Haosul din urma ta este un thriller spaniol extrem de apreciat, ecranizat de curand de catre Netflix. Cartea a aparut in limba romana dupa succesul serialului, nefiind nici prima, nici ultima carte facuta cunoscuta de ecranizarea sa.
Cum alte carti ale autorului Carlo Montero nu am vazut, si nici filme la care sa fi lucrat ca scenarist, in cele ce urmeaza ma voi referi strict la aceasta carte.
Personajul principal al cartii Haosul din urma ta este Rachel, o tanara profesoara de literatura spaniola, venita sa suplineasca in satul de bastina al sotului sau. Aici urma sa o inlocuiasca pe populara Viruca (Elvira), profesoara ce tocmai se sinucisese in conditii inca neelucidate. Sotul profesoarei decedate era si el profesor in acea scoala (liceu, de fapt), el predand istoria.
Atunci cand Rachel gaseste printre lucrarile sale un bilet pe care scria “Tie cat iti va lua pana te vei sinucide”, aceasta hotaraste sa sape mai mult, vrea sa afle adevarul despre sinuciderea predecesoarei sale. Nu va dezvalui nici ce afla, nici cine era implicat, nici ce rol avea in toata aceasta poveste sotul ei, toate acestea urmand a le afla citind cartea.
Eu vreau sa subliniez trei aspecte relevante despre aceasta carte, trei lucruri esentiale la care trebuie sa fiti atenti.
Voi incepe cu tehnica de povestire a faptelor, de fapt cu numarul naratorilor. Caci avem majoritatea capitolelor (cam 80%) narate de Rachel, din perspectiva ei, aflandu-i gandurile cele mai ascunse, dar avem si alte cateva capitole, cele in care nu apare ea, povestite de un narator omniscient (care pare ca someaza atunci cand apare ea in prim-plan). Imi plac ambele tipuri de naratori, imi plac si cartile la persoana intai, si cartile la persoana a treia, insa nu ma incanta amestecul lor in aceeasi carte. Macar de ar fi gasit un alt personaj, un alt narator dintre personaje…
Al doilea lucru la care trebuie sa fiti atenti este persoana decedata, un personaj extrem de bine conturat chiar daca actiunea incepe imediat dupa ce acesta din urma a incetat din viata. Viruca este un personaj foarte misto, o profa populara pe care cu siguranta cititorii ar fi indragit-o daca ar fi avut-o la catedra. Ma rog, asa tind eu sa cred. Oricum, fara sa fac spoiler, va dezvalui ca NIMENI din poveste nu este complet imaculat. Deci nici raposata Viruca.
Al treilea aspect este legat de scoala in sine si de elevii de acolo. Mie mi se pare SF sa vad cat de interesati de literatura erau elevii dintr-un satuc obscur din Galicia. Eu am facut liceul in Bucuresti (intre 2001 si 2005), in capitala deci, si nu aveam colegi ori discutii de genul la literatura. Deci fie in Spania lucrurile sunt complet diferite, fie scriitorul a plasat niste elevi foarte buni intr-un loc gresit, doar de dragul unui fir narativ politist bun. Nu cunosc Spania, evident nici sistemul lor educational, dar mi se pare o exagerare ceea ce am vazut. Nu va zic mai multe, va invit pe voi sa vedeti ce fel de elevi avea Rachel. Incercati sa faceti comparatii cu liceul pe care l-ati absolvit, oriunde si oricand s-ar fi intamplat asta. La mine a dat eroare.
In final, trebuie sa mentionez faptul ca nu am vazut ecranizarea Netflix, drept urmare nu voi face niciun fel de comparatie film vs carte. Incerc sa-mi imaginez cum ar arata filmul, sa-mi imaginez fiecare personaj in parte, insa cu siguranta filmul ma va surprinde atunci cand il voi vedea. Cand anume se va intampla asta n-as putea sa va spun.
Haosul din urma ta este per total o carte excelenta, un thriller bun, cu un final pe care cu greu l-ai putea anticipa. Si partea importanta: NU are happy-end. Personajele nu traiesc fericite pana la adanci batraneti, ceea ce e perfect si, totodata, ceea ce e complet neamerican. Caci, deja stiti, cartea este scrisa de un spaniol.
Haosul din urma ta a aparut in limba romana la Editura Univers, putand fi cumparata SI de pe Carturesti, Cartepedia, Libraria Delfin si eMAG.
Leave a Reply