pare o carte interesante si cred ca subiectul eu m-ar face sa nu o las din mana.
Abia ce am intrat în posesia acestei cărți, iar subiectul pare unul foarte interesant. Abia aștept să o încep.
Am mai vazut-o pomenita dar nu am stat pana acum sa citesc atent despre ea. As citi-o daca mi-ar cadea in mana, ideea imi place. Faine comparatiile cu fast food!