Imparatia orbilor este un nou roman din seria care-l are ca personaj principal pe inspectorul Armand Gamache. Din pacate, cartile nu au aparut in limba romana in ordinea cronologica a aparitiei, drept urmare pot fi citite distinct, ca povesti de sine statatoare. Personal, am mai citit doar alte 2 carti cu acest personaj: Toti diavolii sunt aici si Un om mai bun. Tot de aceeasi autoare am mai citit Stare de teroare, cartea pe care a scris-o in colaborare cu fosta prima doamna a SUA, Hillary Clinton.
Pentru cine este curios de ordinea exacta, Imparatia orbilor este volumul 14 al acestei serii. Celelalte 2 sunt, de fapt, urmatoarele aparitii, ordinea fiind Un om mai bun (volumul 15) si Toti diavolii sunt aici (#16). Chiar daca povestile sunt solide, cu sens, imi propun ca dupa ce vor aparea, habar n-am in ce ordine, toate cartile seriei, sa ma apuc sa le citesc de la 1 la 20 sau cate vor fi pana atunci. Peste 10-20 de ani poate …
Imparatia orbilor este iarasi o poveste care contine 3 povesti. Nestiind trecutul, ce s-a intamplat in volumul precedent, nu m-am putut baza decat pe ce scrie aici. Cele 3 povesti intrepatrunse sunt:
- Inspectorul Gamache primeste o scrisoare dubioasa, prin care este invitat sa devina executor testamentar. Sa puna in aplicare un testament. Problema este ca Gamache nu ii cunoaste pe ceilalti executori si, aici este partea ciudata, nu o cunoaste nici pe decedata. De ce a fost el ales? Ar trebui oare sa accepte? Atunci cand are loc o crima, cand unul dintre copiii victimei moare, isi da seama ca este un caz cu adevarat complicat.
- Una dintre marile greseli ale lui Gamache este faptul ca a permis sa scape o cantitate importanta dintr-un drog foarte periculos. Doar ca inspectorul Gamache are un plan pentru a recupera drogul acela extrem de periculos.
- Un alt plan, care are legatura cu ambele planuri de mai sus, este cel personal. Ginerele lui Gamache, Guy, este hotarat sa accepte un post in Paris, lucru care presupune plecarea din politie. Gamache este politist, dar este si familist. Asa ca are deseori de facut alegeri care-l pun in dificultate: omul Gamache, familistul Gamache si politistul Gamache au interese diferite. Cine castiga si de ce ramane sa descoperiti singuri.
Ar trebui sa spun clar, sa dau un verdict, in privinta romanului Imparatia orbilor: mi-a placut sau nu? Desi multi asteapta acest verdict, eu voi evita (ezita?) sa-l dau dintr-un singur motiv: am tot atatea motive sa-l critic precum am sa-l laud. Si, fara sa fie vina cartii in sine, sunt convins ca mi-ar fi placut MULT mai mult daca as fi citit seria in ordinea logica, cronologica.
Ca thriller, as zice ca-s mai mult dezamagit. Nu mi-a placut nici ritmul, parca prea lent, nu mi-a placut nici cazul in sine, cu ale sale ramificatii. Nu ca mi-au displacut, ci pur si simplu ma asteptam la mai mult. E drept, eu am citit urmatoarele carti inaintea acesteia, desi deseori o serie creste in intensitate pe masura ce avansezi cu cititul. Altfel spus, volumele 15 si 16 au fost mai bune decat volumul 14, dar eu le-am citit inainte. Daca le-as fi citit in ordinea 14, 15, 16, probabil as fi fost incantat de cresterea calitatii romanelor din serie.
Cu toate astea, nu pot spune ca am pierdut timpul cu lectura. Mi-au placut conflictele de familie, mi-a placut povestea acelei familii de evrei, familie ce s-a certat pe o mostenire mai bine de 100 de ani. Mi-a placut si familistul Gamache. La fel cum mi-a placut modul in care au fost scoase in evidenta intrigile politice din politie.
In plus, desi ritmul firului narativ principal este foarte putin alert, nu exista pagini de umplutura. Autoarea nu bate apa-n piua. Nu bate campii. Fiecare pagina, fiecare rand, are logica sa, rolul sau. Problema, cu sau fara ghilimele, este ca aceasta carte, Imparatia orbilor, nu este doar un thriller. Eu ma asteptam la un thriller, doream un thriller, deci de aici provine cauza dezamagirii mele. Altii, dimpotriva, vor fi incantati de alegerea scriitoarei canadiene.
Va las pe voi sa decideti daca Imparatia orbilor este sau nu o carte buna. Tot voi veti descoperi singuri de ce are acest titlu. Nu va spun mai multe, va zic doar ca eu sunt tot timpul atent la acest detaliu si DE FIECARE DATA imi pun aceasta intrebare. Uneori raspunsul este clar, evident, titlul pare unul natural, evident, alteori, cum este aici, trebuie sa te gandesti un pic. Sa-ti storci creierii.
Imparatia orbilor a aparut in limba romana la Editura TREI, loc de unde va recomand s-o comandati.
Articolul despre romanul Imparatia orbilor este tot un blog-tour de-al Crime Club. Pana acum, a mai aparut un singur articol, pe LiteraturaPeTocuri.
Leave a Reply