Zic din start: nu citesc carti de dezvoltare personala. Le consider inutile. Pierdere de timp. Am o parere extrem de proasta despre cei care citesc asa ceva, parere pe care, recunosc, incerc sa mi-o schimb.
Despre autorii lor, insa, am o parere relativ buna. Este exact parerea pe care o am despre cei care reusesc sa insele. Despre valutistii de pe marginea drumului care reusesc sa ia bani de la fraieri cu zambetul pe buze.
Diferenta dintre un valutist si un vraci motivational este ca primul isi risca zi de zi libertatea. Vraciul motivational este pe urmatoarea treapta, el face totul absolut legal, devine autoritate in domeniul lui si, bonus, mai si plateste impozite pe veniturile sale. Cetatean onorabil, nu altceva.
Partea trista, din punctul meu de vedere, este ca aceste carti de dezvoltare personala duc in derizoriu mai multe lucru. Enumar vreo 3, desi ele sunt mult mai multe:
- Psihologia oficiala, cu toate psihoterapiile cunoscute. Lumea nu se mai duce la psiholog ori, daca se duce, are impresia ca stie deja ce urmeaza, ca au citit ei in cartile lor cum sta treaba. Psihologia pare un domeniu banal, accesibil, pe care-l poate face oricine.
- Seminariile si cursurile pe bune, care chiar iti dezvolta ceva. De exemplu, cursurile de vanzari, de afaceri, de public speaking NU sunt acelasi lucru cu cele de dezvoltare personala. La fel nici exercitiile de educatie informala pe care diversi traineri le tine in teambuildinguri. Da, deseori sunt chemati vraci motivationali, motiv pentru care nimeni nu mai stie diferentele.
- Vracii motivationali dovedesc ca poti vorbi despre orice, fara sa ai expertiza in domeniu. Drept urmare, atunci cand cineva iti vorbeste despre psihicul uman, nu se gandeste nimeni sa-l intrebe daca are pregatire in domeniu, psiholog sau psihiatru (ca oricum putini stiu diferenta dintre cele 2 ocupatii). Nu, el e competent sa vorbeasca despre psihic, despre afaceri, despre vanzari ori despre banci, desi are o politehnica si a lucrat in constructii. Dar este irelevant, conteaza ce stii, nu ce ai studiat.
Acum, sa va explic ideea din titlu: ideea de dezvoltare personala este asemantoare ideii de homeopatie. Fara sa fiu medic si fara sa pot explica concret diferentele, zic doar atat: homeopatia ar putea functiona in cazul unor afectiuni minore. De exemplu la raceala si gripa. Din pacate, insa, exagerandu-se cu ea, s-a ajuns la situatii aberante, in care se trateaza homeopat afectiuni grave. Cancerul nu ar trebui tratat nicicand homeopat.
Medicina naturista ar fi iarasi utila, daca nu s-ar exagera. Multi medici recomanda suplimente nutritive naturiste, in special pentru preventie. Inainte de inceperea sezonului rece faci diverse cure cu suplimente nutritive care-ti intaresc organismul, il fac mai rezistent impotriva virozelor.
La fel, medicina naturista NU POATE si NU AR TREBUI sa fie folosita pentru tratarea bolilor grave. Exagerarile au dus-o si pe ea in derizoriu.
Totodata, desi NU sunt acelasi lucru (medicamentele homeopate sunt medicamente care au un procent INFIM din substanta activa continuta in cele clasice, in timp ce pastilele naturiste nu contin acel procent, ci au in componenta EXCLUSIV incrediente naturale), multa lume face confuzie intre cele 2. Asta pentru ca, din dorinta simplificarii, multa lume a spus ca exista Medicina traditionala si Medicina Alternativa. Iar in cea de-a doua categorie intra toti acesti vraci, mai mult sau mai putin competenti, mai mult sau mai putin escroci.
Problema, de fapt, in cazul tuturor acestora este ca ei sunt atat de importanti pe cat ii considera altii a fi. Problema nu este ca X se lauda ca ar trata cancerul homeopat sau naturist, problema e ca sunt oameni care se duc sa se trateze de cancer in acest mod.
Este gresit sa te duci sa te uiti in gura unui fost constructor, crezand ca este expert in psihicul uman. Eroarea este a ta, el doar face ce tu i-ai dat de inteles ca poate face. TU i-ai confirmat ca face bine ce face dand bani pe bilete ori dand bani pe cartile lui. Lui ii merge bine, deci continua sa faca.
Ti se pare ca o amarata de carte nu ii influenteaza pe cei care platesc bilet? Oh, ba da! La fiecare seminar de dezvoltare personala, moderatorul il prezinta pe vraci SI dupa chestiile statistice: cartile lui s-au vandut in peste 5 milioane de exemplare, fiind traduse in peste 20 de limbi.
TU reprezinti o picatura intr-un ocean, dar oceanul acela este format din picaturi.
Si, totusi, ar putea fi utile aceste carti de dezvoltare personala? Cui anume?
La intrebarea a doua nu as putea raspunde. La prima raspunsul este cu siguranta da. Doar ca trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Dezvoltarea personala nu tratateaza DEPRESIA. Sau daca aveti impresia c-o trateaza, acest lucru se intampla INDIRECT: depresia a avut o anume cauza, cauza care, se pare, a putut fi tratata prin asa ceva.
- Ca-n orice domeniu, exista multe uscaturi. In acest caz, padurea contine 95% uscaturi. Trebuie ca tu, cititor, sa poti face distinctia, sa poti fi capabil sa alegi ce iti este util cu adevarat. Sa poti sa constientizezi ce carte ti-ar putea fi utila, cu ce autor ai putea rezona, care e mai util si de ce.
- Trebuie sa stii CE ANUME vrei sa tratezi. Exact ca-n cazul homeopatiei si a tratamentelor naturiste: vrei sa tratezi o raceala, o gripa, o buba mare sau un cancer? Daca X s-a tratat de raceala cu ceva, este ABSOLUT GRESIT sa crezi ca acelasi tratament ar putea fi eficient pentru tratarea cancerului!
- Trebuie sa te uiti in jurul tau si sa constati ce efecte a avut dezvoltarea personala asupra celor din jurul tau. Va dau un exemplu concret: o tipa mi-a reprosat la un moment dat ca-s prea negativist, ca incep frazele cu NU, ca folosesc prea des acest cuvant si ca nu vreau sa gandesc pozitiv. Sunt prea incarcat de negativitate, orice ar insemna asta. M-am uitat la ea si mi-am dat seama de un lucru: NU vreau sa ajung ca ea! Mirabela se intreaba ce-au fumat autorii cartilor motivationale, eu deseori ma intreb ce trebuie sa fumezi ca sa CITESTI asa ceva. De scris as putea si eu sa scrii prostii de genul, dac-as fi convins ca voi fi citit si-mi voi castiga painea din asa ceva, de ce nu?
- Incercati sa va duceti la seminarii pe bune, de vanzari de exemplu, si incercati sa aflati de la ei ce carti de dezvoltare personala recomanda, ce autori i-au placut etc. Aflati, in sens invers, ce autori i se par inutili, bla-bla-uri si alte alea.
- In epoca internetului, incercati sa aflati cateva dedesupturi despre acesti vraci: X a plecat din sistemul bancar si s-a apucat de motivationale; este posibil (am aflat de cateva cazuri, fara sa le fi retinut numele) ca acea persoana sa fi fost DATA AFARA de acolo, intr-un caz fiind vorba si de o interdictie juridica de a activa in domeniu. Un tepar dovedit juridic da lectii de moralitate si se da exemplu personal.
- Incercati seminariile si cartile care va indeamna SA FACETI. Nu-s de acord cu ideea de dezvoltare personala, dar niste cursuri de teatru, de vals, de balet, de canto ori de, habar n-am, vreo limba straina rara, va fac bine. Pe alea sa nu le evitati.
In general, de fapt, dezvoltarea personala inseamna tot ce ai acumulat intr-o perioada de timp. Toate cartile citite, toate filmele vazute, toate spectacolele (de teatru, de balet, de opera) vazute. Tot ce ai invatat nou sa faci. Toate experientele wow. De ce ti-ar trebui un nene care sa-ti spuna ca ar fi cazul sa faci cursuri de teatru, cand poti sa te duci direct la niste astfel de cursuri?
Am scris prea mult despre non-subiectul numit dezvoltare personala? Data viitoare promit sa scriu o carte. Poate-poate ma imbogatesc 😀 (un articol interesant despre Dezvoltarea personala AICI)
0 Comments
1 Pingback