Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Inainte sa adorm (Before I go to sleep) – S.J. Watson

Inainte sa adorm este o carte psihologica excelenta, pe care am citit-o cu o senzatie extrem de dubioasa, de care nu am scapat nici macar dupa am terminat-o. O senzatie UNICA, pe care obiectiv vorbind nu stiu cat de in regula este ca am trait-o, dar care se potriveste perfect cu tematica povestii.

Ca sa intelegeti exact trebuie sa va povestesc un pic intriga. Asadar, Inainte sa adorm este povestea lui Christine, o fosta scriitoare de succes care, in urma unui accident, sufera o amnezie extrem de dubioasa: nu-si poate aminti nimic din ce a trait zilele precedente. Practic, somnul ii sterge (aproape) complet memoria. Tine minte ce i s-a zis in ziua respectiva, cu cine s-a intalnit, ce a facut, dar a doua zi o ia de la capat.

Din cauza asta, fiecare zi era la fel: nu progresa in niciun fel, trebuia sa repete intocmai actiunile din ziua precedenta, nu ajungea nicaieri. In plus, trebuia sa ia drept adevarat tot ce i se spunea, nu prea aveam cum sa verifice spusele cuiva. Pana intr-o zi cand, la sfatul unui doctor psihiatru, ea incepe sa scrie un jurnal. Jurnalul o ajuta sa-si aminteasca ce a facut in ziua precedenta, o ajuta sa progreseze si …

Nu va zic ce afla, nu va zic de ce constata ca nu trebuie sa aiba incredere in nimeni, nici macar in cei care (par ca) o iubesc neconditionat, spun doar ca socul nu a fost atat de mare avand in vedere ca eu ma asteptam la minciuni. Cumva, despre cartea asta pot spune ca as fi citit-o cu mai multa placere daca NU stiam dinainte ca este thriller. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, OARE AS MAI FI CITIT-O daca nu stiam aceasta informatie? Greu de spus …

Ca sa revin la ce va spuneam la inceput, am citit aceasta carte Inainte sa adorm cu un sentiment tare ciudat, tare dubios. Imi suna cunoscuta povestea, simteam ca am mai vazut-o, ca am mai citit-o, dar numele nu-mi spuneau nimic. Fie povestea nu e chiar originala (ori dimpotriva, altii s-au inspirat din ea), fie chiar i-am vazut ecranizarea. Ori, habar n-am, am dat pe undeva, din greseala, de rezumatul povestii (cu spoiler cu tot). Serios: tare dubioasa senzatia ca stii ce se intampla, fara sa stii de unde stii ca se va intampla acel lucru. Avand in vedere ideea de baza a povestii, pot spune ca am trait, la o scala mai mica, ce a trait protagonista. A reusit sa ma faca sa empatizez mai mult cu eroina, cu Christine. Si nu, inca nu am aflat deznodamantul PROPRIEI povesti: filmul nu l-am vazut (inca), drept urmare habar n-am de unde stiam toate astea…

Pe langa asta, mi-am pus vesnicele intrebari Ce as fi facut eu daca …

… daca as fi fost in locul lui Christine, cred ca as fi innebunit mai rau decat era(m) deja. Serios, nu stiu daca v-am zis, dar la 2 lucruri tin si nu ma imaginez fara ele: la vaz (din acest motiv compatimesc enorm nevazatorii, pur si simplu nu-mi imaginez viata fara acest simt) si la memorie. Fara oricare dintre ele m-as simti absolut distrus. Devastat. Sper sa nu ajung niciodata intr-una dintre situatii. Legat strict de situatia din carte, nu stiu exact cand se desfasura actiunea, inteleg faptul ca ea isi revenise dupa ani buni, ca nu stia sa foloseasca un calculator, insa daca EU as fi pus vreodata intr-o atare situatie m-as folosi de blogurile mele. E drept, un jurnal personal PUBLIC s-ar fi intors impotriva mea, dar acestea-s detalii. Veti descoperi singuri de ce.

… daca as fi fost in locul psihologului (psihiatrului) Nash, situatia s-ar fi schimbat radical. Candva imi doream sa devin psiholog, pentru un specialist un astfel de caz este fascinant, este o provocare, insa nu imi dau seama cat de mult as fi intervenit intr-un caz de genul. Am dubii ca as fi insistat atat de mult precum a facut-o el. Ma rog, omul era psihiatru, dar ca de obicei beletristica nu prea face distinctia corecta dintre cele 2 ocupatii.

… daca as fi fost prietenul cel mai bun al vreunui astfel de pacient, indiferent de sexul pacientului, cu parere de rau spun, probabil m-as fi departat de el. Dac-as fi ipocrit as spune ca as fi alaturi de un prieten orice ar fi, e drept, depinde si CE prieten, insa la modul general vorbind eu tind sa fug de astfel de probleme. Egoist vorbind, iti pastrezi sanatatea mintala atat timp cat cei din jurul tau sunt sanatosi mintal. Nu ca ar fi prima oara cand afirm asta.

Inainte sa adorm este o carte geniala, iar daca ma gandesc ca este cartea de debut a autorului, mi se pare cu atat mai fascinanta. Merita cu siguranta citita!

Inainte sa adorm poate fi comandata de pe site-ul Editurii Trei sau de pe Libris, Elefant, Cartepedia, Carturesti, Diverta, eMag si Humanitas.

1 Comment

  1. Diana

    Am citit-o și eu acum câțiva ani și mi-a plăcut teribil de mult. Am citit și Second Life de același autor, mi-a plăcut, dar parcă nu a fost la fel de specială precum Înainte să adorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑