In ape adanci este PRIMA carte de Paula Hawkins pe care am citit-o. Stiu ca Fata din tren este hitul ei, este care a facut-o celebra, insa aceleia inca i-am dat sansa afirmarii (desi am primit-o cadou de cativa ani buni). Ca sa spun din start: nu-s dezamagit, povestea per total e misto, are o doza consistenta de suspans, insa nu m-a dat pe spate, displacandu-mi in mod special stilul de scriere.
Povestea din romanul In ape adanci este extrem de complexa, stufoasa, cu extrem de multe personaje. In loc de extrem puteti pune cuvantul PREA.
Iar ca sa va spun din start partea importanta si oarecum socanta, personajul cu adevarat principal este un loc si nu un om: Bulboana inecatilor. Aici se inecasera foarte multe femei, de ce numai femei, se vor intreba (pe buna dreptate?) multi, toate decesele fiind catalogate drept sinucideri. Apropo de sinucideri, cat de importanta este discutia despre vinovatii in cazul sinuciderilor? In toate societatile, in toate legislatiile, s-a pus problema vinovatiei in cazul lor. Fara sa pun intrebari legate de modalitati, de posibile vinovatii, pun o unica intrebare, care ar trebui sa le inglobeze: cat de mult ar trebui sa cerceteze politia un caz de sinucidere? De fapt, de aici pleaca totul, caci deseori dupa ce s-a ajuns la concluzia ca persoana X s-a sinucis orice alte cercetari se opresc.
Ultima persoana inecata acolo a fost Nel Abbott. Partea interesanta, relevanta pentru poveste, este ca Nel se hotarase sa scrie o poveste a tuturor femeilor care pierisera acolo. Daca initial ea dorea povesti, ea dorea ceva comercial (acum vreo 10 ani am fi zis ca ar fi vrut ceva tip OTV), de la un punct incolo ea devenise obsedata de … adevar.
Daca e sa ignoram locul, un personaj autentic din punctul meu de vedere, celelalte 2 personaje principale sunt sora (Jules) si fiica (Lena) lui Nel. Doua personaje extrem de dubios conturate, extrem de ciudate din aproape toate punctele de vedere.
Nu va zic nimic despre restul personajelor, nu va zic nimic despre ce s-a intamplat cu acele femei, in frunte cu Nel, nu va spun nimic despre sinucideri si despre cat de bine este pusa problema lor, nu va zic nimic nici despre feminismul acestei carti, feminism care rasare la final, deci ar fi #spoiler daca v-as vorbi despre asta, insa simt nevoia sa va vorbesc despre stilul de scriere, despre partea care m-a dezamagit si deopotriva enervat pe mine.
Asadar, actiunea este scrisa din perspectiva mai multor personaje, de fapt, cam a tuturor personajelor prezente in poveste. Problema e modul in care fiecare personaj isi relateaza povestea: in cazul unor personaje povestea este relatata de un narator, parca un stalker, un voyeur care le-a urmarit la fiecare pas, in timp ce altele isi nareaza singure povestea, fiecare avand, insa, un alt adresant (vedeti voi cine se adreseaza efectiv cititorilor si cine se adreseaza … altcuiva). Este un stil obositor, inutil, un artificiu literar care face o poveste deja complexa sa devina obositoare. Este un artificiu care reuseste sa transforme o carte excelenta intr-o carte (doar) buna spre foarte buna.
Daca autoarea s-ar fi marginit la 2-3 emitatori, 2-3 personaje care sa povesteasca, adaugand eventual spre final o a patra pentru a rezolva misterul, o a patra care sa dezvaluie, ar fi fost mult mai bine. In plus, printre atatia emitatori se pierde esenta, multe personaje ramanand la final … in pom (la figurat vorbesc). Stim atatea despre ei, insa nu constatam ca nu stim mai nimic.
In ape adanci este o carte buna spre foarte buna, care rateaza sansa sa fie excelenta pentru ca autoarea … si-a dorit prea mult victoria. Din pacate, in afara de In ape adanci si Fata din tren nu mai avem in limba romana nicio alta carte a autoarei. Este o autoare care promite, nu pot nega asta, insa care a refuzat ostentativ sa aplice sintagma atat de prezenta in marketing Simpler is better.
In ape adanci de Paula Hawkins a aparut la Editura Trei si poate fi comandata de pe Cartepedia, Elefant, Libris, Carturesti, Diverta si eMag.
ps: Vedeti ca filmul din 2018, aparut in Romania sub titlul In ape adanci, nu are nicio legatura cu aceasta carte. Titlul original al filmului este Black Water, cartea avand titlul original Into the water. Aceasta carte urmeaza sa fie ecranizata, nu se stie, insa, nimic, de vreo data de lansare. Astept cu interes.
Leave a Reply