Inghetat imi suna a roman nordic, inclusiv coperta imi sugera acest lucru. Numele autorului nu-mi spunea nimic, mai ales ca, afon la franceza fiind, eu am citit Minier cumva romaneste si il asociam cu Miner. Un fel de miner mai fistichiu, mai dubios.
Aplicand celebrul proverb Surdul n-aude dar le potriveste, romanul Inghetat chiar are o atmosfera nordica autentica. Ce am anticipat eu, de fapt, ce voia romanul sa sugereze inca din titlu si din coperta, era adevarat. In plus, numele personajelor, in special al personajului principal, Martin Servaz, nu este deloc frantuzesc, iar daca ma gandesc la o multiculturalitate accentuata, gandul parca tot spre Nord mi se duce.
Partea si mai dubioasa a romanului Inghetat este faptul ca incepe cu anchetarea mortii unui … cal. Da, ati citit bine: initial politistii anchetau moartea violenta a unui cal. E drept, unul de rasa, apartinand unui mare bogatas francez. Aceasta crima deosebit de violenta este urmata de altele, nu va zic exact legatura dintre ele, nu va zic exact tot firul narativ, il veti descoperi singuri, va spun doar ca, la modul general, moartea violenta a unui animal nu ar trebui ignorata. Cine este capabil sa omoare in mod barbar, violent, un animal, este capabil sa omoare si oameni. Sa nu mai spun de simbolistica de rigoare, pe care o veti descoperi singuri.
Acum, trebuie sa va povestesc 3 chestii care m-au facut sa traiesc in mod dubios actiunea acestei carti. Trei condimente care au reusit sa imi accentueze sentimentele deja dubioase pe care aceasta carte mi le-a generat.
Am fost in Toulouse
Nu am fost in localitatile alea montane izolate, dar jos, in Toulouse, am fost. Cumva, traiesc altfel o carte a carei actiune se desfasoara intr-un loc cunoscut. Un loc pe care nu l-am vizitat poate fi un loc SF, habar n-am cat de real e, cat de bine e redat, insa un loc vizitat imi aduce mie un plus de realism.
Dimensiunile cartii m-au facut sa simt ca citesc un tratat
Serios, aici iarasi voi vorbi despre vremuri demult apuse, despre studentia mea (cea dubla). In studentie, aveam 3 tipuri de carti: curs, manual si tratat. Daca aveti impresia ca-i tot aia si ca numele este irelevant, va inselati. E drept, uneori profesorul voia sa impresioneze si-si boteza in mod gresit opera, intentionat sau nu.
Nu va zic despre celelalte 2, denumiri care oricum se confundau, va spun doar ca tratatul trebuie sa fie musai ceva amplu si mai ales ceva complet. Dupa ce citesti un tratat trebuie sa ai impresia ca nu ai nevoie sa mai parcurgi alte carti din domeniul in cauza. Ma rog, niciodata nu poti spune ca ai aflat totul, tot timpul mai e ceva de invatat, de studiat, dar ca idee, ca impact psihologic, cam asta ar trebui sa faca un tratat.
Fix asta m-am simtit eu citind romanul Inghetat: am simtit ca citesc un tratat de psihologie, psihiatrie, criminologie si criminalistica. Totodata, un tratat despre cum sa scrii un thriller. Sunt absolut socat, in sens pozitiv, de ceea ce am citit si de lucrurile invatate in urma lecturii.
Imi plac cartile cu sanatorii de boli psihice
Nu intru in detalii, nu va spun ce e cu acel sanatoriu, cine era inchis acolo, ce psiholog nou ajunsese acolo si ce legatura au toate astea cu crimele. Nu va vorbesc nici despre razbunare si despre cine-s mai periculosi atunci cand e vorba de razbunare. Descoperiti singuri.
Va spun doar ca, parca pentru a confirma cele spuse anterior, romanul Inghetat este o ampla lectie de psihologie si psihiatrie. Nu intamplator avem un ditamai sanatoriul si vorbim despre profesori care aveau legaturi, directe ori indirecte, cu acesta.
Nu va zic nici cat adevar este in romanul Inghetat, si acest lucru va trebui sa-l aflati citind cartea. Cei din breasla, psihologi si psihiatri, vor privi altfel cartea, o vor putea analiza din perpsectiva lor profesionala. Pe bune ca as vrea sa citesc o astfel de analiza.
Per total, Inghetat este unul dintre cele mai bune thrillere citite in ultima vreme. Nu intamplator este considerat printre cele mai bune 100 de thrillere scrise vreodata. Are tot ce-i trebuie, chiar pot spune, pentru prima oara dupa mult timp, ca nu am absolut nimic sa reprosez acestei carti. Asta in conditiile in care de felul meu sunt extrem de pretentios, mai ales in ceea ce priveste thrillerele.
Romanul Inghetat a fost ecranizat de Gaumont si M6, fiind disponibil pe Netflix. Autorul, Bernard Minier, a fost in vara acestui an in Romania, atunci cand s-a lansat editia in limba romana a romanului sau.
Inghetat a aparut la Editura Trei, insa eu am comandat cartea de pe Cartepedia.
0 Comments
1 Pingback