Cursa de 48 de ore se bazeaza pe o intriga aparent banala: un infractor inculpat pentru un jaf la un casino primeste o permisie de 48 de ore. Ce este surprinzator la aceasta permisie este faptul ca nu are bratara la picior, nu este urmarit non-stop, avand doar 6 interdictii. Dintre ele, cea mai importanta este sa nu paraseasca teritoriul statului in cauza.

Oficial, motivul eliberarii este pentru a participa la inmormantarea surorii sale. Doar ca aceasta inmormantare este una atipica pentru ca, de fapt, cadavrul acesteia nu a fost gasit. Drept urmare, asa cum ati ghicit, el are 48 de ore pentru a afla ce s-a intamplat cu sora lui. Pentru a rezolva un mister pe care nici politia si nici FBI-ul nu au reusit sa-l rezolve. Sa-l desluseasca.

Cursa de 48 de ore are toate ingredientele unui thriller de exceptie: are suspans, are personaje bine conturate, are un timp limitat, are multa actiune, nu are timpi morti (nicio pagina, nici macar un rand, nu pare in plus) si are si un final total neprevazut, aproape imposibil de ghicit, de intuit.

Mi-a placut cam totul la Cursa de 48 de ore. Nu are vreun punct slab evident, nu are ceva care sa o traga in jos. Vreau, totusi, sa subliniez 3 lucruri esentiale din aceasta carte:

  1. Relatia frate-sora si sacrificiul pe care FIECARE dintre ei este dispus sa-l faca pentru celalalt. Excelent reliefata aceasta relatie, chiar iti dau lacrimile uneori. Chiar si unuia ca mine, mai insensibil de felul meu.
  2. Ideea de moralitate proprie. Ethan Lockhart, puscariasul ce primeste permisie de 48 de ore, este exemplul perfect de om cu moralitate proprie: participa la un jaf, dar apasa pe tragaci; isi accepta pedeapsa, ia si bonus la pedeapsa, insa refuza sa-si dea in gat complicele si cel care orchestrase totul; lucreaza pentru un mare mafiot, camatar, dar nu face rau fizic nimanui; in inchisoare are grija de colegul de celula, salvandu-i viata in mai multe randuri; omoara mai multi oameni cu mana lui, insa cu totii sunt vinovati in ochii lui. Cu toate astea, doarme linistit noaptea, are constiinta curata. Cel putin din punctul lui de vedere.
  3. Relatia de prietenie si respect dintre un detinut si un gardian. Ce este dispus sa faca un gardian pentru un detinut pe care-l apreciaza, un detinut in care are incredere? Nu va spun mai multe, va las sa descoperiti singuri care este acel gardian si ce anume face el pentru Ethan.

Cursa de 48 de ore a fost totodata O SURPRIZA pentru ca nu citisem prea multe despre carte inainte. Nu o vazusem promovata intens, nu o vazusem recomandata pe undeva. A venit cumva din nimic aceasta carte, de la un autor care pana atunci nu-mi spunea nimic. Care acum imi spune multe, pe care acum il voi urmari cu interes.

Cursa de 48 de ore este totodata un thriller american prin excelenta. Are un stil Hollywoodian inconfundabil, inclusiv faptul ca protagonistul principal ajunge la final schilodit este ceva specific filmelor americane. Ideea de a-ti depasi limitele, de a-ti forta propriul organism, este litera de lege in cultura americana. Cartile si filmele doar pun in aplicare aceasta idee.

Per total, Cursa de 48 de ore este un thriller excelent, care nu va dezamagi nici macar cititorii foarte pretentiosi ai thrillerelor. Are tot ce trebuie, nu are minusuri evidente, deci vi-l recomand cu caldura. Sunt curios daca veti empatiza cu Ethan sau daca il veti dispretui pentru modul in care calca pe cadavre (la figurat dar si la propriu).

Cursa de 48 de ore a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi achizitionat si de pe Elefant, Libris, Carturesti, CLB, Libraria Delfin, Boozone, Librarie.net, Cartepedia, Librex sau eMAG.

Crime Club Update

Articolul despre Cursa de 48 de ore face parte dintr-un nou blog-tour Crime Club. Momentan au mai scris Madalina si Ciobanul de Azi, dar voi actualiza lista pe masura ce vor mai aparea articole.