Dezonoare este o carte pe care o citesti cu sufletul la gura, insa in acelasi timp cu inima distrusa in bucati. Spre deosebire de cartile pe care le citesc eu de obicei, cu criminali in serie, aceasta are o mare problema: nu este despre niste oameni nebuni, dereglati, foarte putini, ci despre niste OBICEIURI pe care, in anumite colturi ale planetei, le au multi oameni. Foarte multi. Mult prea multi.
Dezonoare ne vorbeste despre modul in care este tratata femeia in Pakistan, despre modul in care vad unii onoarea. Pentru barbatii de acolo, femeile nu doar ca sunt inferioare, ca nu au voie sa mearga la scoala, dar sunt din start imorale. Unul dintre personaje, un bogatan traficant de droguri, isi ucidea propriii copii daca acestia erau de sex feminin. Pur si simplu nu suporta ideea de a avea urmasi de sex feminin.
In alt loc, de data aceasta in ruralul SI mai traditional din Pakistan, femeile care nasteau in afara casatoriei erau inecate in rau, apa urmand a le spala pacatele. Nu doar ele erau omorate, ci si copiii lor, “diavolii”, care erau inecati in … lapte. In toata aceasta nebunie sinistra, barbatii nu pateau nimic, nu primeau niciun fel de pedeapsa. Ei pur si simplu au fost ispititi de femeile viclene, nu a fost in niciun fel vina lor ca au cazut prada pacatului.
De ce spuneam de inima distrusa in bucati? Cine ma cunoaste stie despre mine ca nu-s feminist. Pentru tarile normale, democratice, civilizate, feminismul mi se pare pur si simplu inutil. Ceva de 1950, maximum 1980. Avem legi, pe care nimeni nu le vrea schimbate, abolite. Nimeni normal la cap. Asa ca feminismul nu mai are combustibil in aceste tari.
Exista tari insa unde feminismul este cat se poate de justificat. Cele musulmane sunt in capul listei. Romanul Dezonoare este sfasietor tocmai pentru ca-ti prezinta o realitate crunta. Este o carte despre prezent, nicidecum despre trecut. Este o carte despre ceva care se intampla, chiar daca este opera de fictiune, chiar daca personajele sunt inventate.
Jamil si Abida sunt personajele principale ale romanului Dezonoare. Abida este fiica pacatoasa care reuseste sa evadeze din satul natal, iar Jamil este tatal care refuza sa apere onoarea familiei. Viitorul sot al Abidei reuseste s-o scoata pe sotia lui din sat, ducand-o in marele oras Lahore. Din pacate, acolo cade in patima drogurilor, asa ca Abida are din nou probleme. Unde ajunge ulterior Abida si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Pentru ca tot vorbeam de droguri, trebuie sa va spun ca acesta este al doilea subiect major al romanului Dezonoare. Despre cum drogurile sunt folosite de traficanti, de manipulatori, atat pentru a se imbogati, cat si pentru a-i tine in lesa pe altii. Daca ai reusit sa-l faci dependent, iar tu ai drogul necesar, ai reusit sa-l subjugi. Este al tau pentru totdeauna, nu-ti va iesi niciodata din cuvant.
Multe carti thriller vorbesc despre droguri doar din perspectiva traficantilor care se lupta cu politia: cum ii mituiesc pe politisti, cum se lupta cu rivalii, cu se ridica si apoi decad. Aceasta carte ne arata si partea cealalta, cat rau fac acesti traficanti, DE CE ii urmareste politia, DE CE fac ei rau societatii. Ma rog, unii stiu deja, au cunoscut dependenti, au avut tangente cu ei.
Nu pot sa inchei fara sa va vorbesc despre ritmul cartii Dezonoare: unul alert, te tine in priza, se schimba contextul, se schimba protagonistii secundari. Insa cei principali raman aceiasi.
Dezonoare este un roman excelent, care desi e fictiune, ne arata o realitate zguduitoare a zilelor noastre.
Dezonoare a aparut in limba romana la Editura Tritonic. Poate fi comandata si de pe Libris sau Carturesti.
ps: Articolul despre romanul Dezonoare face parte dintr-un nou blogtour de-al Crime Club. Pana acum, au mai aparut alte 2 articole: Anca si cartile; Biblioteca lui Liviu.
Leave a Reply