Cutia este prima carte a unei serii care se anunta de succes, fiind de asemenea rezultatul unei colaborari extrem de interesante: Camilla Lackberg este una dintre cele mai de succes scriitoare nordice, iar Henrik Fexeus este un psiholog mentalist foarte de succes in Suedia. Nu intamplator, in Cutia unul dintre personaje, nu stiu daca este chiar principalul, Vincent, este mentalist.
In Cutia avem parte de o crima sinistra: este gasit cadavrul unei femei intr-o cutie care seamana foarte mult cu cea folosita de iluzionisti in trucurile lor. Pare a fi fost omorata cu sabia, exact cum se gandeste publicul spectator ca va pati asistenta iluzionistului atunci cand intra in acea cutie.
Echipa de ancheta este condusa de Julia, fata sefului politiei, insa personajul principal al povestii si al echipei este Mina, o persoana obsedata de bacterii, care se dezinfecta de sute de ori intr-o zi. Vazand cu ce au de-a face, hotarasc sa-l cheme pe Vincent, cel mai cunoscut mentalist, iluzionist, ca parte din echipa de ancheta. Atunci cand apar alte cadavre, oamenii intra in panica: au parte de un criminal in serie, de un psihopat mult mai periculos decat credeau initial. Iar lucrul care-i sperie cel mai mult este ca vor urma si alte crime, pe care ei nu le pot impiedica.
Acum, trebuie sa va spun 3 lucruri, chestii, la care m-am gandit cand am citit cutia:
Mina este anchetatorul perfect pentru pandemie
Am prieteni care se comportau fix ca ea. Ei aveau scuza ca se comportau asa in pandemie. Insa da, cunosc oameni care cum atingeau ceva scoteau dezinfectantul si isi frecau mainile. Fix asa face Mina in aceasta poveste.
Ce m-a socat pe mine a fost altceva: povestea acestei obsedate de bacterii vine din Suedia. in pandemia de Covid-19 Suedia a parut singura tara normala la cap. Dar se pare ca si-ntr-o astfel de tara putem intalni indivizi de genul.
Culmea este ca in afara de acest defect, Mina nu-mi este deloc antipatica. Este surprinzator.
Mentalistul Vincent mi se pare prea sters
Ma asteptam ca mentalistul sa fie mai genial, sa fie mai important, mai putin sters. M-am inselat. Este prea sters in toata povestea. Sau poate am eu o parere diferita de mentalisti, parere inoculata de filmele americane. Nu stiu cum sa explic mai bine, ma gandeam ca mentalistul este un om care se joaca mai mult cu mintile oamenilor. Il credeam mai destept decat este Vincent. Habar n-am daca mai destept decat sunt mentalistii la modul general.
Cutia mi se pare un roman prea putin nordic
Atmosfera nordica este una rece, inghetata. Faptul ca actiunea se desfasoara preponderent vara il face in ochii mei sa fie prea putin nordic. Nu stiu daca e mai (sud)european ori mai american, dar sigur nu e nordic. Sau, ca sa zic altfel, e un nordic atipic.
Cutia este per total un roman excelent, plin de suspans, chiar daca este un pic prea lent pentru gusturile mele. Mi-as fi dorit mai mult dinamism, mai putine momente moarte si, desi suna cinic, poate mai multe crime. Chiar daca stiai ca mai urmeaza o crima sau mai multe, nu era deloc atmosfera aia infricosatoare, ca iti e teama de urmatorul pas al criminalului. Este mai mult psihologic decat thriller, fara ca asta sa insemne ca este o carte slaba. Poate sunt eu prea setat pe suspans si pe teama.
Pentru romanul Cutia mai multi bloggeri au facut din nou un blog-tour. Voi da la final toate link-urile aferente.
Cutia a aparut la Editura Trei si poate fi comandat/a SI de pe Elefant, Cartepedia, Libris, Carturesti, Libraria Delfin, CLB, Librex si eMAG.
ps: Era sa uit: Cutia nu este DELOC feminist/a. Sunt surprins placut in acest sens.
0 Comments
3 Pingbacks