Daisy Darker este al doilea roman de Alice Feeney pe care am avut placerea sa-l citesc, dupa Piatra hartie foarfeca. Daca primul mi-a placut mult, al doilea m-a incantat realmente. M-a dat pe spate. E drept, am fost usor nemultumit de faptul ca am fost MINTIT. Nu va spun cum si in ce fel, insa va veti convinge singuri cum si de ce.

Pe scurt, Daisy Darker este a treia fiica a lui Nancy. Surorile ei sunt Rose si Lily.  Problema lui Daisy este ca-i o persoana speciala: are o malformatie congenitala la inima, asa ca medicii i-au dat putin de trait. Foarte putin. Din acest motiv, ea nu merge la scoala si nu are o viata normala. Adultii o protejeaza, dar in acelasi timp ii rapesc orice placere a vietii. Nu are viata sociala, singurele ei interactiuni fiind cu personajele cartilor din biblioteca bunicii ei, Nana. Ea isi doreste o viata sociala, isi doreste o viata normala, dar aceasta ii este refuzata.

Nana, bunica, pe numele adevarat Beatrice Darker, implineste 80 de ani tocmai de Halloween. Pentru ea, Halloween este cu adevarat o sarbatoare la care tine. Nu va dezvalui cum vede ea aceasta sarbatoare, asa ca ma voi margini la partea importanta: de ziua ei isi strange toata familia in marea casa de pe o insula. De fapt, al oceanului. Pe langa cele 3 fiice, urmeaza sa mai vina Conor, un tanar care a crescut in aceasta casa ca si cum ar fi fost membru al familie, Frank, fostul sot al lui Nancy si tatal celor 3 fiice, dar si fiica lui Lily, Trixie.

Pentru ca in aceasta familie sunt importante superstitiile, este demn de mentionat faptul ca bunicii Nana o ghicitoare ii prevestise faptul ca va muri la 80 de ani. Deci aceasta urma sa fie ultima ei aniversare.

Problema cu acea casa de pe insula era urmatoarea: cand venea fluxul aceasta devenea complet izolata de restul lumii. De civilizate. Nana nu mai platise telefonul fix, iar telefoanele mobile moderne nu aveau semnal. Drept urmare, ca-n orice poveste de groaza, mai multi oameni sunt izolati intr-o casa izolata pentru o anumita perioada de timp.

Horror sau thriller, greu de spus ce este, dar asa cum ati ghicit, incep sa apara cadavrele. Primul este cel al bunicii Nana. Care sunt urmatoarele ramane sa descoperiti singuri. Tot singuri veti descoperi si cine este criminalul: este unul dintre ei sau mai este cineva cu ei in aceasta casa?

Acum este timpul sa va spun alte 3 lucruri interesante, importante, despre Daisy Darker:

  1. Naratorul este Daisy Darker. Daca-n alte povesti imi displace naratiunea la persoana intai, de data asta o consider punctul forte. Veti vedea de ce. Evident, cand am spus ca suntem mintiti, vina pica pe … Daisy Darker. Pe narator adica.
  2. Mi-a placut modul in care autoarea a omagiat cartea din care s-a inspirat un pic: Zece negri mititei de Agatha Christie. Daca in loc de acea carte era un gadget am fi numit-o plasare de produs. Una inteligent facuta. Va las voua placerea descoperirii acestui omagiu. Cert este ca, spre deosebire de celebrul roman, aici este o reuniune de familie. Secretele ies la iveala, dar nu mai punem problema “ce au in comun acesti oameni”. Stim din start ce au in comun si ce i-a adus acolo.
  3. Revin asupra ideii de mai sus, horror sau thriller. Teoretic, tematica e de horror, insa casa nu are nimic demonic in ea. Este asa, mai gotica, doar in mintea unora care viseaza povesti de groaza. Sau poate pentru unii orice poveste ce se petrece de Halloween este gotica, infricosatoare. Totusi, nu pot exclude cu totul elementul horror, in fond NE INGROZESTE numarul tot mai mare de cadavre, care tot apar cu o precizie matematica. Va trebui sa descoperiti singuri si care e faza cu precizia asta.

Per total, mi-a placut mult Daisy Darker, este unul dintre cele mai inteligente thrillere citite in ultima vreme. Este atat de bine scris incat o iert pe autoare pentru minciunile repetate. Chiar asa: va sfatuiesc sa RECITITI cartea avand in minte finalul. Asa-i ca TOTUL va apare in alta lumina? Cuvintele au cu totul alta insemnatate.

Daisy Darker a aparut in limba romana la Editura Storia Books, putand fi achizitionata SI de pe Libris, Elefant, Cartepedia, Libraria Delfin, GrupDZC Carturesti si eMAG.

Crime Club Update

Articolul despre Daisy Darker face parte dintr-un nou blog-tour marca crime club. Momentan a mai aparut un singur articol, pe blogul Cartile mele si alti demoni. Revin cu un update cand sunt gata toate articolele.

ps: Dupa ce am citit Daisy Darker si Piatra hartie foarfeca, nu pot sa nu ma intreb daca si cand vor fi traduse si precedentele carti ale autoarei. Eu, unul, imi doresc acest lucru.