Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului de Brian Storker este deopotriva prequel-ul si sequel-ul romanului clasic omonim. Pe scurt de tot, mie efortul si ideea din spatele cartii mi se par superioare rezultatului final. Intentia conteaza este o expresie folosita in cazul cadourilor. Oare ar trebui sa o folosim si vizavi de carti? Hai, totusi, sa va explic despre ce este vorba.
Brian Storker este pseudonimul literar al cehului Pavel Bueek. Acesta a fost fascinat de vampirologie si de romanul original scris de Bram Stoker. Avantajele sale fata de predecesorul sau au fost in numar de 2:
- Era est-european;
- A scris romanul intr-o perioada in care informatia era mult mai usor accesibila.
Ce a facut el exact? Ce a dorit sa faca Brian Storker in Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului? Pai, din punctul meu de vedere, a vrut sa faca trei lucruri:
- A vrut sa faca anumite reparatii istorice, a vrut sa plaseze in istorie o opera eminamente de fictiune. Probabil v-ati intrebat deseori ce cauta Castelul lui Dracula undeva prin Bistrita. Cum ajunsese el acolo, desi istoria invatata la scoala ne spune ca el a fost Domn al Tarii Romanesti? Partea de prequel are acest rol, de a explica istoric opera de fictiune. Practic, citind aceasta carte cativa cititori mai creduli ar putea sfarsi crezand ca lucrurile chiar au stat asa.]
- A vrut sa readuca in atentie o carte clasica, o carte care pe el l-a fascinat.
- A vrut s-o continue, a trait mult timp cu impresia ca acea carte nu are final. Sau, ca sa formulez corect, nu are finalul pe care si-l dorea. Caci nu putem spune ca nu ar avea final ori ca finalul ar fi unul deschis. De altfel, fie vorba-ntre noi, finalul acestei carti este mult sub finalul cartii originale.
Partea de documentare te da pe spate, dorinta si pasiunea scriitorului chiar te impresioneaza. Din pacate, literar vorbind cartea incearca prea multe, reusind prea putine.
Nu ma intelegeti gresit: Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului este o carte foarte buna (nu excelenta, nu extraordinara, deloc una etalon, precum originalul), una care vorbeste despre oameni si locuri care exista. Este, daca vreti, un Dracula scris in stilul lui Dan Brown, fara a fi vorba despre talentul lui Dan Brown.
Caci stilul de scriere este haotic: autorul a vrut sa renunte la romanul-epistolar, insa nu a reusit sa se hotarasca exact cum sa fie romanul. A incercat putin din toate, reusind mai mult sa aiureasca cititorul decat sa-l multumeasca.
Nu pot spune ca m-a dezamagit Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului, departe de mine gandul ca ar fi o carte slaba. Spun doar ca intentiile atat de frumoase in teorie nu au adus un rezultat pe masura. Ca sa explic mai exact, scriitorul pare ca dintr-o echipa de fotbal nu este nici varful care marcheaza 50 de goluri pe sezon, nici geniul de la mijlocul terenului, nici extrema atat de eficienta la centrari; este un mijlocas central care trebuie sa faca ambele faze, dar care greseste atat deposedari, cat si pase, iar stilul sau este extrem de haotic: nu exceleaza nici la sut, nici la pasa, nici la dribiling, insa incearca pe parcursul meciului toate aceste procedee, procentajul reusitelor fiind doar … multumitor.
Din punctul meu de vedere, Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului se aseamana ca stil mai mult cu romanul istoric decat cu cel de fictiune: mai sec, mai clar, fara floricele stilistice. Didactic vorbind, pare a fi lucrarea de licenta a unui elev sarguincios pe care nu te poti supara, dar despre care stii cu siguranta ca daca va ajunge ceva, va ajunge exclusiv prin munca. Muncitorul, nu geniul.
Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului este o carte buna, pe care o recomand cu placere fanilor genului. Ceilalti nu vor fi dezamagiti de ea, dar nici nu vor vrea sa mai citeasca altceva din acelasi “univers”. Sper ca ati inteles ideea.
Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului a aparut la Editura Meteor Press. Poate fi comandata (si) de pe Librarul.ro.
ps: In romanul Dracula. Lumina si umbra Ordinului Dragonului autorul cartii originale, Bram Stoker, este … personaj! Va las pe voi sa IL DESCOPERITI!
Leave a Reply