Falling: In picaj este romanul de debut al unei foste stewardese, insotitoare de zbor, cum s-o numi ea, cartea fiind scrisa in diverse avioane, in timp ce pasagerii dormeau.

Intamplarea face ca foarte recent sa fi citit un alt roman cu o tematica asemantoare, Ostatica. Situatia este asemanatoare si aici, in Falling: In picaj, singura diferenta fiind ca aici familia pilotului este cea amenintata. Pe scurt: pilotul unui zbor spre New York este amenintat in mod dublu. Pe de-o parte, i se spune ca familia lui este in pericol (fiind aratate si dovezi in acest sens), iar pe de alta parte i se spune ca exista un plan B, ca daca nu va colabora lucrurile se vor desfasura in mod identic. El trebuie sa aleaga: pasagerii sau familia sa?

Nu va zic detalii, nu va spun nimic despre pilot, despre familia lui, despre restul echipajului, totul va trebui sa descoperiti singuri, citind cartea. Vreau, insa, sa subliniez, sa scot in evidenta, 5 lucruri importante:

  1. Teroristii, cei care au pus la cale aceasta deturnare, sunt kurzi. Acestia se considerau tradati DIN NOU de catre americani. Tradati, folositi, aruncati la gunoiul istoriei. Iar cetatenii americani de rand nu stiu nimic despre ei, despre dramele lor. Deturnarea avionului era un STRIGAT DE AJUTOR, voiau sa fie bagati in seama, sa fie auziti, sa se STIE de ei. Va indemn sa faceti ce am facut si eu la terminarea lecturii: sa cautati mai multe despre istoria si cultura kurda, despre religia lor, despre conflictele lor cu Siria, Irak si Turcia.
  2. Incercati sa va puneti in locul pilotului. Imaginati-va ca aveti de ales intre viata familiei voastre (o sotie si 2 copii mici) si viata a aproximativ 150 de pasageri (de toate varstele: de la copii mici la oameni in varsta). Ce alegere ati face? Cum ati actiona?
  3. Ce presedinte al SUA, ce ati face daca ati afla ca un avion a fost deturnat si ar putea distruge cam orice obiectiv important din New York ori Washington DC? Le-ati da o sansa ori l-ati dobori pentru a preintampina alte posibile pierderi de vieti omenesti?
  4. In locul pilotului sau a stewardeselor imi este greu sa ma pun, caci mintea mea rationala STIE ca nu voi ajunge niciodata in aceasta viata intr-o astfel de posturi. Insa imi este FOARTE USOR sa ma pun in locul unui pasager: OARE cum as reactiona eu daca as afla ca avionul in care ma aflu A FOST DETURNAT? Oare cum as reactiona daca as afla ca avionul in care se afla cineva drag a fost deturnat? As putea “ierta” vreun presedinte (ori vreun comandant militar) care ar da ordinul doborarii acestuia? Eu m-am gandit la toate astea si mi-a cam dat cu virgula. Sper din suflet sa nu ajung vreodata intr-o astfel de situatie.
  5. In final, un singur “defect” are aceasta carte: un final prea de Hollywood.  Daca este sa raman la capitolul diferente dintre Falling: In picaj si Ostatica, acestea pot fi rezumate astfel: este diferenta dintre un scriitor american si unul britanic; dintre CULTURA (literara si cinematografica) britanica si cea americana. Trecand peste numele si orasele din carte, chiar si fara ele, doar prin modul in care a fost dirijata povestea, modul in care a fost stors pana la ultima picatura punctul culminant (la americani twistul trebuie sa aiba loc IN ULTIMA SECUNDA, eventual la 2-3 secunde dupa ce totul ar fi trebuit, in mod normal, sa se termine), as fi stiut ca este o poveste americana.

Pentru mine, Falling: In picaj este o carte AMERICANA buna, plina de suspans, care nu este, insa, foarte veridica din cauza finalului. Desi empatizezi cu personajele, desi se intampla lucruri bune si rele pe parcursul povestii, senzatia mea pe parcursul lecturii era de ceva fake. Mirosea de la o posta a … fictiune. Drept urmare, nu m-am putut atasa nicicum de personaje.

Nu pot sa inchei, insa, fara sa ma gandesc la autoare. Recunosc, nu i-am citit interviurile (sunt multe, credeti-ma!), nu am citit alte recenzii ale cartii, insa incerc sa-mi imaginez cum a aparut aceasta carte. Din ce scria pe una dintre coperti, ea a scris in timp ce pasagerii dormeau. Deci totul era bine, in regula, nicio problema, asa ca ea isi imagina ca avionul este deturnat. Nu stiu cum sa spun, dar nu as putea caracteriza mintea autoarei altfel decat BOLNAVA. Evident, nu DOAR in sensul rau, caci multe minti bolnave au produs opere de fictiune extraordinare.

Falling: In picaj de T.J. Newman a aparut in limba romana la Bookzone, putand fi achizitionata de pe Libris, Elefant, Bookcity, Libraria Delfin, Carturesti sau Librarie.net.