Doamna cu ochelari negri este o carte de proza scurta, aparuta in anul 1974, la 3 ani dupa moartea autoarei. Mentiunea aceasta este importanta din 3 motive: era comunism, insa o perioada mai relaxata din perspectiva cenzurii; totodata, fiind vorba despre o publicare post-mortem, nu s-a umblat la text, de obicei spuneai autorului sa modifice, fiind vorba de un autor deja decedat se mergea pe textul original.
Acum, ca-n cazul majoritatii cartilor de proza scurta, titlul compilatiei este titlul unei povestiri. In mod evident, se alege fie titlul cel mai spectaculos, fie titlul celei mai reprezentative povestiri. Daca se poate sa fie ambele lucruri bifate, cu atat mai bine. Ceea ce, din punctul meu de vedere, se intampla in acest caz.
Doamna cu ochelari negri este ULTIMA dintre nuvele, practic cititorul este invitat sa savureze partea cea mai buna la final. Culinar vorbind, ar fi un fel de desert, desi in mod evident vor exista cititori care vor incepe cu aceasta nuvela, ordinea lor nefiind deloc batuta in cuie (asa cum, din punct de vedere culinar, exista oameni care isi incep masa cu desertul).
In total sunt 14 nuvele, personajele care atrag atentia fiind cele feminine. Doar ca, vedeti voi, daca in cazul altor carti de-ale autoarei putem vorbi de feminism, fie el unul cumva avant la lettre in Romania, el nici nu avea nume, nu se discuta despre asa ceva, desi comunistii sunt cei care la noi in tara au emancipat femeia (deci, cumva, feminismul le convenea, era conform cu ideologia lor, cel putin pana la un punct), in acest caz nu este cazul de asa ceva. Personajele feminine scot in evidenta mai multe defecte decat calitati, foarte putine dintre personaje fiind cu adevarat pozitive. Nici macar Doamna cu ochelari negri nu este personaj pozitiv, este doar misterios, un mister nedezlegat pana la final (cam cum este femeia pentru barbati, deci).
Doamna cu ochelari negri este, insa, o colectie de povestiri realiste si atemporale. Chiar daca unele intamplari pot fi lesne localizate temporal, tipologiile umane raman atemporale, fiind valabile si astazi. Totodata, ele sunt si apolitice, o femeie misterioasa despre care vorbeste toata lumea poate avea orice optiune politica, asa cum lesne poate fi si apolitica.
Si tocmai pentru ca nu vorbim despre politica si pentru ca nu-i vorba despre feminism, personajele au umor. Doamna cu ochelari negri contine 14 povestiri care cu siguranta o sa va faca sa radeti. Nu cu gura pana la urechi, nu este o carte spumoasa, insa cu siguranta o sa va dea o stare de bine, o sa va lase o energie buna dupa terminarea lecturii. Nu, nu intamplator am spus aceste lucruri: din punctul meu de vedere, cele mai bune glume sunt cele pe care le spui atunci cand detasat, obiectiv, neutru, cele pe care le spui nu pentru a face de ras pe cineva, pentru a-l umili, ci cele pe care le spui pentru a ironiza pur si simplu o situatie. Exact ca-n cazul de fata.
Nu sunt un cititor fidel de proza scurta, asta v-am mai zis, dar fix din acest motiv ar trebui sa dati o sansa culegerii de nuvele Doamna cu ochelari negri de Sidonia Dragusanu. Daca pana si pe mine m-a convins, inseamna ca este o carte buna, care merita citita. Fanul acestui gen de carti vor fi realmente incantati.
Doamna cu ochelari negri a aparut la Editura Hoffman, putand fi comandata SI de la Libris, Carturesti ori eMAG.
Leave a Reply