TitlulĀ Eu impotriva mea m-a atras din prima. Sunt dusman declarat al dezvoltarii personale si al vracilor motivationali, drept urmare orice articol, carte ori titlu antimotivational ma atrage. Iar in acest caz putem vorbi de dragoste la prima vedere.
Sinopsisul oficial nu ne ofera prea multe indicii: Leinad, orfan, student la psihologie in Brasov (interesant locul ales, un oras cu o traditie universitara precara), isi imparte viata intre bautura si sesiuni. Are inteligenta nativa de a se descurca si nu are prieteni. De fapt, il are pe Aiu, a carui familie aproape ca l-a adoptat pe Leinad: parintii lui Aiu il hranesc si-i dau bani de buzunar, iar prietena lui ii ofera, din cand in cand, de mancare.
Viata lui Leinad se schimba atunci cand isi pierde telefonul (o caramida antica, inca functionala) si, cam in acelasi timp, intra in posesia unui stick cu date extrem de periculoase, de importante. Intre timp, in viata lui intra Carla, o pitica simpatica, ea fiind cea care i-a inapoiat telefonul. Intre ei se infiripa o relatie ciudata, ceva intre dragoste si prietenie.
Deodata, viata lui Leinad este interesanta si pare a avea un scop. Cum scapa de incurcaturi, cu profita de pe urma lor si care este secretul pe care-l ascundea Carla, ramane sa descoperiti singuri.
Pana atunci, cinci lucruri pe scurt despre Eu impotriva mea:
1. Este, cred, cel mai ciudat personaj intalnit de mine. Pe de-o parte, as zice ca e un tocilar antisocial, caci prietenul lui Aiu era cel care tot copia de la Leinad. Era pretul pe care Leinad trebuia sa-l plateasca. Doar ca nu parea deloc tocilarul clasic, bautele faceau parte din viata lui. Era destul de egoist, in multe momente se gandeste la el si la modul in care ar trebui sa profite, dar intr-un mod naiv. Ma rog, se spune despre cei care au trait la orfelinat ca-s de felul mai egoisti, ca au trebuit sa lupte, sa se descurce pe cont propriu. Un personaj foarte contradictoriu, dar extrem, extrem de misto. La modul propriu.
2. Nu stiu de ce a fost ales Brasovul ca locatie, poate-s eu scrupulos si ma gandesc la o explicatie stilistica. Ce stiu eu, insa, este ca o eventuala ecranizare a acestei carti a arata superb din punct de vedere vizual. Brasov, zapada, urmariri, camine, facultate. Hai ca suna bine.
3. V-am vorbit despre Leinad si despre Aiu, deci sper ca ati observat numele lor ciudate. Stiu ca-s scrise intentionat, la Leinad este si o pseudo-explicatie (maica-sa, cand l-a lasat la orfelinat, l-a lasat cu acest nume). Nu inteleg de ce Leinad, de ce Aiu, nume care, de fapt, nu exista. Leinad ar putea fi Leonard. Ar putea fi. La Aiu mai dau batut.
4. Carla este iarasi un personaj misto. Este religioasa, probabil ceva neoprotestanta (se vorbeste despre un PASTOR, biserica lor era altfel, deci clar e ceva de genul, desi nu se spune exact ce), are un suflet bun, spirit de sacrificiu (vedeti exact ce si cum) si-l ajuta neconditionat pe Leinad, asa cum poate. Misto construita.
5. Iasmina este un personaj la fel de contradictoriu. Paradoxal, e mai bine construita decat Aiu. Ai motive egale s-o dispretuiesti si s-o apreciezi. Personal, cred ca mai mult o apreciez. Stie, totusi, sa gateasca. Si tine la Leinad. Dar are ceva, explicabil sau nu, care o face sa fie (un pic) antipatica.
E drept, imi displace un pic faptul ca toate personajele importante sunt pozitive. Cu totii par a fi plini de calitati, chiar daca Leinad e un pic egoist in multe privinte, desi spre final se da pe brazda. Abia spre final.
Ce mi-a placut mie la aceasta carte este ironia. Autoironia as zice, caci fiind povestita la persoana I, naratorul-personaj se autoironizeaza constant. E drept, nu stiu cat de mult se autoironizeaza autorul, Daniel Botea, cat din personaj este el, dar oricum ar fi, autoironia, chiar daca-i doar o figura de stil, imi place. Imi place mult un personaj care se autoironizeaza. Iar titlul, Eu impotriva mea, imi place la nebunie. Este si justificat la final de tot, dar va las pe voi sa-i descoperiti explicatia.
Este, in aparenta, o carte usoara, o lectura placuta, de seara, dar contine o gramada de chestii interesante strecurate printre cuvintele aparent accesibile. Eu impotriva mea se va dovedi o lectura placuta si interesanta pentru orice pasionat de lectura, indiferent cat de pretentios ar fi acesta.
Eu impotriva mea (vol 1), de Daniel Botea, a aparut la Editura Quantum. Cartea poate fi cumparata de pe site-ul editurii, dar si de pe Libris, Elefant si Carturesti.
0 Comments
1 Pingback