Ati auzit de Pay it forward (Da mai departe)? Este o schema inventata de scriitoarea americana Catherine Ryan Hyde, schema facuta celebra de cartea (ecranizata ulterior) omonima.

Schema functioneaza in felul urmator: tu trebuie sa ajuti total dezinteresat 3 persoane. Ma rog, as spune MINIMUM 3 persoane. Este irelevant in ce fel ii ajuti si pe cineva. Poti ajuta cu timpul tau, poti ajuta cu un zambet sau poti sa le donezi o modesta suma de bani (care lor li s-ar putea dovedi FUNDAMENTALA). Ori poate vei gazdui pe cineva o perioada, pana se pune pe picioare. In loc sa le ceri ceva pentru tine, sa se revanseze cumva fata de tine, le vei cere sa faca fix acelasi lucru, cu alte 3 persoane, urmand a le spune acelasi lucru: nu vreau sa-mi intorci serviciul, ajutorul, ci vreau sa ajuti mai departe pe altii.

In carte, in povestea Da mai departe (Pay it forward), totul porneste de la tema pe care un profesor de stiinte sociale (sociologie i-as zice eu) o da in fiecare an elevilor sai: Sa se gandeasca la un lucru pe care ei l-ar putea face sa schimbe in bine lumea in care traiesc. Trevor, unul dintre elevi, se gandeste la acea schema de mai sus si decide s-o puna in aplicare.

Nu va spun care-s cele 3 persoane alese de el, pe care le-a ajutat, insa va spun ca initial dezamagirea lui fusese maxima, pentru ca avea impresia ca cei 3 fie nu dau mai departe, fie nu au beneficiat de ajutorul primit.

Chiar asa, daca tu dai o suma de bani unui om, sa porneasca o afacere, sa se puna pe picioare, iar acel om o iroseste, o arunca aiurea, mai poti spune ca ai ajutat un om? Este atat de relevant cat de mult a beneficiat efectiv acel om de ajutorul tau?

Acum ajung si la ecranizare, caci eu vazusem filmul omonim acum ceva timp. Nu fac comparatia film vs carte, o gasiti in multe locuri, inclusiv pe Wikipedia. Spun, insa, ca stiind deja povestea, stiind deja ideea pe care se bazeaza, filozofia din spatele filmului, cartea nu a reusit sa ma mai impresioneze. Stiind deja in mare ideea, am fost atent la alte aspecte, am citit-o exact cum citesc criticii de carte multe dintre carti. Am citit-o hotarat sa nu ma bucur efectiv de ea.

Apoi mi-am dat seama ca editia pe care o am este una pentru adolescenti, una cu final simplificat si deschis, poate si din acest motiv sunt eu oarecum revoltat.

Nu ma intelegeti gresit, ideea pe care se bazeaza e geniala, cu totii ne dorim ca ea sa fie pusa in practica, sa fie aplicata de cat mai multi oameni. Din pacate, nu doar ca nu este asa, insa oamenii, cel putin in ultima vreme, par a deveni din ce in ce mai rai, mai egoisti si mai … antisociali (si asociali).

Poate daca as fi citit cartea acum 1 an as fi privit-o cu alti ochi. Ori mai ales dac-as fi citit-o prin liceu (cand, de fapt, am vazut filmul care, la acea vreme, m-a impresionat atat de mult).

Fara sa va fac spoiler, voi vedeti a fi credibila, versimila, plauzibila, situatia in care un mafiot face un bine unui alt mafiot iertandu-l de pedeapsa, de ucidere? Mie mi se pare pur si simplu ceea ce ar gandi un adolescent naiv dupa ce ar vedea cateva filme foarte dure cu mafie.

Apropo, in cazul articolului despre Da mai departe (Pay it forward) mi-am incalcat propriul sfat, caci acum cateva zile am tinut o conferinta despre blogging, conferinta la care, printre altele, am spus ca PRIMA IDEE este cea mai valoroasa in blogging. In cazul acestei carti si al acestui articol, daca as fi aplicat acest sfat, daca as fi pus in valoare prima idee, as fi scris un articol foarte bun, foarte pozitiv, foarte moralizator. Din pacate, m-am trezit dimineata (sau, ma rog, la pranz), cu o parere total contrara despre carte. Noaptea nu a fost un sfetnic bun. M-am gandit toata noaptea la carte (asa cum fac cu toate cartile pe care le termin la ore dubioase) si probabil am comparat-o, in somn, cu filmul. Ceva s-a intamplat, ceva ascuns s-a petrecut acolo, caci dimineata opinia mea era radical diferita. Parca, exact ca-n Inception, cineva patrunsese in visele mele si-mi schimbase radical opinia.

Per total, vei judeca Da mai departe in functie de perspectiva din care o priveste: ideea de baza este geniala, cartea este buna, filmul este excelent. Depinde, bineinteles, si ordinea in care le vezi, depinde si versiunea cartii pe care o citesti.

Chiar asa, la noi de ce a fost tradusa doar varianta pentru “young readers”? Asa or fi fost indicatiile de la editura mama si de la autoare, sa fie promovata mai mult aceasta editie?

Da mai departe (Pay it forward) a aparut la Editura Pandora M si poate fi comandata SI de pe Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia, Librariile Humanitas si eMag.