Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Femeia din cabina 10 – Ruth Ware

Femeia din cabina 10 este din punctul meu de vedere cea mai buna carte scrisa de Ruth Ware.

Se simte un oarece stil tipic Ruth Ware, tendinta de a pune toate personajele intr-un spatiu inchis, limitat: daca in Jocul Minciunii si in romanul Intr-o padure intunecata avem case izolate si personaje putine, unde, ca bonus, toata lumea fusese adunata acolo de catre cineva, cu un scop, in Femeia din cabina 10 avem un vas pe care se petrece actiunea, oamenii prezenti acolo fiind pe vas uneori si din noroc. Fara sa va fac spoiler, va spun din start: cheia rezolvarii misterului nu mai sta in persoana care a facut invitatiile, care i-a adunat acolo.

Pe scurt, Lo Blacklock este ziarista de turism. Sefa revistei la care lucreaza este gravida, drept urmare o trimite pe ea pe vasul de lux al unui miliardar excentric.  Exact inainte sa plece, casa ei este sparta de un hot misterios, care o si raneste atunci cand fuge. Lo ajunge pe acel vas speriata, ranita, cu urme pe fata, si foarte obosita. Ca bonus, relatia cu actualul ei partener era subreda, iar pe vas urma sa se reintalneasca cu fostul ei partener.

Pe acel mic yacht primeste cabina numarul 9. In cabina numarul zece trebuia initial sa vina cineva care a contramandat pe ultima suta. Practic, statea langa o cabina goala. In prima noapte de acolo aude tipete si un sunet care a dus-o cu gandul la aruncarea unui trup in mare. Problema este ca nimeni nu lipsea de pe vas si nimeni nu o credea. Avand in vedere antecedentele lui Lo, pastile antidepresie (anti-anxietate), alcool, o proaspata trauma cauzata de spargerea casei, nu era deloc cel mai credibil martor. Cea mai credibila sursa.

Nu va spun cum se termina totul, nu va zic nici macar daca avea dreptate ori era doar inchipuirea ei. Va spun, insa, 3 lucruri:

  • Suspansul este la cote inalte, fiind pentru prima oara dupa mult timp cand citesc finalul cu sufletul la gura. La propriu. Chiar eram socat de twisturi, caci nu este unul singur, sunt mai multe, era socat de lucrurile la care se ajunsese. Suspansul era accentuat si de modul de scriere al cartii: este scris 99% din perspectiva lui Lo, la persoana I, insa constant prin carte erau inserate fie mailuri, fie discutii online, fie pasaje din presa. Eu va sfatuiesc sa va uitati cu atentie la date.
  • Lo este un personaj fabulos, dar mai este un personaj fabulos, care se dovedeste a fi decisiv. Vedeti la final cine este si de ce 🙂
  • Multe personaje pozitive (ori macar neutre), niciunul cu adevarat negativ. Cu totii par, intr-o masura mai mica sau mai mare, VICTIME.

Fara sa intru in alte detalii, despre Femeia din cabina 10 trebuie sa mai spun ceva: sunt profund dezamagit de faptul ca majoritatea bloggerilor de carte din Romania o considera o carte slaba. Inteleg ca gusturile nu se discuta, ca ce place mie nu place altora, inteleg totodata si de ce unii ar lauda ceva ce nu e de laudat (motive comerciale, ca sa zic asa), dar totul are o limita, zic. Cum Dumnezeu, chiar daca nu cred in el, poti critica FINALUL acestei carti, cand de fapt este unul dintre cele mai bune finaluri de thriller pe care-l poti citi? De ce ai face asta?

Per total, Femeia din cabina 10 este un thriller (aproape) genial. Stiu ca nu este corecta sintagma, dar o prefer ca figura de stil. Nu este perfecta, dar pentru genul ei literar este printre cele mai bune. Cu siguranta cea mai buna carte a autoarei.  Si, ca bonus, nu se mai simte iz feminist  in ea. Caci in prima carte aveam 4 femei implicate, in a doua era ca intrus un gay, in rest tot femeile faceau cartile. Aici, in a treia carte, micuta lume imaginata de autoare este populata deopotriva de femei si de barbati.

Femeia din cabina 10 a aparut la Editura Trei si a fost comandata de pe Cartepedia.

ps: Daca Femeia din cabina 10 ar fi fost in programa scolara, profesorii de limba romana cu siguranta ar fi luat in discutie si numele personajului-narator, Lo (Laura) BlackLock. Nu va spun decat ca NU mi se pare ales la intamplare 🙂

11 Comments

  1. angelica

    Imi place acest gen și cred că o să o citesc și eu, chiar m-ai făcut curioasă .

    • Emil Calinescu

      Bun. Deci “recenzia” mea, desi urasc termenul, si-a atins obiectivul.

  2. harabor emilia alexandra

    Imi doresc foarte mult sa citesc si eu aceasta carte. Poate am noroc si o castig la concursul tau 🙂

  3. Emil Calinescu

    Ai noroc sa castigi. Apoi in functie de al catelea castigator esti, alegi cartea pe care o vrei. Trebuie sa ai de 2 ori noroc 🙂

    • harabor emilia alexandra

      Super, inseamna ca am de doua ori sanse mai mari sa pierd :)))

  4. TRICA VIORICA

    Super-interesanta!

  5. Simona Banica

    Mi-ar placea sa o citesc!

  6. Simona Banica

    Mi-as dori sa o citesc!

  7. Alexandra Andrei

    O carte foarte interesanta!

  8. Iulia Victorita

    Pare interesanta cartea, desi e cam creepy. 🙂

    • Emil Calinescu

      Aia e si ideea, sa fie creepy. Sa-ti inghete sufletul! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑