Incepem cu sfarsitul, asa cum zice si titlul: mi-a placut enorm aceasta carte. Poate nu mi-a placut ritmul prea putin alert, poate nu mi-a placut de politisti, depasiti aproape de fiecare data de situatie, poate nu mi-a placut deznodamantul, insa mi-a placut per total. Si fix acesta-i farmecul literaturii: mai multe ingrediente nu foarte bune, mixate corect, pot genera un rezultat final excelent.
Si-n gastronomie este la fel, de fapt. Poate din acest motiv folosim deseori aceleasi epitete: (o carte sau o mancare) delicioasa, excelenta, buna, suculenta.
Ce mi-a placut mie in mod special, v-am spus ca … Incepem cu sfarsitul, este faptul ca aproape toti protagonistii iau decizii GRESITE in momentele cheie. Exact cum ziceam mai sus: mai multe chestii gresite pot duce la ceva bun intr-un final. Ori partial bun.
Acum trebuie sa ajungem la cuvantul PROSCRIS/A, la ce intelege fiecare prin acest termen. Altfel spus, ce este acela un proscris in epoca actuala.
Conform Dexonline, proscris insemna, in antichitatea romana, omul condamnat (la moarte de obicei) fara forme juridice, din motive politice. Intr-un sens figurat, proscris este sinonim partial cu interzis. Intr-un alt inteles, proscrisul este cel nevoit sa-si paraseasca patria din motive politice, cel care este scos de sub apararea legilor.
In cazul de fata, al romanului Incepem cu sfarsitul, proscrisa avea unicul defect de a avea un sange stricat in organism, sangele unui criminal. Toate actiunile ei sunt cauzate si de aceasta gandire a ei: eu sunt o proscrisa, deci actionez in consecinta. Ea considera ca orice ar face este vinovata, ca toate legile si regulile nu i se aplica ei (reguli insemnand INCLUSIV regulamentul scolar), drept urmare trebuie sa supravietuiasca. Sa se descurce.
Duchess Day Radley este proscrisa: are 13 ani si are grija de fratiorul ei mai mic, de 5 ani. Mama ei este o depravata, iar tatal ii este necunoscut. Walk este politist in orasul sau natal, pe care nu l-a parasit niciodata. In urma cu 30 de ani a trebuit sa depuna marturie impotriva celui mai bun prieten al sau, Vincent King. Acum Vincent urmeaza sa fie eliberat. Ce lume va gasi el afara dupa 30 de ani? Si cat de vinovat era Walk pentru condamnarea prietenului sau?
Nu va spun restul personajelor, nu va dezvalui nici procesul in urma caruia un om aproape condamnat la moarte este scos nevinovat (procesul, in sine, in cazul unei ecranizari, ar trebui sa ocupe cateva episoade bune), va trebui sa descoperiti singuri totul.
De placut, mi-au placut toate. TOATE sunt personaje NEGATIVE, avand grade diferite de … negativitate (rautate?). Fix acesta-i farmecul romanului Incepem cu sfarsitul.
De altfel, aplicand titlul Incepem cu sfarsitul si judecand faptele fiecarui personaj (exercitiu pe care vi-l recomand si voua), constatam ca actiunile lor nu sunt atat de gresite. Chiar asa: oare cati dintre cititori vor judeca astfel povestea si vor da ascultare cuvintelor din titlu? Oare cate carti pot fi citite, privite astfel?
Incepem cu sfarsitul este o carte excelenta, chiar daca este mai putin thriller decat ma asteptam. De fapt, fix din acest motiv sunt placut surprins de ea. Aici autorului i-a iesit, a facut o drama psihologica de familie cu accente de thriller o carte realmente excelenta. Va spune asta un pasionat de thrillere.
Revenind la ideea initiala, la notiunea de proscris, incercati sa va imaginati intr-o atare situatie. Cum v-ati simti proscris? Cum v-ati simti dinainte condamnat, nu legal, ci moral. Dinainte vinovat. Asa-i ca acum empatizati altfel cu personajele, in frunte cu pustoaica de 13 ani? 🙂
Incepem cu sfarsitul a aparut in limba romana la Editura Trei si poate fi comanda SI de pe Elefant, Libris, Carturesti, Librex, Cartepedia, Libraria Delfin, CLB si eMAG.
ps: Incepem cu sfarsitul face parte dintr-un blog-tour, asa cum au facut parte articolele despre Ultima viata si Oameni capabili. Aplicand spiritul titlului, de data aceasta … Incepem cu sfarsitul. Adica acest articol este PRIMUL al seriei. Pana acum era printre ultimele. Revin cu un update zilele urmatoare, cu trimiteri catre celelalte articole.
0 Comments
2 Pingbacks