Firma este al doilea roman de John Grisham pe care l-am citit, fiind totodata al doilea roman scris de autorul american. Este, de fapt, romanul care l-a consacrat, ulterior devenind celebra si prima sa carte, … si vreme e ca sa ucizi.
Repet: omul e la baza avocat, scrie partial din interior. E drept, personajul acesta este diferit de personajul din prima carte, despre care aflasem ca-i seamana destul de mult.
Aici, Firma este o firma de avocatura extrem de dubioasa: isi plateste angajatii extrem de bine, dar se implica mult, mult prea mult, in viata lor. Ea, Firma, le face creditul pentru casa, ea, firma, le inchiriaza masina, ea, FIRMA, le plateste fostele datorii. Si, bonus, fara ca ei sa stie, ii si urmareste. Ii asculta si le stie fiecare pas.
In aceasta firma se angajeaza si Mitch, un stralucit absolvent de drept de la Harvard. Toate-s bune si frumoase pentru el pana cand primeste vizita unui agent FBI, care incearca sa-l convinga sa tradeze FIRMA si sa colaboreze cu agentii. Mitch hotaraste sa joace cumva la dublu, reusind performanta, intre ghilimele, sa fie urmarit deopotriva de Mafie si de FBI. Caci da, FIRMA aceasta de avocatura era controlata de temuta MAFIE italieneasca.
Acum, despre aceasta carte se pot spune multe lucruri. Pe de-o parte, se poate spune ca pune intr-o lumina nefavorabila avocatii. Caci temutii mafioti italieni recrutau cei mai buni avocati din tara si isi bazau intreaga pe retea pe cunostintele acestora. Spalarea banilor, modalitatea prin care acestia erau ascunsi, feriti de ochii agentilor FBI, se facea cu ajutorul stralucitilor avocati. Ce-i drept, tot unul dintre ei, Mitch, a fost cel care i-a dat in gat, cel care a destramat intreaga retea. Deci am putea spune, concluziona, ca un avocat a spalat obrazul avocatilor.
Pe de alta parte, putem judeca aceasta carte, Firma, dupa suspansul ei. Incepe greoi, o actiune lenta, continua intr-o viteza superioara, dar tot prea putin alerta, mai lenta decat ma asteptam, si termina intr-o viteza ametitoare. Finalul este fabulos, fascinant, chiar daca, din punctul meu de vedere, actiunea putea fi rezumata intr-un numar mai mic de pagini. In loc de 500, as fi zis ca 400 sunt de ajuns.
Totodata, un lucru important de precizat: si aceasta carte a fost ecranizata. Nu o voi compara cu filmul din simplul motiv ca nu l-am vazut inca, insa tin sa subliniez ca in 90% din cazuri e MULT mai bine sa fi citit cartea inainte de vizionarea filmului. Si, din ce inteleg de la altii, si in cazul The Firm ne aflam in acest procent mare de 90%.
Nu pot sa inchei fara sa fac ceea ce m-am angajat sa fac in cazul tuturor cartilor vechi, hai sa le zicem clasice. Trebuie, asadar, sa raspund la intrebarea Cat de actuala mai este aceasta carte? Este scrisa in 1991, iar eu am citit-o in 2018. De ce ar trebui s-o mai citim dupa aproape 30 de ani?
In acest caz, contextul social si politic ma avantajeaza. Noi nu avem Mafie, in intelesul clasic al cuvantului, cu organizarea pe care o are cea italiana, dar avem mai multi cetateni certati cu legea. Mai multi cetateni care vor sa nu plateasca taxe, care uneori fac afaceri, in mod direct, cu statul. Totodata, avem o tona de avocati care parca sunt abonati la a-i apara pe acesti cetateni.
Cu siguranta mi-ar placea sa avem povesti romanesti de genul. Scrise de un fost avocat roman, care poate a lucrat cu diversi cetateni certati cu legea. Ori chiar de catre cetateni ce au fost in situatia asta. Pana atunci, insa, zic sa ne multumim cu cartile fostului avocat american John Grisham, considerate deja clasice in domeniu.
Per total, Firma ramane un roman etalon pentru genul sau. Si, deloc surprinzator, este inca de actualitate.
Romanul Firma, de John Grisham, poate fi cumparat direct de pe site-ul Editurii Rao si de la librariile online Libris, Cartepedia si Carturesti.
Dacă pui mâna pe ea citeste Clientul. E absolut minunată. Despre firma îți pot spune ca nu mi-a placut foarte mult poate si din cauza ca văzusem serialul ce era difuzat pe axn.
Imagineaza-ti ca am 24 de carti de-ale lui. Si imi tot completez colectia. Doar ca le citesc pe rand. In ordinea aparitiei.
Buna intrebarea legata de actualitatea cartii. Ar trebui sa fie si la altii care scriu despre carti, sa vezi cum au perceput-o si ce relevanta mai are.