Dansul raului este surpriza inceputului de an. De citit am citit-o inaintea romanului Suflete pereche, pe care o consider cea mai buna de pana acum. Nu schimba, insa, cu nimic datele problemei. Nu auzisem nimic despre ea, nu auzisem nimic despre autor, numele nu-mi spunea nimic. Si, din pacate, nici dupa ce am consultat internetul nu am aflat prea multe. Sau, ca sa fiu mai exact, am fost bagat in ceata mai rau.

Drept urmare, voi vorbi strict despre carte, despre ce scrie in ea, urmand ca apoi sa fac precizarile necesare vizavi de autor.

Asadar, vorbim despre o carte conspirationista tip Dan Brown. E drept, este mult mai mult axata pe religie si pe doua concepte, rau si dreptate, explicate aproape filosofic, decat pe partea de suspans. Spre deosebire de Dan Brown, care se axeaza pe descrierea minutioasa a obiectivelor turistice si a oraselor in sine, in Dansul Raului accentul cade pe latura religioasa, pe relatia dintre religii, crestinism, iudaism si mahomedanism (cu diversele sale ramuri), respectiv pe relatia acestora cu diversele regimuri politice, democratice sau nu, de stanga sau de dreapta.

Nu va spun cine este Parintele Nil, nu va zic ce este cu colegii lui de la Vatican, nu va spun nici ce studiau ei si nici ce pergament minune au gasit ei. Asta veti descoperi singuri, la fel cum veti descoperi in ce mod acel pergament ar fi schimbat fundamental lumea.

Eu, insa, imi permit sa dezvalui, cu ghilimelele de rigoare, 3 lucruri din aceasta carte, 3 lucruri care mi se pare fundamentale:

Cartea este mult mai sangeroasa decat multe altele

Mor destui oameni, despre unii dintre ei aveai impresia ca-s importanti, fundamentali, personaje principale. Moartea lor te socheaza, pe mine unul m-au socat si din cauza numarului lor. Pe de alta parte, fara sa fiu cinic ori doritor de sange, imi dau seama ca aceste omoruri fac acest roman mult mai bun. Este vorba de thrillere, nu de povesti pentru copii, nu?

Nu este o carte despre religia crestina, ci este una despre religie in general

Nu sunt specialist in teologie, asa cum pare a fi autorul, drept urmare nu va voi spune cat de exacte sunt referirile teologice. La prima vedere, in razboiul dintre cele 3 religii fundamentale, cel mai sifonat pare a iesi islamismul. Asta, bineinteles, daca plecam de la premisa ca astfel de carti sunt scrise pentru a scoate adevarul la lumina.

Ceea ce zic eu ca e fals. Drept urmare, nu adevarurile de aici trebuie reliefate, ci ideile psihologice si filosofice care reies din carte.

Personal, recomand aceasta carte pentru a arata relatia diverselor credinte/religii cu lumea politica si cu oamenii. Cat de departe de oameni au ajuns religiile. Vorbim despre islamism si despre Statul Islamic de parca ar fi singurele produse gresite ale unei religii. Este varful iceberg-ului (care, conform unui banc celebru, e nume de evreu), nicidecum un caz izolat.

Este mai mult o carte profund psihologica si mai putin una de actiune

Cartile lui Dan Brown, desi te tin in priza, desi sunt bine documentate, au marele defect de a se dovedi aproape inutile. Simti ca nu ai invatat mai nimic din ele. Iti dau senzatii pe tot parcursul lecturii, insa nu inveti mare lucru in urma lor.

Aici, fara a ignora suspansul, autorul pune cateva probleme filosofice extrem de profunde. Semnalez doar 2 termeni, fara a fi nicidecum unicii: iubire si mai ales iertare.

Chiar asa, de ce nu este iertarea un concept fundamental in teologie? Ideea de credinta ar trebui sa se bazeze pe iertare, atat din partea lui Dumnezeu, cat si de partea oamenilor. Sau poate n-am dat eu de teologia corespunzatoare. Ori de teologi competenti.

Pentru ca nu scriu despre carti in ordinea in care le citesc, am apucat sa scriu deja despre Suflete pereche. Pentru mine, atat aceea, cat si acest roman, Dansul raului, sunt preferatele mele pe anul acesta. In ordine inversa, ce-i drept.

Per total, din orice unghi l-as privi, Dansul raului este un roman superb, care trebuie citit deopotriva de catre religiosi si atei. Il recomand cu caldura celor care gusta literatura conspirationista, insa poate fi lesne citit si de catre cei care nu au acest gen literar printre preferate. As spune chiar ca acestia vor gasi intelesuri ascunse, caci nefiind luati de val, se vor uita mai des in stanga si-n dreapta. Oricum, o carte foarte buna, pe care cu siguranta o veti aprecia.

Dansul raului poate fi comandat/a de pe site-ul Editurii Rao, dar si de la librariile online Elefant, Carturesti, Diverta, Emag sau Humanitas.