Fata cea buna este, contrar asteptarilor initiale, un thriller. Unul bun, plin de suspans, cu un twist de final realmente socant (pentru mine). Inca din titlu te induce un pic in eroare, insa intr-un mod cat se poate de placut. Si, atentie, The Good Girl este titlul original, deci nu vorbim despre o interpretare a traducatorului roman, ci de insasi intentia initiala a autoarei. Una laudabila, zic eu.

Acum, trebuie sa dansez pe sarma atunci cand povestesc actiunea cartii: pe de-o parte, trebuie sa dau indeajuns de multe detalii pentru a intelege ce vreau sa spun, pe de alta parte indeajuns de putine pentru a va bucura de carte.

Pe scurt, Mia, fata unui cunoscut judecator, este rapita. Rapirea nu decurge conform planului, rapitorul nu o lasa in locul stabilit de seful sau, ci o duce intr-o cabana parasita de munte. Nu are un plan, nu stie ce va face, stie doar ca trebuie sa supravietuiasca. Amandoi.

Cei doi sunt aparent diferiti, din medii familiale complet diferite: ea provine dintr-o familie buna, cu bani, chiar daca tatal ei aproape o renegase pentru ca refuzase sa urmeze o cariera juridica; rapitorul ei, dimpotriva, provenea dintr-o familie saraca, tatal ii parasise cu multi ani in urma, acum el trebuind sa aiba grija si de mama sa extrem de bolnava.

Familia Miei o cauta de zor, in special Eve, mama sa. Tatal sau, judecatorul, parea un om care se gandeste tot timpul la el si numai la el.

Ce este interesant, punctul forte al cartii, este modalitatea in care ne este narata intreaga poveste: din perspectiva a 3 personaje (Mama, Rapitorul si Detectivul care o cauta pe Mia). La final de tot, in ultimul capitol, avem gandurile Miei, ganduri care, de fapt, schimba aproape in intregime intreaga carte. Sunt curios cati dintre voi vor anticipa finalul atat de zguduitor.

Actiunea nu este nicidecum liniara, avand trei momente: inainte, dupa si ajunul Craciunului (momentul in care Mia este gasita de politisti).

Veti descoperi singuri cum anume se termina totul.

Ce mi-a placut mie foarte mult, pe langa modul in care sunt povestite intamplarile, este modalitatea in care, de fapt, toate personajele contureaza portretul unuia singur: al Miei. Toata actiunea se invarte in jurul ei, toate persoanele din carte graviteaza, intr-un fel sau altul, in jurul ei. Mia este un personaj fabulos din toate punctele de vedere, un personaj deopotriva greu de inteles, greu de anticipat, dar in acelasi timp greu de condamnat. Un personaj, oricum ati lua-o, extrem de puternic. Un PERSONAJ, asa cum imi place mie sa spun.

Ce mi-a mai placut, la fel de mult, este faptul ca anchetatorul este in plan secund. Multe povesti politiste pacatuiesc prin faptul ca pun anchetatorul in prim plan. El este eroul, este geniul, datorita lui se intampla toate. Toti si totul graviteaza in jurul lui. Ne sunt scoase in relief calitatile lui, defectele lui, chiar daca deseori defectele lui il ajuta in unele situatii (de exemplu, un politist afemeiat va rezolva cazul tocmai culcandu-se cu cine trebuie). Aici anchetatorul Gabe este tot timpul in plan secund. Chiar si atunci cand este prins agresorul, rapitorul, el ajunge mai tarziu, altii sunt cei care fura prim-planul. Un tip de anchetator pe care mi-as dori sa-l vad mai des in povestile politiste

Fara sa va dezvalui cum sta treaba, va sfatuiesc sa fiti atenti la familia victimei, a judecatorului. Nu doar sa va puneti in locul ei, al Miei, ci si in locul celorlalte 2 femei din familie: Eve si Grace. Ce ati face in locul lor? Si, mai ales, ce ati face daca ati afla ce este scris in ultimele pagini ale cartii? In cazul meu, recunosc ca oricat de mult mi-as dispretui un membru al familiei, nu as putea sa ma bucur de raul lui. Si nu as aprecia, ba dimpotriva, un alt membru al familiei care-i face rau. Care-l distruge.

Scuze de eventualele spoilere, desi nu cred ca-i cazul. Chiar daca la final va veti da seama ca am sugerat anumite lucruri, tot trebuie sa parcurgeti cartea pentru a le descoperi. Hai sa zicem ca am facut un semi-spoiler.

Fata cea buna a aparut la Editura Herg Benet, fiind prima carte a autoarei Mary Kubica tradusa in limba romana. Le astept cu interes si pe urmatoarele.

Fata cea buna poate fi cumparata direct de pe site-ul editurii ori de la librariile online Cartepedia, Diverta si Libris.