Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Dans dans dans – Haruki Murakami

Dans dans dans este al patrulea volum al seriei Sobolanului, primele 3 volume fiind: Asculta cum canta vantul & Pinball 1973 (la noi au aparut impreuna, 2 in 1) si In cautarea oii fantastice. Pana acum totul este clar, precis, logic, firesc. De acum inainte urmeaza lucrurile neclare, ilogice, deloc precise, lipsite de logica si nefiresti.

Primul lucru important de stiut este ca in cazul TUTUROR celorlalte serii, trilogii sau nu, cu fiecare care carte pe care o citeste lucrurile se limpezesc. La final totul este clar, logic, indiferent de ce fel de logica este vorba. Poate fi o logica interna a povestii, a lumii fantastice respective, dar tot vorbim despre logica.

In cazul acesta, Dans dans dans adanceste misterul si, la final, ai impresia  ca nimic nu mai este cert. Singura certitudine este incertitudinea, ca sa ma exprim astfel. Cine spune ca Murakami este limpede si usor de inteles fie se lauda aiurea, fie chiar n-a inteles nimic. In cazul acesta, a nu intelege (aproape) nimic este normalul.

De fapt, Dans dans dans este mai mult decat daca ai inteles sau nu ai inteles cartea. Poate ai impresia ca ai inteles, dar de fapt nu ai inteles. Poate ai inteles ceva, dar la a doua lectura ai inteles cu totul altceva. Ori poate ai inteles ceva, dar nu poti sa exprimi, asa ca atunci cand esti intrebat ce ai inteles, explicatiile tale duc catre altceva.

Evident ca nu ma voi putea face inteles. Nici macar Murakami nu s-a facut pe deplin inteles. Nici nu si-a propus asta.

Acum, fara sa va povestesc romanul, lucru oricum imposibil, vreau sa va imaginati urmatoarele lucruri.

Imaginati-va ca intalniti o persoana si pur si simplu simtiti ca acea persoana este fundamentala pentru voi. Pur si simplu simtiti importanta acelei persoane, fara sa o puteti explica. Nici macar ei.

Imaginati-va ca ajungeti intr-un loc, poate fi hotel, dar poate fi orice alt loc, unde va simtiti ca acasa. Unde simtiti ca apartineti. Cu siguranta ati fost in locuri unde ati simtit ca trebuia sa ajungeti. Ca era absolut necesara prezenta voastra acolo.

Imaginati-va de asemenea ca sunteti raspunzator de moartea cuiva. Pur si simplu simtiti ca acea persoana a murit din cauza voastra. Din cauza prezentei voastre. Cum va raportati la acea moarte? Cum va simtiti? Ce inseamna pentru voi acea responsabilitate? Cum o duceti mai departe?

Imaginati-va ca ati gasit intr-un film prost, pe care pana si unul dintre actori il considera prost, inutil, ceva atat de interesant incat v-a facut sa-l vedeti de multe ori. Aveti vreun astfel de film? Ce anume va face sa revedeti un film? Cum va raportati la filmele proaste?

Am folosit cuvantul IMAGINATI-VA, insa nu doar imaginatia trebuie sa v-o folositi atunci cand cititi Murakami. Cartile autorului japonez, MAI ALES acest roman, Dans dans dans, sunt un mix (perfect?) intre imaginatie, ratiune si simtire. Unele lucruri trebuie imaginate, altele trebuie simtite, iar altele trebuie intelese. Evident, depinde si cum stati cu cele 3: unii au o imaginatie foarte saraca, altii nu simt ce ar trebui sa simta, iar altii sunt mult prea rationali. Nu discutam despre cei foarte putin rationali, caci plec de la premisa ca cei din urma nu vor lectura aceasta carte.

Ma rog, premisa se bazeaza pe faptul ca Dans dans dans este a patra carte a seriei, drept urmare multi nu vor ajunge pana aici. Din pacate, exista oameni care aleg sa citeasca direct partea a patra. Unul dintre motive este si ca exista site-uri, bloguri ori vloguri care spun ca aceste carti ale lui Murakami POT fi citite si separat. Ceea ce ESTE FALS!!! Cine sustine asta nu a inteles, de fapt, absolut nimic.

Dans dans dans este o carte extraordinara care face parte dintr-o serie extraordinara. Fiecare intelege, simte, traieste si isi imagineaza altceva. Dar fix acesta este scopul cartii, este farmecul ei. Chiar si tu, ca cititor individual, vei constata ca te vei raporta ALTFEL la aceasta carte si la aceasta serie peste cativa ani. Pentru ca TU vei fi o persoana diferita. As spune chiar ca DEVII o persoana diferita DUPA ce citesti aceasta carte.

Dans dans dans a aparut in limba romana, in mai multe editii, la Editura Polirom. Poate fi gasita pe Carturesti, Libris, Elefant, Cartepedia, CLB, Libratie.net, Libraria Delfin, Bookcity si eMAG.

ps: Am terminat romanul Dans Dans Dans la ora 3 noaptea. 3 FIX, vreau sa spun. La final am avut impresia ca exact la ora aia trebuia sa il termin. Niciun minut mai devreme, niciun minut mai tarziu.

ps2: Simplul fapt ca m-am apucat de Murakami, ca am citit Murakami, este ceva ilogic. Ceva ce nimeni, nici macar eu, nu ar putea, nu as putea, explica rational. Ceilalti isi pot doar IMAGINA de ce. Faptul ca mi-a si placut, ca de-a dreptul ADOR Dans dans dans, este un lucru pe care pur si simplu il simt, il stiu, mi se pare cel mai firesc lucru din lume, dar pe care nicicum nu-l pot explica. Nu am cum. Nimeni n-are cum s-o faca.

 

1 Comment

  1. Faude

    Murakami ne-a oferit prin aceasta carte un amalgam intre imaginatie, incredere intr-o lume deloc precisa, intuitie si ratiune. Dans dans dans ne-a dat posibilitatea sa ne luam cateva ganduri cu noi, sa ne punem intrebari despre ceea ce citim si sa ne simtim liberi sa experimentam cu mintea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: