Daca Jules Verne ar fi fost roman, n-ar mai fi fost francez. Hagi ar fi zis asta, daca ar fi citit vreo carte de-a lui Jules Verne. Ma rog, dac-ar fi citit vreo carte.
Intai si intai, sper c-ati citit Ocolul Pamantului in 80 de zile. De acolo se inspira acest articol. Eu voi fi Jules Verne cel roman. Va spun la sfarsit pe cine iau cu mine.
Pana atunci, va spun doar atat: daca Jules Verne ar fi fost roman, si-ar fi dorit sa fac un tur complet al tarilor latine si balcanice.
Caci, asa cum au zis-o multi, sociologi, antropologi, psihologi, suntem mai legati cultural de Belgrad, Istanbul (ori Ankara, vorba vine), Sofia ori chiar Tirana decat de Viena ori Berlin. Chiar si Berlinul, atat de cult cum e el, este mai balcanic, mai oriental, ca niciodata. Culinar vorbind, la Berlin kebabul (ori kebapul, depinde de unde-l iei) e mai intalnit decat wurstul.
Sa ne intelegem: tara latina nu este totuna cu o tara unde se vorbeste, printre altele ori ca unica limba, franceza. Belgia nu e tara latina, Elvetia nu e latina, Canada nu e latina. Nici tarile africane vorbitoare de portugheza sau franceza nu sunt latine.
Tari latine sunt, deci: Franta, Spania, Italia, Portugalia (as zice si Andorra, unde se vorbeste catalana) + tarile din America Centrala si de Sud. Adica, ati ghicit, tarile din America Latina.
Tarile balcanice sunt mai usor de ginit: Bulgaria, Albania, Grecia, Turcia si tarile din fosta Iugoslavie (Serbia, Muntenegru, Croatia, Macedonia, Slovenia, Bosnia).
Pentru ca suntem mai aproape de balcanici decat de latini, sau ma rog, suntem latini intr-o mare de slavi si balcanici (si, de latini ce suntem, ascultam manele balcanico-latine), voi incepe periplul meu prin Balcani.
Pentru Europa voi alege sa ma inspir din sectiunea circuite culturale Christian Tour.
Asadar, sa incepem:
Bulgaria
Din 80 de zile, Bulgariei ii voi aloca vreo 4. Cum ar zice poetul, 4 nopti si 4 zile.
As incepe, bineinteles, cu capitala Sofia, nume cunoscut romanilor datorita multitudinii de parinti care-si boteaza astfel fetitele. E sofisticata, ma, cum ar zice alt poet (la fel de celebru).
Ca obiective culturale, fiind vorba doar de o zi, nu as avea multe de bifat: Catedrala Sfanta Sofia, Palatul Regal din Sofia, Teatrul Ivan Vazov (o cladire realmente superba, unde chiar daca mi-as dori, nu voi merge sa vad si un spectacol, caci nu stiu limba), Biserica Boiana din Sofia, Gradina Zoologica (animalu’ de mine tot la animale trage) si Palatul National NDK. Ma rog, dac-as avea realmente timp m-as plimba pur si simplu prin oras. Mie-mi place sa iau pulsul unui oras, sa ma plimb de nebun pe strazi, sa ii simt pulsul. La propriu.
Dar nu am timp, caci trebuie sa-i vizitez si litoralul. Unde in restul de 3 zile am de bifat:
- Albena, adica Mamaia bulgareasca, cu apa mai jegoasa decat in batrana noastra (statiune). Serviciile sunt mai bune, preturile mai mici, traditiile aproape la fel. Si aici intalnim oameni care merg pe plaja cu megafonul in mana, facand reclama la ceva. Diferenta e ca neintelegand limba, aici ti se pare exotic si nu enervant ca la noi.
- Nisipurile de Aur, unde este cel mai fin nisip de pe litoralul Marii Negre. Si cica-i pe bune.
- Balcik, despre care multi sustin ca ar fi pamant romanesc. Precum Basarabia, gen. Istoric, au ceva argumente. Oricum, aici de vizitat as avea doar castelul si Gradina Botanica, una dintre cele mai misto vazute de mine. Daca va puteti imagina, este un loc mai colorat decat dulapul meu de haine.
- Cap Kaliakra, loc care tot al nostru a fost candva.
- Nessebar, care e o statiune veche, de pe vremea romanilor. Aici e ceva de vizitat, dar e si de stat. Caci de aici ar urma sa pornesc mai departe.
Teoretic, drumul meu ar urma, logic, in Turcia. Lucru pe care NU il voi face dintr-un motiv evident: Turcia este o tara a cumparaturilor (exact ca Andorra), drept urmare ea trebuie vizitata la final. Nu d-alta, dar jumatatea aia de bazar pe care o voi cumpara nu trebuie plimbata prin toata lumea.
Drept urmare, chiar daca pare cumva peste mana, din Bulgaria voi merge in …
Grecia
Recunosc, n-am fost niciodata. Deci, ati ghicit, este timpul.
Nefiind credincios, voi evita Muntele Athos, motiv pentru care se va spune in tara despre mine ca-s o hahalera atee. Noroc ca nu ma cunoaste Nea Gigi si nici sanse sa imi citeasca articolul nu-s, caci dupa cum stiti, internetul cu globurile sale sunt ale diavolului.
Voi aloca Greciei 6 zile, 2 zile pentru Atena si 4 zile pentru litoral. E drept, ca sa vizitez toate insulele si insulitele mi-ar trebui un sejur intreg.
Fiind o locatie foarte cunoscuta, nu voi sta sa insirui toate obiectivele turistice. Spun doar ca din Grecia voi merge in fosta Iugoslavie cu trenul ori masina, drept urmare imi voi permite sa ma inarmez cu multe sticle de ouzo. Licoarea zeilor, pe care eu o si combin. O indoi 🙂
Trebuie, insa, sa va spun legenda vizavi de ouzo. Dupa cum stiti, multi consuma ouzo cu apa minerala. Cand torni apa peste ouzo, lichidul rezultat devine albicios. Eh, se spune ca la un moment dat, demult de tot, un grec pazea niste butoaie cu ouzo. Si de pazit le-a pazit el impotriva hotilor, dar unul dintre butoaie a ramas descoperit. Drept urmare, cand a inceput ploaia, lichidul dinauntru a devenit treptat alb. In noaptea aia neagra complet, se vedea acel lichid alb. Drept urmare, omul a concluzionat ca e semn de la zei. Deci e licoarea zeilor. Fara sa fiu catusi de putin credincios, dupa ce am baut prima oara ouzo mi-am dat seama ca acel grec avea dreptate.
Urmeaza, deci, fosta Iugoslavie si Albania. Fiind vorba despre 7 tari, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croatia, Bosnia, voi aloca 14 zile tuturor acestor tari, 2 zile pentru fiecare tara. Trebuie sa vizitez capitalele fiecaror tari si inca o zi un alt oras. Voi vedea exact care. In cazul Croatiei e clar care este orasul: Pula. Welcome in our Pula #cumarveni
Dupa fosta Iugoslavie voi merge in latinitate …
Italia
Aici am multe de vizitat. Nu un singur oras, ci mai multe. Tintele mele sunt in numar de 7:
- Capitala Roma.
- Milano (musai sa prind un meci de-al lui Inter).
- Torino.
- Verona.
- Venezia.
- Florenta
- Sudul Italiei (vreau musai in Sicilia, in special satul Corleone, bineinteles pentru Don Vito).
Pentru ca obiectivele turistice sunt celebre, spun doar ca voi aloca zece zile pentru intreaga tara. In total 34. Raman 46 de zile pentru latinitate si Turcia.
Continuarea este fireasca …
Franta
Sa ne intelegem: Franta e o tara mare si are farmec si-n Nord, si-n centru, si-n Sud. Parisul poate fi vizitat singur intr-o saptamana. Ii voi aloca 10 zile: 3 zile Parisul, apoi voi merge cu trenul prin centru si Sud. Cu TGV-ul, caci mersul cu TGV-ul este, in sine, o experienta.
In afara de Paris, mai vreau sa vizitez 4 orase interesante: Lyon, Marsillia, Cannes (cinefilul din mine trebuie sa viziteze acest oras), Strasbourg (sunt cetatean european si am drepturi #cumarveni), Bordeaux, Nisa, Carcassone (sunt fan al jocului). Cate o zi in fiecare dintre aceste orase.
Din Sudul Frantei se ajunge logic si firesc in …
Spania
Aici, ca orase, am 5 tinte: Barcelona, Valencia, Bilbao, Sevilla, San Sebastian, Tenerife, Madrid (dupa cum vedeti, voi vizita si regiunile distincte, semi-autonome, Catalunia si Tara Bascilor). Aloc 14 zile tuturor acestor orase. 58 de zile ar fi in total.
https://youtu.be/PnCGw_xDNSk
Ar ramane, deci 22 de zile, pe care trebuie sa le aloc Portugaliei si Americii Centrale si de Sud.
Pentru Portugalia aloc fix 2 zile, pentru orasele Lisabona si Porto (cu al sau vin celebru), urmand ca apoi sa plec peste ocean. Cu avionul, nu cu vaporul.
Mentionez faptul ca am omis intentionat Andorra. Motivele le-am zis mai sus: nu vreau sa ma car cu multe cumparaturi si, in plus, nu prea e latina in intelesul clasic. In afara de faptul ca se vorbeste catalana si ca e un stat sustinut de Franta si Spania, in rest nu prea te simti in latinitate acolo. E alta mancare de peste, zic.
Raman, deci, 20 de zile pentru tarile Latino-Americane. Pentru acestea, voi apela la sectiunea circuite exotice Christian Tour. Neavand timp de toata America Centrala si de Sud, ma voi margini la fix 5 tari: Argentina, Brazilia, Mexic, Cuba si Peru.
3 zile voi aloca fiecarei tari. Aici imi propun sa bifez urmatoarele:
- Un meci Boca-River, ceva ce nu se poate rata. Sper sa ies viu de acolo.
- Sa asist la o lupta de cocosi in Argentina (mintea mea se duce la Toate panzele sus; sper sa nu-mi pierd toti banii acolo).
- Vreau sa ma plimb pe o Alpaca in tara ei de origine, Peru. Nu, nu as tine-o ca animal de companie, nu am #MinteDeMilitian.
- Vreau sa prind carnavalul de la Rio. In Brazilia, de altfel, nu capitala administrativa Brasil e de vizitat, ci Rio de Janeiro.
- Vreau sa vizitez Havana si sa beau rom cubanez autentic. De cuba libre nu stiu ce sa zic. Va zic la final cum sta treaba cu ea.
Restul obiectivelor turistice le stabilesc la fata locului. Pana sa va vorbesc despre intoarcere si despre Turcia, ultima tara de pe lista, trebuie sa va povestesc o alta legenda, cea legata de Cuba Libre. Asadar, inainte ca aceasta tara sa intre sub dictatura socialista a lui Fidel Castro, ea fusese sub o dictatura de dreapta, a unui nene numit Batista. Cuba era, la acea vreme, raiul jocurilor de noroc pentru americani (cei din SUA, zic). Si cica la un moment dat un chelner a amestecat bautura locului, romul, cu bautura oaspetilor, Coca-Cola. Cocktailul nu a primit initial un nume clar.
Doar ca la scurt timp a venit revolutia cubaneza, iar efectul a fost dublu: pe de-o parte, in SUA nu se mai gasea rom cubanez, pe de alta parte in Cuba nu se mai gasea … Coca-Cola. Drept urmare, si unii si altii cautau sa prepare cocktail din acela de pe vremea cand Cuba era libera. Cuba Libre, deci.
Asadar, ultimul popas va fi la …
Istanbul
Nu incercati sa calculati exact zilele. Ca vreau sa trisez un pic si sa nu pun la socoteala zilele in care stau in avion. Vreau sa vizitez Istanbulul si doar Istanbulul. Vreau sa ma pierd in aglomeratia imensa din acest oras. Sa aloc o zi intreaga cumparaturilor. Vreau sa beau cafea la nisip (deja v-am zis: din aia beau doar in Turcia), vreau sa ma duc in localuri cu belly-dance. Si vreau sa beau ouzo turcesc, numit raki.
In final, va zic cum sta treaba si cu el. Bautura este disputata de turci si de greci. Se gaseste si prin fosta Iugoslavie, sub diverse denumiri, dar majoritatea o accepta ca fiind de undeva din Turcia sau Grecia.
Acum, unde a aparut initial e greu de zis. Grecii zic ca la ei, turcii spun ca posibil sa fi aparut la greci, dar pe vremea cand erau in Imperiul Otoman. Ca nu ar fi, intr-adevar, o bautura turceasca, ci una otomana. Ceea ce e tot aia pentru ei.
Acum, cu cine as merge in toata aceasta calatorie? Nu am o persoana anume in minte, nu vreau sa ma folosesc iarasi de vreun personaj literar, real sau aproape real. Drept urmare, spun din start: voi scoate locul la licitatie. Cine va vrea sa ma insoteasca va trebui sa plateasca. Conditiile exacte le voi anunta ulterior.
Nu am avut unde sa va dau mai multe detalii legate de mega-calatoria mea. Si nu, nu va voi spune de unde voi face rost de bani pentru ea. Sa zicem pe moment ca e bine ca inca am 2 rinichi. Inca.
Cert este ca daca Jules Verne ar fi fost roman si ar fi avut un astfel de traseu, sigur la intoarcere ar fi fost intrebat: Da-n India de ce n-ai fost?
Totodata, daca Jules Verne ar fi fost roman si ar fi fost jurat la aceasta proba din cadrul Super-Blog 2019, sigur ar fi declarat castigator acest articol. Cum, insa, nu el ma va juriza, inca am emotii. Dupa emotii vor urma bagajele. Ulterior, licitatia… Hai, c-am treaba! 🙂
Fain circuit. Dar cam puțin Portugaliei. Dă-i măcar o seară pentru Coimbra și ai totul, doar să fie și studenții prin oraș. Și pentru că tot le ai cu poveștile despre ouzo și variante, când pleci din Bulgaria spre Grecia stai o seară la Melnik prin subterane la Șase Dește 😉 ! Dacă treci pe la sârbi, vezi să fie apa tare de gutui !
Călătorie frumoasă ! Astept pozele din Cappadocia, musai în balon !!
1. Citit Emil.
2. Facut documentare multa si proasta.
3. Dat seama ca muncit aiurea.
4. Beau cafeaua cu nr 3.
5… aflat ca cazut guvern.
6. Nu mai am chef de scris.
7. tre sa recitesc cerinta.
Atat timp cat am ajuns reper, eu ma bucur 🙂