Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Femeia de la fereastra (Woman in the window) – A. J. Finn (Daniel Mallory)

Femeia de la fereastra este unul dintre cele mai bune thrillere citite anul asta. Are toate ingredientele necesare: are suspans, are un personaj extrem de bine conturat si are un twist fabulos. Da, un thriller fara twist este un fel de friptura necondimentata. Sau precum cartofii prajiti nesarati (o cacofonie gastronomica, daca ma intrebati pe mine).

Anna Fox este ciudata cartierului: nu poate iesi din casa pentru ca are o agorafobie extrem de grava. N-a mai iesit de luni bune si pentru a-si omori timpul, pe langa activitatile online, mai are si una offline: spionarea vecinilor. Stie tot ce misca in jurul ei, fara sa iasa vreodata din casa.

Problemele apar atunci cand in casa de vizavi vede ceva ce nu trebuia sa vada. Ei i se pare ca a vazut o crima, insa nu poate dovedi prin nimic. In plus, nu este deloc credibila ca martor avand in vedere problemele ei medicale, de natura psihica. Nu va spun la ce asistase, nu va spun de ce avea acele probleme si nu va spun nici cum se termina totul. Trebuie sa descoperiti singuri.

Ajung acum la partea importanta, la personaj, caci Anna Fox, psiholog la baza, este piesa de rezistenta. Un psiholog care o ia razna, care stie, macar in teorie, sa ii sfatuiasca pe altii, dar care nu reuseste sa-si aplice cunostintele teoretic pe propriul psihic. O persoana care sta toata ziua si-si urmareste vecinii. Care stie cu exactitate ce se intampla in jurul ei, in cartierul ei, fara sa interactioneze in mod direct cu vecinii. Iar daca va ganditi la batranele de la geam sau din fata blocului, care asta fac cam in orice cartier al Romaniei, sa stiti ca nu gresiti foarte mult. Doar ca mai trebuie sa adaugati doua ingrediente: internetul (deci ea nu doar ca stie ce face zi de zi un om, dar stie si detaliile pe care acesta le face publice) si meseria ei de baza. Se informeaza, urmareste si … judeca. Daca ma intrebati pe mine, fix vecinul pe care NU mi l-as dori. Doar ca, vedeti voi, astfel de vecini sunt foarte utili.

Intre a ma spiona o dubioasa, tanara sau batrana, si a avea tot timpul teama ca m-ar putea vizita hotii, pe bune ca e de preferat prima varianta.

Imi amintesc o chestie pe care am aflat-o in facultate (acum vreo 15 ani). Cica intr-un oras din UK au facut la un moment dat un cartier numai pentru tineri. L-au dat tinerilor casatoriti. O chestie socialista, daca ma intrebati pe mine. Dupa ceva timp, au constatat ca au o criminalitate destul de mare. Micile infractiuni, furturi, spargeri ale caselor, erau la ordinea zilei. Nu intelegea nimeni de ce. Pana cand au pus o echipa de sociologi sa cerceteze si au aflat ca aceasta crestere a criminalitatii era cauzata de absenta unei generatii. Acele batrane care stau toata ziua acasa si care raporteaza cel mai mic zgomot suspect. Un bloc ori un ansamblu de blocuri care e gol complet la orele pranzului este extrem de tentant pentru spargatorii de case. E evident acest lucru.

Insa, exact ca-n situatia expusa in carte, intrebarea care se pune este cat de credibila este o astfel de persoana. In Femeia de la fereastra vorbim despre o femeie cu probleme psihice, cunoscuta si drept consumatoare de alcool. Uneori, insa, chiar si nebunii alcoolici, cu ghilimelele de rigoare, trebuie crezuti. Asta ca lectie de viata.

Caci, ca de obicei, eu incerc sa intru in pielea personajelor. De data asta, m-am raportat de fiecare data la Anne Fox si m-am intrebat cum m-as comporta fata de o astfel de vecina. Nu stiu de ce, dar tot plec de la premisa ca nu voi ajunge niciodata asa ceva. Sper sa am dreptate, sa nu ma contrazica viitorul. Cum as fi reactionat eu daca as fi fost politist, eu daca as fi fost vecin, eu daca as fi fost prieten cu ea … Greu, foarte greu de spus care este atitudinea corecta.

Femeia de la fereastra a fost si ecranizat, insa din pacate lansarea filmului s-a amanat din cauza pandemiei. Nu stiu cand/daca se va mai lansa. Trailerul arata foarte bine. Sper sa am ocazia sa-l vad, fie si acasa, pe alde Netflix ori HBO GO.

Femeia de la fereastra este, per total, un thriller psihologic excelent. Partea de psihologic reuseste sa fie mai pregnanta decat cea de thriller, ceea ce e foarte bine. Filmul, daca reuseste sa-ti transmita senzatia de agorafobie, senzatia de inchisoare din care NU POTI evada, are sanse sa fie chiar superior cartii. Abia astept sa-l vad.

Femeia de la fereastra poate fi comandata de la Elefant, Libris, Carturesti, Diverta, eMag, dar si de pe site-ul Editurii Litera.

1 Comment

  1. Oana M

    Cartea am citit-o. A fost un thriller bun, cu o poveste diferita fata de tot ce am mai citit. Chiar astept sa vad si eu filmul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑