Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Florina Cordos: România lui Eminescu vs. România post-comunistă

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

În urmă cu 150 de ani, Mihai Eminescu scrie poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. A trecut un secol și jumătate din momentul în care Mihai Eminescu își punea în scris dragostea lui patriotică și urările sale pentru țara și poporul românesc și eu am aceleași dorințe referitoare la țara noastră. „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” este o poezie care se adresează direct țării, prin invocația retorică.

Poezia mai sus menționată este compusă din 4 strofe a câte 8 versuri fiecare. În prima strofă, Eminescu urează țării să se ridice la înălțimea trecutului, însă mă întreb cât mai trebuie să așteptăm pentru acel viitor?! Tot ceea ce este scris în prima strofă, rămâne și astăzi valabil.

În cea de-a doua strofă, Eminescu este ferm convis că poporul se va răzbuna pentru umilințele suferite, însă probabil faptul că români sunt iubitori de pace și potrivnici războiului este și motivul toleranței a ceea ce se întâmplă azi la noi în țară; idee desprinsă și din cea de-a treia strofă.

În ultima strofă, Eminescu reaia urările patriotice din prima strofă și speră într-un viitor mai bun pentru românii săi.
În urmă cu 28 ani, români au încercat să-și recâștige libertatea, însă parcă în loc de libertate nu au făcut altceva, decât să se subjuge mai mult unor conducători nedrepți.

Eu sunt unul dintre românii care am ales să părăsesc țara și să-mi construiesc un viitor în străinătate. Deși am terminat în România studii superioare, acest lucru nu mi-a oferit decât un serviciu cât de cât stabil în administrație publică și un salariu puțin peste minimul pe economie, care nu-mi ajugea decât să-mi plătesc dările către stat și să-mi furnizez hrana cea de toate zilele., așa că am ales să plec.

Chiar și așa, cu titulatura de străin în țara care m-a adoptat, trăiesc cu mândrie că sunt româncă și cu speranța că toate urările lui Eminescu cândva vor deveni realitate! Că România lui Eminescu va deveni cândva realitate. Aștept cu nerăbdare acel măreț viitor!

Eu sunt Florina și mă găsiți pe blogul meu personal Florinacordos.ro, acolo unde îmi pun în scris gândurile, de când am ales să-mi încerc norocul în afara țării. Mulțumesc Emil pentru acestă provocare de a scrie un articol cu ocazia zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.

1 Comment

  1. Emil Calinescu

    Legat de patriotismul lui Eminescu, am din pacate o veste proasta: n-ar fi deloc potrivita anului 2018. Nu stiu daca mi-as dori un Eminescu la putere. Si vorbesc serios 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑